• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu araştırma çok konuşulur! Antibiyotikler demans riskini azaltabilir mi?

Yeniakit Publisher
Aslı Bayram Yılmaz Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Bu araştırma çok konuşulur! Antibiyotikler demans riskini azaltabilir mi?

Bilim insanları halihazırda kullanılan antibiyotikler, antiviral ilaçlar ve bazı aşıların demans riskini düşürebileceğini ortaya koydu. Yeni araştırmalar, nörodejeneratif hastalıklara karşı erken teşhis ve tedavi seçenekleri için umut vadediyor.

Dünya genelinde demans vakalarının 2050 yılına kadar 153 milyona ulaşacağı tahmin edilirken, bilim insanları hastalığın riskini azaltacak, erken teşhisini mümkün kılacak ve etkili tedavi yöntemleri geliştirecek çalışmalar yürütüyor. Ancak süreç yavaş ilerlediği için bazı araştırmacılar, mevcut ilaçların bu hastalık üzerindeki etkilerini incelemeye yöneliyor.

1 milyon demans hastası tespit edildi

Birleşik Krallık’taki Cambridge ve Exeter üniversitelerinden araştırmacılar, Alzheimer's and Dementia: Translational Research & Clinical Interventions dergisinde yayımlanan yeni çalışmalarında, 14 farklı araştırmayı analiz etti. Çoğu ABD merkezli olan bu çalışmalar, toplamda 130 milyondan fazla kişinin sağlık verilerini içeriyor. Bu kişilerin 1 milyonunun demans hastası olduğu tespit edildi.

Yüzde 32 oranında riski azaltıyor

Araştırmacılar, bazı antibiyotiklerin, antiviral ilaçların ve belirli aşıların demans riskini azaltmada güçlü bir ilişki gösterdiğini belirledi. Özellikle difteri, hepatit A ve tifo gibi hastalıklara karşı uygulanan 4 aşının, demans riskinde %8 ila %32 oranında düşüşle ilişkili olduğu saptandı. Ayrıca ibuprofen gibi iltihap önleyici ilaçların da riski azalttığı ortaya çıktı.

Öte yandan, tansiyon ilaçları ve antidepresanlar konusunda çelişkili bulgular elde edildi. Bazı çalışmalarda diyabet ilaçlarının demans riskini artırdığı, bazılarında ise düşürdüğü görüldü.

Bakteriler demansı etkiliyor mu?

Bu veriler, bazı demans vakalarının viral veya bakteriyel enfeksiyonlar tarafından tetiklenebileceği yönündeki teoriyi destekliyor. Ancak mevcut araştırma, yalnızca var olan ilaçlarla demans arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor. Bu ilaçların demansı gerçekten önleyip önlemediğini ve nasıl bir mekanizmayla çalıştığını anlamak için daha fazla bilimsel çalışma gerekiyor.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Benjamin Underwood, “Demansı önlemek için olmasa bile ilerlemesini yavaşlatmak için acilen yeni tedavilere ihtiyacımız var” diyerek, hali hazırda başka hastalıklar için onaylı ilaçların test edilerek hastaların daha hızlı erişimine sunulmasının büyük bir avantaj olabileceğini vurguluyor.

Alzheimer's Society'den Dr. Richard Oakley de, güvenliği kanıtlanmış ilaçların denenmesinin hem zaman hem de maliyet açısından büyük tasarruf sağlayabileceğini belirtiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ahmet yüksel

işin içinde yakınında amerika israil kısaca siyonistler varsa kesin o iş kendileri hariç tüm insanları öldürmek ya da öldürmeden süründürüp kanını (yahıdi için kan para veya çalınan emektir candır maldır) emmektir. margarin yedirip damarlarımızı tıkayıp hasta edip ilaç diye başka zehirleri satmadılar mı?Koka kola denen zıkkımın içine ne kattıklarını biliyor muyuz?Zaten amerikadaki kolayla özellikle müslümanlara satılan kola aynı kola değildir. kısaca Osmanlı sadrazamı Kamil paşanın dediği gibi KEFERE NE DİYORSA TERSİNİ YAPMAK DOĞRU OLANDIR. EN BASİTİNDEN FAİZ DENEN BÜYÜK GÜNAH HER İTHAL KAFA HAZİNE BAKANI FAİZ ARTIRIR Kİ AMERİKA ÖYLE BUYURMUŞTUR. fAİZ ÖYLR İYİ İSE NEDEN AVRUPADA AMERİKADA FAİZLER YÜZDE 1 İKİ EN ÇOk DÖRT...aMA BİZ MÜSLÜMANIZ YA BİZDE YÜZDE 45...neden bu ülke üretmesin gelişmesin batsın diye...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23