• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dünya Bankasının raporunda dikkat çeken 'Türkiye' ayrıntıları

Yeniakit Publisher
2020-01-10 15:55:00 - 2020-01-10 15:58:45
Dünya Bankasının raporunda dikkat çeken 'Türkiye' ayrıntıları

Dünya Bankası Türkiye'de emek verimliliğinin gelişmiş ülkeler ortalamasının yüzde 35'inden fazlasına karşılık geldiğini bildirdi. Dünya Bankası, Türkiye'nin yüksek verimlilik seviyelerine sahip olduğunu vurguladı.

 Orhan Aysezen  yeniakit.com.tr  Dünya Bankası'nın son yayınladığı Küresel Ekonomik Beklentiler raporunun satır aralarında, Türkiye'deki ekonomik gelişmeler hakkında fitneci muhalefet ve kuyrukçularına takla attıracak satırlar yer aldı. Raporun "Avrupa ve Orta Asya'da emek verimliliği: Eğilim ve itici güçler" bölümünde "Polonya ve Türkiye, bölgesel finans merkezleri olarak küresel değer zincirlerine ve konumlarına entegrasyonlarını yansıtan, gelişmiş ekonomiler ortalamasının yüzde 35'inden fazlası bir düzeyde verimlilik seviyelerine sahiptir" denildi.

Türkiye'yi hala Ukrayna'daki iç sorunlarda taraf olarak varsayan bir bakışı yansıtan raporun satır aralarında şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye'de yatırım ve ithalat 2019 yılında yaşadığı derin daralmadan kurtulurken 2020 yılında yüzde 3'e doğru toparlanacağı tahmin ediliyor. İç talepteki tedrici iyileşmenin büyümeyi tahmin ufku çerçevesinde desteklemesi bekleniyor. Bu görünüm, mali politikayla ve para politikasının sabit kaldığı, yani TL'nin baskı altında bulunmadığı ve şirket borçlarında yeniden yapılandırmanın sarsıntısız ilerlediği varsayımına dayanıyor.

NATO ile askeri anlaşmazlıklar sonrası Türkiye, ABD kaynaklı yeni ekonomik yaptırım dönemiyle karşılaştı. Suriye veya Ukrayna'daki çatışmalara yeniden dahil olması bölgedeki büyük ekonomilere karşı ek yaptırımları tetikleyebilir.

Avrupa ve Orta Asya (ECA)'da emek verimliliği: Eğilimler ve itici güçler

Avrupa ve Orta Asya bölgesi ekonomileri arasında büyük farklar var. Orta Avrupa'daki verimlilik artışı, Rusya'da ve Batı Balkanlar'da 0'a yakınken kriz (2009) sonrası dönemde yüzde 2.6 seviyesinde sabit olmuştu. Bölgenin, çoğu Orta Asya (Kazakistan hariç) ve Doğu Avrupa'daki tarımsal emtia ihracatçıları, ECA’nın en düşük verimlilik seviyelerine sahiptir ve bu seviyeler sırasıyla gelişmiş ekonomi ortalamasının yüzde 3 ve 10'udur. Buna karşılık, Polonya ve Türkiye, bölgesel finans merkezleri olarak küresel değer zincirlerine ve konumlarına entegrasyonlarını yansıtan, gelişmiş ekonomiler ortalamasının yüzde 35'inden fazlası bir düzeyde verimlilik seviyelerine sahiptir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

AB üyesi Orta Avrupa ekonomileri, Batı Avrupa arz zincirlerine derin bir şekilde eklemlenmiştir ve Avrupa-Orta Asya alt bölgesindeki en yüksek verimliliğe sahiptir. Buradaki verimlilik ise gelişmiş-ekonomilerdeki ortalama verimliliğin yüzde 34'üdür.

-Türkiye'nin verimlilik artışı kriz öncesi ortalamanın yarısı seviyesinde, ülke siyasi ve ekonomik şoklarla karşılaşırken, 2013-18 arasında yüzde 2.1'e geriledi. Türkiye yüksek verimlilik seviyelerine sahip olmasına rağmen, iflasın çözümü için ECA ortalamasının oldukça gerisindedir.

-Türkiye'de sanayi üretimi ve imalat verileri ekonominin 2019 yılının sonlarında stabilize olmaya başladığını ortaya koyuyor. Net ihracatın büyümeye katkısı pozitif olsa da bu büyük ölçüde ithalattaki baskıya bağlı. 2019'un ikinci yarısında merkez bankası hedefin üzerindeki enflasyona rağmen politika duruşunda keskin bir karşı hareket yaparak politika faizini yarı yarıya düşürüp yüzde 12'ye getirdi.

-Avrupa ve Orta Asya bölgesinde bölgesel büyümenin tahmin dönemi ufkunda sağlam bir şekilde sürmesi, bu yıl yüzde 2.6 sonraki iki yılda yıllık ortalama yüzde 2.9 olması bekleniyor. Tahmin Avro Bölgesinde ana emtia fiyatları ve büyümenin stabil kalması, Türk ekonomisinin önceki finansal baskılardan kurtulması ve Rusya'nın politika desteğinin arkasında sağlam durması varsayımına dayanıyor."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

yakıcı

sen gelde onu süne zararlısı kımıl ve saz arkadaşlarına anlat
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23