Almanya ve Avusturya’nın sınırlarını açmasından sonra 850 sığınmacı daha Danimarka’nın Rödby limanına ulaştı. Sığınmacıların büyük çoğunluğunun yürüyerek 170 kilometre mesafedeki Kopenhag’a doğru hareket ettiği, oradan da 30 kilometre mesafedeki İsveç’in Malmö şehrine geçmek istedikleri bildirildi.
Avusturya ve Almanya’nın sınırlarını açmasının ardından bu ülkelerden Avrupa’nın farklı yerlerine doğru yola çıkan sığınmacılardan yaklaşık 850 kişilik bir grup Danimarka’ya ulaştı. Feribotla Almanya’nın Puttgarden kentinden Danimarka’nın güneyindeki Rödby limanına ulaşan sığınmacıların büyük çoğunluğu İsveç’e gidip daha iyi şartlar sunduğu için bu ülkede iltica başvurusunda bulunmak istiyor.
Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen, dün akşam Alman ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüştüğünü ve Danimarka’ya gelen sığınmacıları kabul edeceklerini söyledi. Rasmussen, sığınmacıların büyük bölümünün buna rağmen Danimarka’da kalmak istemediğini ifade etti.
YARDIMSEVERLER RÖDBY'YE AKIN ETTİ
Mültecilerin Danimarka’ya geldiğini duyan birçoğu Danimarkalı yüzlerce kişi, sığınmacılara yiyecek, içecek, battaniye ve giyecek götürmek üzere özellikle Kopenhag ve Malmö’den arabalarla Rödby limanına doğru yola çıktı. Arabalarıyla sığınmacıları Kopenhag’a getirmek isteyenlerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Danimarka polisinden yapılan açıklamada, 300 sığınmacının “kayıp” olduğu, bazılarının saklandığı, bir bölümün de vatandaşlar tarafından Kopenhag’a özel araçlarla götürüldüğü belirtildi.
İSVEÇ'E YÜRÜYORLAR
Bu arada, 300 kadar sığınmacının yürüyerek önce Rödby’den 170 kilometre mesafedeki Kopenhag’a oradan da 30 kilometre mesafedeki İsveç kenti Malmö’ye ulaşmayı, burada kendilerini bekleyen İsveç makamlarına iltica talebinde bulunmayı amaçladığı belirtildi. Yüzlerce sığınmacının otoyoldan yürüyerek Kopenhag’a gitmek istemesi üzerine Rödby-Kopenhag yolunun 29 kilometrelik bölümü yaklaşık beş saat trafiğe kapatıldı. Kopenhag’a doğru yürüyen bazı sığınmacılar yorgun olduklarını, birkaç saat uyuduktan sonra yollarına devam edeceklerini söyledi. Afganistan uyruklu bazı sığınmacılar, Almanya’da kendilerine 190’ar avro para ve Kopenhag’a tren bileti verildiğini belirterek, İsveç’e kadar yürümeye kararlı olduklarını ifade etti.