• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dolar/TL'de iyimser hava! İşte son rakamlar

Yeniakit Publisher
2019-10-01 08:39:00 -
Dolar/TL'de iyimser hava! İşte son rakamlar

1 Ekim 2019 tarihinde dolar 5.6513 TL'den el değiştiriyor. Haftanın ana gündem maddesi ise perşembe günü açıklanacak enflasyon oranı olacak.

Dolar/TL dün açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nın ardından 5.65 civarında iyimser seyrini sürdürüyor. Analistler, yabancı kurumların TL rand ikili işlemlerinde TL lehine pozisyon açılmasına ilişkin önerilerinin arttığını belirterek TL'deki iyimserliğin sürdüğünü belirtiyor.

Dolar/TL, Eylül ayı başından beri genel olarak 5.65-5.75 bandında seyrediyor. Bandın üst tarafı Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırıyla ay içinde bir kaç kez kırıldı. Ancak kur 5.65-5.75 bandında kaldı.

TL'de son dönemde ABD ile ilişkilere yönelik iyimser beklentiler etkili oluyor. Ayrıca TCMB'nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı beklentisi de ana etkenlerden biri. Küresel piyasalarda ise düşük, hatta negatif faiz TL'yi destekleyen bir diğer unsur olmayı sürdürüyor.

YEP'te enflasyon tahminlerinin daha da aşağı revizyonu ise tahvil getirilerinde düşüş sağladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) bu yıl büyüme beklentisi yüzde 2.3'ten yüzde 0.5'e revize edilirken, önümüzdeki üç yıl için yüzde 5 büyüme öngörülmüştü.

YEP'te program boyunca enflasyonda kalıcı düşüş, ödemeler dengesinde ise büyümeye rağmen üç yıl boyunca dengeye doğru gerileyen bir çerçeve esas alındı. programa ilişkin önümüzdeki yıl hızlı bir büyümeye nasıl ulaşılacağı ve üç yıl boyunca yüzde 5 büyüme sırasında düşük cari açığın nasıl sağlanacağı konusunda soru işaretlerini dile getirdiler. Albayrak ise ekonomideki toparlanmanın sonucu olarak cari dengede açık verileceğini bildiklerini ancak bu açığı "dış finansman ihtiyacının makul kalacağı seviyelerde" tutacaklarını söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Uzmanlar, Avrupa ekonomisinin durgunluk tehdidi altında olduğu ve küresel ekonomiye ait belirsizliklerin devam ettiği bir konjonktürde 2020 dönemine ait büyüme hedefinin yüzde 3.5'ten yüzde 5'e yükseltilmesi konusunda ikiye ayrılırken, geçen seneki kur şokunun ardından hedeflerin büyük ölçüde tutturulması nedeniyle revizyonu önemsediklerini belirtiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Tr.

Tabi tabi turizm bitti,yıl sonu yaklaşıyor yabancı şirketlerin döviz ihtiyaçları devreye girince,borç ödeme,Suriye harekâtı olursa bakalım o zaman sakin olacakmı?Bu arada iktidar osursa haber yapan AKİT gazetesi elektriğe %15 zam geçirmişler haberiniz var biliyorum ama siz yancı saksocu olunca size geçirince rahatlıyorsunuz.O yüzden isminizi "İKTİDARA N'AKİT" olarak değiştirin.Son 3 ayda herşeye %30-35 zam geldi.Çalışana,emekliye yılda %8-9 verince sanki atomu parçalamış gibi zorlanan bir hükümet hırsızlıkta sizin sizin gibi yoldaşları olunca daha çok halkı sitilmeye mahkum olur.Mahşerde yakanıza yapışacağız.Hırsızlık derken aleni değil dolaylı hırsızlık ve gözyumma kastedilmiştir.

kaleli

doların iyimserliği kötümserliği bizleri ilgilendirmiyor elektrik yakamaz hale geldik.doğalgaz zaten yakmayacağız gibi.100 liraya 100 liralık doğalgaz alırken 100 liraya 50 liralık doğalgaz geliyor artık.lütfen bu durumu düzeltin.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23