• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu ülkede albinolar öldürülmekten korkuyorlar

Yeniakit Publisher
2017-06-09 12:50:00 -
Bu ülkede albinolar öldürülmekten korkuyorlar

Kenyalı albinolar, büyücüler tarafından organları için kaçırılarak öldürülmekten korkuyor ve yetkililere seslerini duyurmaya çalışıyor.

Genetik bir durum olan albinizmde, vücutta doğuştan melanin pigmentlerinin eksikliği deri, saç, tüy ve gözlerin ak renkli olmasına yol açıyor.

Dünya genelindeki albinolu bireyler arasında en zor durumda olanların başında ise güneşin yakıcı sıcağıyla mücadele etmenin yanı sıra büyücüler tarafından öldürülme korkusu yaşayan Afrikalılar geliyor.

Albinolar, Afrika'nın bazı ülkelerinde zengin olmak, iyi bir kısmet bulmak veya sağlığına kavuşmak için öldürülüyor.

Kenya'da yaşayan albinolar da her an ölüm tehdidi altında. Bir süre önce ulusal basında, ülkenin doğusundaki Embu eyaletinde bir köyde yaşayan çok sayıda albinonun, büyücüler ve çetelerce kaçırılarak komşu ülke Tanzanya'ya götürülmekten endişe ettiklerine ilişkin haberler yer aldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Kenya'da albinolar birçok alanda problem yaşıyor"

Kenya Albinizm Derneği Program Direktörü Daniel Omeno, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kenya'da yaşayan albinoların büyücülükle uğraşan kişiler tarafından komşu ülke Tanzanya'ya kaçırıldığını ve öldürüldüğünü bildirdi.

Omeno, "Albinolar beyaz ten renkleriyle Afrikalılardan farklı gözüktükleri için güce sahip olduklarına AIDS hastalığını tedavi ettiklerine ve insanlara zenginlik verdiklerine inanılıyor. Bu sebeple büyücüler kaçırdıkları albinizmli bireylerin organlarını alarak öldürüyor ve bu organları büyülerde kullanıyor" dedi.

"Albinolar da birer insan"

Omeno, Kenya'nın köylerinde siyahi anne babadan doğan beyaz albino çocukların toplum tarafından utanç kaynağı olarak görüldüğünü söyledi.

Albinoların engellilerle aynı kategoride tutulduğunu dile getiren Omeno, albinizmli bireylere dernek olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini ancak maddi durumu kötü olan kişilerin özellikle sağlıkları için kullanmaları şart olan güneş koruyucu kremler ve bazı ilaçları alamadıkları için cilt kanseri olduklarını vurguladı.

Albinoların yaşam sürelerinin cilt kanserine yakalandıklarında tedavi edilememeleri halinde çok kısa olduğuna işaret eden Omeno, "Albinolar da birer insan.... Bunun toplum tarafından iyice anlaşılması lazım. Tanzanya'da albinolara karşı tutum maalesef hala devam ediyor. Kenyalı albinolar da bu yüzden ölüm korkusu yaşıyor. Hükümetin kendilerini korumasını istiyorlar" diye konuştu.

Komşu ülke Tanzanya'da 2000 yılından bu yana araların da çocukların da olduğu en az 75 bin albinonun büyücüler tarafından öldürüldüğü, 62 binden fazla kişinin ise vücutlarındaki çeşitli yaralanmalarla kaçmayı başarabildiği belirtiliyor.

Kenya'da 2015 yılında Tanzanya sınırına yakın bölgelerde artan albino cinayetleri ve kaçırma olaylarının ardından ölüm tehlikesi altında oldukları gerekçesiyle 35'ten fazla albinonun yerleri yetkililerce değiştirildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23