• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'İlk kez YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı'

Yeniakit Publisher
2022-07-04 10:19:00 - 2022-07-04 11:03:17
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 'İlk kez YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı'

İsveç ve Finlandiya'nın NATO başvurusunu değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Üye olmak istiyorlarsa taahhütlerine uymak zorundalar yoksa NATO'ya almayacağız" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, katıldığı televizyon programında verdiği röportajda, "NATO'nun taslağını müzakere için yeterli görmedik" açıklamasında bulundu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

"Madrid'deki dörtlü zirvede, müzakereler devama etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kırmızı çizgisini çekti. Bu ülkeler Türkiye'nin taleplerini kabul etti."

"Top onların tarafındaydı, şartlarımızı koyduk. Eğer kabul etmezlerse bizim için bir kayıp olmazdı."

"Kısaca bizim endişelerimizin giderilmesi gerekiyordu. Madde madde sıraladık ve en nihayetinde beklentilerimizin kepsi karşılandı."

"Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık. PKK, NATO'nın da AB'nin de terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı."

"Terörizimle mücadelede Türkiye ile tam işbirliği yapma sözü verdiler."

"Türkiye aleyhinde propaganda yapılmasına izin vermeme sözü verdiler. Ayrıca PKK'nın eleman devşirmesini engelleyecekler."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Bu süreç bir başlangıçtır. Esas bundan sonraki süreç önemli. Meclis'ten onaylanmadan bir kanun geçmeden bu ili ülke NATO'ya üye olamayacak. Taahhütlerini yerine getirirlerse Meclis bunu onaylar. Bizim Meclisimiz onaylamadan ülkelerin üyeliği mümkün olamaz. Mutabakat zaptı üç ülkenin taahhüdüdür."

"Kabul ettikleri şartlar belgede ortada. Ne zaman yerine getirebilirlerse, o zaman üye olabilirler."

"Bizim bunlara verdiğimiz belgede terör örgütlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu belgeliyoruz. Biz delilleri ortaya sunuyoruz. ABD'nin ve Fransa'nın çifte standardı var. Bu belgeye uymak zorundalar. Uymazlarsa NATO'ya almayacağız."

"Muhalefet, 'daha iyi olabilirdi' diyebilir. Ama 'Türkiye başarısız oldu, Türkiye kazanamadı' diyemez. Terörle mücadele sadece iktidarın işi değil. Milletçe mücadele veriyoruz."

"İade talebi yaptığımız isimler İsveç ile paylaşıldı."

"ABD ile ilişkilerimizde göreceli olarak daha olumlu bir hava var. Stratejik mekanizma Biden'ın teklifiyfi, başarılı geçti. Bu son görüşmelerde de Biden da bunun önemini vurguladı. İlişkilerimizin geliştirilmesi önmeli. Biden'ın da söylediği gibi Kongre'den geçmesi gerekiyor F-16 kararının. Birkaç ismin karşı çıkmasının farklı sebepleri var. Sadece Demokratlar değil Cumhuriyetçiler de desteklemeli. ABD Kongresi''nde birkaç Demokrat karşı çıkıyor. Şu anda olumsuz bir tablo görmüyoruz."

Madrid'deki yemek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki yemekte Rum lider Nikos Anastasiadis'le yaptığı ayaküstü konuşmayı da değerlendiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yemek ev sahibi İspanya'nın gayr-ı resmi olarak düzenlediği bir yemek. Rum ve Yunan liderler de bu yemekte yer almışlardır. Birbirlerine selam vermek insan olarak iletşimin temel gerekliliğidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konudaki en güzel yanıtı vermiştir."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gültekin

Sayın Dışişleri Bakanım, biz ülke olarak terörden çok çektik asla bu konularda taviz verilmesi, verildiği taktirde onların canlanması demektir. Dikkatimizi çeken, ABD, başta olmak üzere, diğer Avrupa'nın bir çok devletleri PKK ve yandaş örgütleri için topraklarında onlara karargah gibi imkanlar sundukları biliniyor, buralarda çok rahat her türlü destek alıyorlar, Nato'nun üyesi olup da PKK ve yandaşlarına her türlü desteği verenleri bu destek vaz geçiremezsek, İsveç ve Finlandiya'ya kötü örnek olacaklar, bu devletlerin terör örgütlerine desteğe devam edecek ihtimalleri çok yüksek görülüyor, tedbirlerde hiç bir boşluk verilmesin. Bunlar teröristlerden kolay kolay vaz geçemezler, çünkü bu örgütlerin kara para aklama merkezi, bunların pis paralarını aklıyorlar, bundan çok büyük rant elde ediyorlar!!!!!!!!!

Umuda

Tebrikler Hükumetim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23