Gıda Mühendisleri Derneği, özellikle çocukların severek tükettiği çikolata hakkında uyarılarda bulundu. Dernekten yapılan açıklamada, çikolatada önemli noktanın çikolata- kokolin ayrımını yapmak olduğu ifade edildi.
Son Haberler
Hemen herkesin özellikle de çocukların severek tükettiği gıda maddesi olan çikolata hakkında Gıda Mühendisleri Derneği’nden önemli açıklamalar. Ürün alırken çikolata ve kokolin ayrımına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada “Çikolata gerçek çikolata yağından kakaoyla birlikte üretilen sağlıklı ve lezzetli bir üründür ancak kokolin üretiminde gerçek çikolata yerine farklı bitkisel yağlar kullanılarak kakaoyla birlikte üretilen çikolata benzeri bir ürün olup, kalitesi ve fiyatları farklıdır, gerçek çikolatanın kalitesi lezzeti ve fiyatı her zaman kokolinden daha yüksektir. Çoğu tüketici iki ürün arasındaki farkı bilmediği için, tüketiciler fırsatçılar tarafından kandırılmaktadır. Fiyatına bakarak aldanmayın aslında gerçek çikolata diye satılan ürünlerin kokolin olma ihtimali yüksek. Çikolata ayrı bir üründür, kokolin ayrı bir üründür, ikisi de uygun koşullarda üretildiğinde tüketilmesinde sakınca olmayan ürünlerdir yalnız tüketici satın alacağı ürünün ne olduğunu bilerek etiket bilgilerini kontrol ederek bilinçli bir tercih yapabilmelidir ifadeleri yer aldı.
Dernekten yapılan açıklamanın devamı şöyle: “Yoğun tüketim olduğu için sadece bayram dönemlerinde uygunsuz şartlarda üretim yapan birçok merdiven altı firma, kokolin üretiminde, yüksek erime noktasına sahip, trans yağ içeriği yüksek olan fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına neden olan kalitesiz yağlar kullanmakta ve halkın sağlığını riske atmaktadır. Bu tür yağların kullanıldığı ürünler yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakmaktadır. Gerçek çikolata oda sıcaklığında bile yumuşar, elde tutulduğunda kendiliğinden kısa sürede erir.”
Yine bayram dönemlerinde tüketimin fazla olması nedeniyle sadece bayram dönemine has çok ucuz fiyatta şekerleme ve tatlı gibi ürünlerle de karşılandığının dile getirildiği açıklamada, “Şekerlemelerde özellikle ambalajlı, etiket bilgileri olan, üretim yeri ve içerik bilgilerini görebileceğiniz bilindik firmalar tercih edilmelidir. Tatlılar ise açık satılan ürünlerdir, bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken konu, üretim ve satış noktalarının uygunluğu, kesinlikle dışarıda açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli, güvendiğiniz sürekli alışveriş yaptığınız üretim ve satışa dair izinleri olan, personelinin hijyene özen gösteren firmaların kaliteli ürünleri tercih edilmeli. Şüphelendiğiniz durumlarda, işletmenin resmi kurumlarca üretim ve satış izinleri olup olmadığı, denetlenip denetlenmediğini sorulmalı, gerekirse izin belgelerini hatta denetim raporlarını sorulmalıdır, uygunsuz bir durumda ALO 174’e vakit kaybetmeden şikâyet edilmeli” denildi.
x
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23