Dünyanın gözü bu zirvede: İran ve ABD heyetleri bir araya geldi
Milli İradenin Sesi Yeni Akit
Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmek için Google listenize Yeni Akit'i ekleyin.
İran ve ABD heyetleri, İsviçre'nin Burgenstock kentinde kritik bir görüşme için bir araya geldi. Görüşmelerde kalıcı ateşkes ve bölgesel güvenlik başlıkları masaya yatırılırken, Tahran yönetimi müzakereler öncesi dikkat çeken mesajlar verdi. Görüşmelerde Lübnan’daki ateşkes, Hürmüz Boğazı, İran’ın dondurulan varlıkları ve nükleer program başlıkları ele alınacak.
İran ile ABD'nin İsviçre'de gerçekleştireceği görüşmeler öncesinde Tahran yönetiminden Lübnan uyarısı geldi. İsviçre’nin Luzern kenti yakınlarındaki Bürgenstock beldesinde düzenlenen görüşmelerde, ABD ile İran arasında savaşı sona erdirmeyi hedefleyen geçici anlaşmanın uygulanması ele alınacak.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsviçre'deki görüşmelerin Lübnan dahil tüm cephelerde ateşkes sağlanmasına odaklanacağını belirterek, bu şart yerine getirilmeden nihai ateşkes için müzakerelerin başlamayacağını kaydetti.
İran ile ABD heyetleri, İsviçre'nin Burgenstock kentinde savaşı kalıcı olarak sona erdirmek ve nihai bir ateşkes anlaşması sağlamak amacıyla görüşmelere başladı.
GÖRÜŞMELERDE DÖRT BAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR!
ABD ve İran bu hafta başında müzakereler için 60 günlük ateşkes uzatması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak anlaşma, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarını sürdürmesi ve İran Devrim Muhafızları’nın buna yanıt olarak Hürmüz Boğazı’nın kapatıldığını duyurmasıyla daha ilk günlerden gerilim altına girdi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise ticari gemilerin boğazdan geçişinin sürdüğünü bildirdi.
KATAR VE PAKİSTAN ARABULUCU OLARAK MASADA
Görüşmelere ABD tarafında Vance başkanlık ederken, İran heyetine Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf’ın liderlik ettiği belirtildi. Katar ve Pakistan’ın da arabulucu olarak sürece dahil olduğu görüşmelerde, İran-ABD hattındaki başlıkların yanı sıra Lübnan’daki çatışmaların durdurulması da öncelikli gündemlerden biri olacak.
VANCE: NÜKLEER MESELEDE İLERLEME UMUYORUZ
Vance, İsviçre’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, “nükleer meselede” ve “Lübnan ateşkesi konusunda” ilerleme sağlamayı umduklarını söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi ise İran, ABD, Katar ve Pakistan arasında dörtlü bir toplantı yapılacağını, gündemin ana başlıkları arasında Lübnan’daki çatışmalar, İran’ın dondurulan varlıkları ve petrol satışları bulunduğunu açıkladı.
TAHRAN ÖNCE LÜBNAN'DA ATEŞKES İSTİYOR
İran tarafı, geçici anlaşmanın uygulanması için Lübnan’daki saldırıların durdurulmasını şart koşuyor. İranlı yetkililer, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının ABD’nin ateşkes taahhütlerini ihlal ettiğini savunuyor.
Al Jazeera’ya konuşan muhabirler de ABD’nin müzakerelerde önceliği nükleer başlığa vermek istediğini, İran’ın ise Lübnan’da çatışmaların durmasını öne çıkardığını aktardı.
GEÇİCİ MUTABAKAT KIRILGANLIĞINI KORUYOR
Görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasında imzalanan geçici mutabakatın ardından yapılıyor. Mutabakatın, 60 günlük süre içinde daha kapsamlı bir anlaşmaya dönüştürülmesi hedefleniyor. Ancak İsrail’in Lübnan’daki saldırıları, Hizbullah’la çatışmalar ve Hürmüz Boğazı etrafındaki gerilim süreci kırılgan hale getiriyor.


