• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Çipras'tan dikkat çeken sözler: Türkiye'ye karşı garantisi yok

Yeniakit Publisher
2021-10-15 16:09:00 -
Çipras'tan dikkat çeken sözler: Türkiye'ye karşı garantisi yok

ABD ve Yunanistan arasında yapılan anlaşmaya adeta ateş püsküren eski Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Bugün imzasıyla birlikte Bay Miçotakis, sömürge sonrası hükümetin Yunan topraklarında süresiz yabancı askeri tesislere izin veren ilk başbakan oldu" dedi. Çipras ayrıca anlaşmanın Türkiye'ye karşı destek gibi bir taahhüt anlamına da gelmediğini ifade etti.

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı. Söz konusu yenileme, anlaşmanın süresiz olarak yürürlükte kalmasını sağlayacak ve ABD mevcut üslerin dışında ek olarak başka üsler de açabilecek.

Söz konusu anlaşma, muhalefet kanadından 'işgal' ve 'sömürge' şeklinde nitelendirilirken, ana muhalefet partisi SYRIZA'dan çok sert bir açıklama geldi.

SYRIZA Genel Başkanı Aleksis Çipras, Yunan-Amerikan savunma anlaşmasına sert tepki göstererek, "Bugün imzasıyla birlikte Bay Miçotakis, sömürge sonrası hükümetin Yunan topraklarında süresiz yabancı askeri tesislere izin vere ilk başbakanı oldu" dedi.

Miçotakis'in Dedeağaç'taki askeri tesislerle Amerikan kuvvetlerinin Bulgaristan ve Romanya'ya hızlı bir şekilde nakledilmesi olasılığını sağladığını söyleyen Çipras, "Böylece Yunanistan, Karadeniz'deki tehlikeli gerilimlerin ön saflarına yerleşiyor. Bu çok ciddi tavizler karşılığında, egemenliğimize saygı konusunda yalnızca genel referanslarımız var" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Çipras, bununla birlikte anlaşmanın, özellikle Ege ve Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı, ABD desteğinin garanti etmediğini söyledi.

"Bağımsız, haysiyet ve ulusal egemenliğe uymuyor"

Anlaşmadan, "Bay Miçotakis'in anlaşması" şeklinde söz eden Çipras, "Öngörülebilir müttefik ve 'Yunanistan'ın ileri batı karakolu' doktriniyle mükemmel bir şekilde uyuyor. Ancak, bağımsızlık, haysiyet ve ulusal egemenlik konusunda 'iki eşit ortak ilkesine uymuyor" dedi.

star.com.tr

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Metin

Abd tarafından Yunanistan yavaş yavaş işgal ediliyor kısa zaman içinde abd türkiyenin batı komşusu olacak

İtti  

Bu nassı bir NATO, anlayan var mı?  
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23