• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“CHP’li belediyelerin işten çıkardığı işçiler hakkını nasıl aramalı”

Yeniakit Publisher
2019-10-22 13:21:00 -
"CHP’li belediyelerin işten çıkardığı işçiler hakkını nasıl aramalı"

Murat Özdamar, CHP'li belediyelerin kıyımına maruz kalan işçilerin haklarını nasıl aramaları gerektiğine dair bir yazı kaleme aldı.

31 Mart seçimlerini fırsat gören CHP’li belediyeler, mütedeyyin ve muhafazakar-dindar işçileri işten atmakla işe başladılar.

Belediye başkanlıklarında işçi kadrolarında bulunanların iş güvenceleri geniş. Bunları işten atabilmek o kadar da kolay değil. CHP’li belediyeler kadrolu işçileri sürgün etmekle veya mobbing uygulamakla iktifa ediyorlar. Bir anlamda işçiyi istifaya veya emekliliği gelmişse emekli olmaya zorluyorlar.

Belediyelerin işten çıkardıkları işçiler esasında belediye iştiraki olan şirket çalışanları. Yani sermayesinin belediyeye ait olduğu belediye şirketleri. Bu şirketler işçileri pervasızca işten çıkarabiliyor.

Herhangi bir kusuru bulunmayan işçiler, ideolojik ya da inançlarından ötürü işten çıkarılırsa hakkını nasıl aramalı...

İşçiler işten çıkarılırken neden gösterilmeden veya ihbar süresi tanınarak ya da ihbar ücreti ödenerek işten çıkarılabiliyor. Belediye işçiyi işten çıkarırken, işçinin yeterliliğini veya davranışlarını ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan sözde geçerli bir nedene dayandırarak işçiyi çıkarmış da olabilir. Hukuksuzluğu şiar edinen kimi belediyeler ise hiçbir kusuru bulunmayan işçiyi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesiyle de işten atabiliyor. Burda amaçlanan esasında işçinin işsizlik maaşından da mahrum kalması.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İş Kanununun 18. maddesi hükmüne göre, 30 veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde en az 6 aylık kıdemi bulunan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden yani işçiyi işten atan işveren; işçinin yeterliliğinden, davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayandırmak zorundadır.

İşveren işten çıkardığı işçi için işten çıkarma bildirimini yazılı yapmak ve işten çıkış nedenini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

İş Kanunu gereği, hakkındaki iddialara karşı işçinin savunmasını almadan işçinin davranışı veya verimi ile ilgili bir nedenle işten çıkarılması yasal olarak mümkün değildir.

İşten çıkarılan işçi işten çıkarma yazısında sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile çıkarılma bildiriminin kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle, İş Mahkemeleri Kanun hükümleri uyarınca arabulucuya başvurmak zorundadır. Arabulucuya başvuru sonrası anlaşma sağlanamamışsa, tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içinde İş Mahkemesinde işe iade davası açmalıdır.

İşçi arabulucuya başvuru esnasında şu hususları bilmelidir.

-Haksız yere işten çıkarılmışsa dava sonucu işe iadeye karar verilirse 4 aylık boşta geçen süre için ücret alacaktır.

-İşe iade kararı sonrası işe başlatılmazsa kıdemi 5 yıla kadarsa 4 aylık, 5-15 yıl arası kıdemi varsa 5 aylık, 15 yıl üzeri kıdeme sahipse 6 aylık işe başlatılmama tazminatı alma hakkı olacaktır.

-İhbar ve kıdem tazminatı ödenmemişse bu tazminatları alabilecektir.

İşte işçi arabulucuya başvurup uzlaşmaya yanaşırken bu haklarını gözeterek bu ödemeler yapılırsa veya bu ödemelere yakın bir tutar ödenme teklifi varsa uzlaşmayı seçmelidir. Uzlaşılmama halinde, düzenlenen tutanak tarihinden itibaren 2 haftayı geçirmeden işe iade davası açmalıdır.

Emeğinden başka hiç bir geliri olmayan gariban işçilerin ekmeğiyle oynayanlara bir atasözümüzü hatırlatalım. Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

dumanlı

Ne güzel hukuki prosüdürü açıklamışsın bu prosüdür takip edilsin. Bu prosedür takip edilmiyorsa mahkemeye gitmek çözüm olarak görülmüyor demektir. Neden; Yargının bağımsızlığına ve adil olduğuna güven yok.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23