• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Denizlerdeki tehdit büyüyor! Hamileler hangi balığı tüketmeli?

Yeniakit Publisher
Aslı Bayram Yılmaz Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Denizlerdeki tehdit büyüyor! Hamileler hangi balığı tüketmeli?

Deniz kirliliği ve müsilaj özellikle hamileler ve bebekler için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar büyük balıkların ağır metaller içerdiğini ve bebek gelişimini olumsuz etkileyebileceğini belirterek hamsi, sardalya ve istavrit gibi küçük balıkların tercih edilmesini öneriyor.

Denizlerde artan ağır metal ve toksik madde birikimi, özellikle hamileler ve emziren anneler için ciddi bir sağlık riski oluşturuyor. Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, büyük balıkların toksik maddeler barındırdığına dikkat çekerek, küçük ve doğal ortamda yetişen balıkların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Denizlerdeki ağır metal ve toksik madde birikimi büyük balıklarda daha fazla olduğu için, ton balığı, kılıç balığı, torik gibi türlerden uzak durulması gerektiğini aktaran Kafkaslı, "Denizlerdeki kirlilik arttıkça, büyük balıklarda biriken toksik maddeler hamileler ve bebekler için daha büyük bir tehdit oluşturuyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Kafkaslı, “Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve Karadeniz’e kadar yayılan müsilaj, deniz ekosistemini bozarak balıkların ağır metaller ve toksik kimyasallarla kirlenmesine neden oluyor. Özellikle cıva, kurşun ve arsenik gibi maddeler deniz ürünlerinde birikerek insan sağlığını tehdit ettiği birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Bu maddeler, hamilelik döneminde plasenta yoluyla bebeğe geçerek beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir, otizm riskini artırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Ayrıca anne sütü yoluyla da bebeklere geçerek uzun vadeli sağlık sorunlarına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

‘Küçük balıklar tercih edilmeli’

Prof. Dr. Kafkaslı, hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıkların hamsi, sardalya ve istavrit olduğunu belirterek “Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir” dedi.

‘Doğal ortamlarda yetişen balıklar önemli’

“Balık çiftliklerinde kullanılan yemlerdeki kimyasallar, antibiyotikler, dar alanda tutulmaları nedeni ile bu bol dışkı insan sağlığı için uzun vadeli riskler oluşturduğu çalışmalarla ortaya konmuştur” diyen Prof. Dr. Kafkaslı, " Bu nedenle çiftlik balıkları yerine doğal ortamda yetişen deniz balıklarının tercih edilmesi çok daha güvenlidir" dedi.

Sağlıklı nesiller için denizler önemli

Denizlerin korunması ve deniz ürünlerinin güvenliğini korumak amacı ile daha fazla araştırma ve çalışma yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kafkaslı, "Hamileler ve emziren anneler, bilinçli seçimler yaparak hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin geleceğini koruyabilir. Sağlıklı nesiller için denizlerimizi korumak ve temiz kaynaklardan gelen balıkları tüketmek büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hamile balığı

tüket. tüket. tükenmez kalem.

Yani bu yazıda bir sonuç var şükür

Akla yatkın bir çalışma
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23