Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin Sisi cuntası tarafından görevinden alınmasından sonra Ezher Üniversitesi’ndeki öğrencilerin darbe karşıtı protesto gösterileri sürüyor. Önceki gece Sisi’nin güvenlik güçleri üniversiteyi basarak, öğrencilerin gösterilerine müdahalesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti, 320 kişi de yaralandı. Darbe karşıtı çok sayıda öğrenci de gözaltına alındı.
Ezher Üniversitesi Öğrenci Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada ise 120’si polis tüfeklerinden çıkan saçmalar, 200’ü göz yaşartıcı gaz bombalarından olmak üzere 320 öğrencinin yaralandığı, çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı ifade edildi.
Öte yandan, Ezher’de yaşanan olayların ardından öğrencilere destek olmak amacıyla Kahire, İskenderiye, Dekhaliya, el-Feyyum, Beni Suveyf ve el-Minya’nın da aralarında bulunduğu 8 ilden üniversite öğrencilerinin yürüyüşe geçtiği belirtildi.
Önceki akşam saatlerinde başlayan olayların halen devam ettiği belirtildi. Darbe Karşıtı Ezherli Öğrenciler Hareketi, gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle Ezher Üniversitesi merkezine doğru yürüyüş başlatmış, güvenlik güçleri öğrencileri göz yaşartıcı gaz ve silah kullanarak dağıtmaya çalışmıştı.
Kampüste gösteri yasaklandı
Bu arada Kahire’deki Ezher Üniversitesi’nin yönetim kurulu, öğrencilerin kampüs içinde gösteri yapmalarını engelleyen ve gerekirse polis müdahalesini içeren karar çıkardı. Ezher Üniversitesi Yönetim Kurulu tarafından alınan karara göre, kampüs içinde gösteri yapmak amacıyla öğrencilerin toplanması yasaklandı, ihtiyaç duyulması halinde kampüse polisin müdahale etmesine imkan sağlandı. Fakülte dekanlarının talebi doğrultusunda alınan kararda, yasağın tüm fakülteleri kapsayacağı, öğrenci birliklerinin faaliyetlerinin askıya alındığı ifade edildi. Kararda ayrıca, üniversite içinde şiddet olayları yaşanması, insanların hayatının tehlikeye girmesi veya eğitim faaliyetlerinin sabote edilmesi gibi durumlarda polis müdahalesine imkan tanındı. Söz konusu karara gerekçe olarak, gösteri adı altında yönetime saldırı, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib’in ve Rektör Usame el-Abd’ın imajının karalanması ve devlet mallarının zarar görmesi gösterilirken, eğitimin aksamasına sebep olan ve karara aykırı hareket eden öğrencilerin disiplin kuruluna sevk edileceği bildirildi. Ezher Üniversitesi, yönetim kurulunun aldığı kararın İçişleri Bakanlığı’nca uygulamaya konulması ve üniversitenin bakanlık tarafından korunması yönünde de talepte bulunulduğunu açıkladı.