Burdur’da bir fırının ateşi 3 nesildir hiç sönmüyor! ‘Ekmekçi Niyazi’ olarak tanınan Niyazi Altındal’ın oğulları ve torunu, baba mirası fırıncılığı büyük bir tutkuyla sürdürüyor.
Burdur’da fırıncılık geleneğini üç nesildir sürdüren Altındal ailesi, yıllardır aynı ocakta ekmek, pide ve simit pişiriyor. ‘Ekmekçi Niyazi’ olarak tanınan Niyazi Altındal’ın oğulları Necati (75) ve Zeki Altındal (70), babalarından devraldıkları mesleği, torunu Özdinç Altındal (49) ile birlikte yaşatmaya devam ediyor.
Artık eleman bulunmuyor
Babası ve amcasıyla fırında çalışarak dedesinin mesleğini severek yaptığını anlatan Özdinç Altındal, "Babam ve amcamla dede mesleğini sürdürüyorum. Onların destekleriyle mesleğe devam ediyorum. Güzel ve zevkli ama zor meslek olduğu için yeni ustalar yetişmiyor. Ben de çocukluğumdan bu işi yapıyorum. Fırında büyüdüm. Eleman bulamıyoruz" diye konuştu.
‘Eski lezzet artık yok’
Babasının yanında 7 yaşında fırında çalışmaya başladığını dile getiren Necati Altındal da "Senelerdir bu işi yapıyoruz. 7 yaşımdan beri devam ediyorum. Kardeşim ve oğlumla birlikte devam ettiriyoruz. Bizim de son dönemimiz. Yolun sonu görünüyor. Elim ayağım tuttuğu müddetçe devam edeceğiz. Burdur köftesinin pidesini, tahinli pidesini yapacak eleman yok. Kaliteyi düşürmüyoruz. Okula giderken bakkallara ekmek dağıtırdık. Ekşi mayalı ekmekler yapardık. Şimdi o eski lezzet yok. Babam uzun yıllar bu mesleği yaptı" dedi.
1960 yılında fırında çalışmaya başladığını belirten Zeki Altındal ise "Ekmekçi Niyazi'nin oğluyum. Mesleğe babamın nezaretinde başladım. Çocukluğum fırında geçti. Yaşım 70 mesleğe devam etmekteyim. Abimle ve yeğenimle çalışıyoruz. Burdur'un şiş köftesi için pide hazırlıyoruz. Tahinli, kıymalı, peynirli pide çıkarıyoruz. Mesleğimizi atamızdan ne gördüysek aynısını devam ettirmeye çalışıyoruz. Sağlığımız elverdiği müddetçe devam ettireceğiz" diye konuştu.