• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dikkat! Telefonunuz her an kapanabilir!

Yeniakit Publisher
2014-07-07 22:44:00 - 2014-07-07 22:58:31
Dikkat! Telefonunuz her an kapanabilir!

IMEI numaranızı bu zamana kadar kontrol etmediyseniz mutlaka kontrol edin. Aksi takdirde hiç beklemediğiniz bir anda telefonunuz kapanabilir.

Her gün boy boy reklamlar ile vatandaşın güvenini kazanan teknoloji marketlerden cep telefonu aldınız diye bir sorun çıkmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü inanılması güç ama son 1,5 yıldır teknoloji marketlerden alınan çok sayıda cep telefonuna "Kayıt dışı cep telefonu" mesajı gelmeye başladı.

Genellikle yurtdışından kayıt edilmeden illegal yollardan getirilerek  piyasaya sokulan ve internet üzerinden ya da el altı tezgâhlarda satılan cep telefonlarında yaşanan klonlanmış IMEI numarası skandalı zincir teknoloji marketlere de sıçradı.

Cep telefonu satın alırken fiyatı pahalı olsun ama garantisi olsun sonradan sıkıntı çıkarmasın diye dünya çapında isim yapmış teknoloji marketleri tercih edenler son zamanlarda telefonlarına gelen uyarı mesajı karşısında ne yapacaklarını şaşırıyor.

Kendisine gelen mesajda telefonunun kayıt dışı olduğunu ve yakın zamanda kapanacağını öğrenen vatandaşlar şaşkınlık içinde telefonu aldığı mağazanın yolunu tutarken bu tarz mağduriyet yaşayanların sayısında da son 1,5 yılda gözle görülür oranda artış olduğu gözlemleniyor.

Öte taraftan sayıları her geçen gün artan şikâyetlere bakıldığında son yıllarda atağa kalkan Samsung’a ait telefon modellerini satın alanların sayısının fazlalığı ise dikkat çekiyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

PİYASADA BİNLERCE VAR!

Piyasada klonlanmış IMEI numarasına sahip binlerce cep telefonu olduğu belirtiliyor. Uzmanlar ise uyarıyor: Cep telefonlarınızın IMEI (Uluslararası Elektronik Kimlik Bilgisi) numaralarını Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun IMEI numarası sorgulama ekranından sorgulayın.

ARAŞTIRMA YAPILIYOR

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Ali Yılmaztürk söz konusu skandaldan kendilerinin de haberinin olduğunu ve araştırma yaptıklarını belirterek çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

140 LİRA VERGİSİ VAR 100 LİRAYA SATILIYOR

Şu anda ÖTV + KDV olarak ele alındığında bir telefonun normal değeri hariç 140 lira sadece minimum vergisel maliyeti olması gerektiğini ve bunun dışında bir de normal değeri üzerinden tekrar KDV’si kadar vergilendirilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaztürk,  buna rağmen piyasada 90-100 liraya telefonların satıldığını bu durumun ise ticaretin tabiatına aykırı olduğunu aktardı.

SIRF SATIŞ OLSUN DİYE ALIYORLAR

Zincir teknoloji marketlerin sırf satış olsun diye bir masa bir kasa ithalatçılardan veya paravan şirketlerden bunları alıyor olabileceklerine dikkat çeken Yılmaztürk, maalesef bu tarz illegal iş yapan firmaların da söz konusu telefonları hiçbir işleme tabi tutturmadan ülkeye kaçak yollardan soktuğunu belirtti.

ESKİ IMEI NUMARALARINI KULLANIYORLAR

Konuyla alakalı kendilerinin de bir çalışma içerisinde olduğunu ifade eden Yılmaztürk çok çarpıcı bir noktaya daha temas etti. Telefonları tedarik eden aracı paravan şirketlerin geçmiş IME numaralarını bir şekilde topladığını ve bu IME numaralarını Çin veya farklı ülkelerde daha üretim aşamasında kullandığını vurgulayan Yılmaztürk,  bu sayede telefonların BTK’nın sisteminde kayıt dışı olarak görülmesinin engellendiğini söyledi.

HUKUKÇULARDAN ÇAĞRI!

Alınan cep telefonunun IMEI numarasının bir başka cep telefonundan klonlanması ya da telefonun yurda kayıt dışı olarak sokulması durumda böyle sonuçların ortaya çıktığını dile getiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü, mağduriyet yaşayan vatandaşlara çağrıda bulundu.

PARANIZI GERİ ALMA HAKKINIZ VAR

Böyle bir durumda satıcı firmanın hukuki anlamda sorumlu olduğunu kaydeden Av. Güllü, söz konusu durumun yasada belirtilen ‘’Ayıplı mal’’ sınıfına girdiğini bundan dolayı da tüketicinin aldığı cep telefonunun parasını geri alma hakkı olduğunu söyleyerek, satıcı firmaya yönelik ise direk kaçakçılık suçu kapsamında cezai yaptırım uygulanabileceğini dile getirdi.

BTK’DAN IMEI NUMARANIZI SORGULAYIN

Her ay kendilerine bu yönde en az 5-6 adet şikâyet geldiğini de sözlerine ekleyen Av. Güllü, vatandaşlara aldıkları telefonu Bilgi Teknoloji Kurumu’nun resmi sayfasında yer alan ‘’IMEI numara sorgulama’’ ekranından telefonlarını sorgulamaları çağrısında bulundu. (Kenan Biter / Haber 7)

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23