• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Danimarka’da ‘o karikatürist’in mahallesine cami

Yeniakit Publisher
2014-03-15 09:24:00 -
Danimarka’da ‘o karikatürist’in mahallesine cami

Müslüman göçmenlerin 50 yıldır yaşadığı Kuzey Avrupa ülkesi Danimarka’da cami yapımları uzun yıllar tartışmalara konu olmasına rağmen artık minareli ve kubbeli camiler de yapılıyor.

KOPENHAG - Son 4 yılda 11 cami kurma faaliyeti yürüten Danimarka Türk Diyanet Vakfı, şimdiye kadar satın alınan binaların tadilatla dönüştürülmesini tercih ederken, ilk kez temelden cami olarak inşa edilen Hedehusene Fetih Camisi ise resmi açılışı bekliyor.

Ülkenin ikinci büyük kenti olan Aarhus kentinde temeli atılacak kubbeli ve minareli caminin hazırlıkları ise sürüyor. Danimarka’da 2005 yılında Hazreti Muhammed’e hakaret içeren karikatürleri çizen Jyllands-Posten karikatüristi Kurt Westergaard’ın yaşadığı semtte yapılacak caminin temel atma törenine Westergaard da davet edilecek.

Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri ve Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Onay, Aarhus’ta kurulacak cami için şunları söyledi: “Aarhus Brabrand’daki bu caminin bir farkı var, Allah nasip ederse kubbeli minareli olacak. Diğer bir özelliği de karikatürleri çizen kişi bu mahallede oturuyormuş” dedi.

DANİMARKA'DA 100'ÜN ÜZERİNDE CAMİ VAR

Onay, Danimarka’da inanç cemiyeti kategorisinde Müslümanlara ait 53 cemiyet bulunduğunu ancak 100’ün üzerinde cami olduğunu kaydetti.
“Bunlardan 31’i bize, diğerleri başka milletlere ait. Ancak inanç cemiyeti olarak idare edilmeyen başka camilerimiz de var. Buna göre Türklerin kurduğu cami sayısı 40 civarında” diyen Onay, Türk nüfus ve yaptıkları camiler hesaplandığında Danimarka’da 1200 kişiye bir cami düştüğünü söyledi.
Onay, Danimarka Türk Diyanet Vakfı adına son dört yılda 7 cami satın alındığını, tadilat ve dönüşümleri yapılan bu binalar için 35 milyon kron harcandığını bildirdi.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23