• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cennet’e gitmek mi, Cehennem’e gitmek mi daha kolay?

Yeniakit Publisher
2019-11-19 20:20:00 -
Cennet’e gitmek mi, Cehennem’e gitmek mi daha kolay?

Bize aynı derecede yakın olan Cennet ve Cehennem’i devamlı hatırlamamız, burnumuzun dibindeki cenneti kaçırmamak için tâat ve ibadete düşkünlük göstermemiz lâzımdır. Peki Cennet’e gitmek mi Cehennem’e gitmek mi daha kolay?

İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: 

“Cennet size, ayakkabınızın bağından daha yakındır. Cehennem de öyledir.” (Buhârî, Rikak 29.) 

CENNET’E VE CEHENNEM’E GİTMEK ÇOK KOLAY 

446 numarada tekrar gelecek olan hadîs-i şerîfe göre Cennet de Cehennem de âdetâ burnumuzun dibindedir. Atılacak adımlara, yapılacak amellere göre Cennet’e ve Cehennem’e gitmek pek kolaydır. İbadet ve tâat kişiyi Cennet’e, günah ise Cehennem’e yaklaştırır. Bu yakınlık hadisimizde, nalın tasması ya da potin bağına, tokyo atkılarına teşbih edilmiştir. Nitekim Buhârî’nin bir başka rivayetinde de “Ölüm insana pabucunun atkısından daha yakındır” (Medine 12, Menâkıbu’l-ensâr 46, Merdâ 8, 22) buyurulmuştur. Dilimizde bu mâna “burnunun dibinde” deyimiyle anlatılır. 

İnsanın Cennet’e de Cehennem’e de aynı yakınlık veya uzaklıkta olduğu, seçip benimseyeceği yaşama tarzı, atacağı adımlarla her ikisine de ulaşmakta zorlanmayacağı, Peygamber Efendimiz’in bu özlü ifadesinden anlaşılmaktadır. Bizden Cennet’i ve Cehennem’i ayaklarımıza temas ediyormuş gibi düşünmemiz istenmekte ve tabiî ona göre sürekli bir mücâhede içinde olmamız teşvik edilmektedir. 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HADİSTEN ÖĞRENDİKLERİMİZ 

1. Bize aynı derecede yakın olan Cennet ve Cehennem’i devamlı hatırlamamız, burnumuzun dibindeki Cennet’i kaçırmamak için tâat ve ibadete düşkünlük göstermemiz lâzımdır. 

2. Nefis ve şeytana karşı koymak Cehennem’i bizden uzaklaştırır. 

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23