• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Binlerce şirket Rusya'dan ayrılıyor! ABD Türkiye'yi adres gösterdi

Yeniakit Publisher
2022-03-13 14:14:00 -
Binlerce şirket Rusya'dan ayrılıyor! ABD Türkiye'yi adres gösterdi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı saldırı sonrası uygulanan ambargolarla birlikte 5 bin Amerikan şirketi Rusya'dan çıkmaya karar verdi. ABD söz konusu şirketlere Türkiye'yi adres gösterdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD ABD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tuncer, "Türkiye açısından bir avantaj ortaya çıkartacaktır" dedi.

"Türkiye güvenli bir liman" denildi, Ukrayna'daki 5 bin ABD şirketine yeni adres için "Türkiye" gösterildi.

Ukrayna-Rusya krizinde korkulan oldu. Rus birlikleri Ukrayna topraklarına girdi. Bazı ülkeler ise Rusya'ya yaptırım uyguladı. O ülkelerden biri de Amerika Birleşik Devletleri. Ukrayna'daki ABD'li 5 bin şirket ise şimdilerde ülkeden çıkmak için yer arıyor. ABD Büyükelçiliği de bu şirketlerin temsilcilerini Türkiye'ye davet etti. Bu şirketlerin Türkiye'ye gelmesi, büyük bir ekonomik kalkınmaya işaret.

Konu hakkında CNN Türk'e konuşan MÜSİAD ABD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tuncer, "Rusya'ya yatırım yapan Amerikan firmalarının ek strateji konusunda Türkiye'nin değerlendirecek ülkelerin başında geldiğini biliyoruz. ABD başta olmak üzere AB ve batılı ülkeler hem üretim anlamında hem de tüketim anlamında ana omurgayı oluşturan ülkeler. Askeri yaptırımlar ayrı olmak üzere, ekonomik boyutlarıyla Rusya'yı sıkıştırarak bu saldırı girişiminden vazgeçirmeye çalışıyorlar. Burada bir gri alan oluştu. Ve bu gri alandan Türkiye bir avantaj sağlayacak gibi gözüküyor. Ürünlerini tedarik etme konusunda bir kaynak olması açısından, Türkiye açısından bir avantaj ortaya çıkartacaktır" dedi.

Ekonomi Yazarı Sadi Özdemir de "Rusya'daki bu yatırımların önünün kapanmış olması Türkiye için evet bir fırsat. Temaslarla Moskova ya da Rusya'yı ilan edeyim, oraya çok yatırım yapayım diyen ABD şirketleri için artık o kapı kapandı. Askeri konularda anlaşamayabiliriz. İki ülke arasında bir takım sıkıntılar olabilir ama Türkiye ve Amerika'nın ticari ve ekonomik ilişkilerini ayrı tutalım, olumsuz etkilenmesin. Bu aynı zamanda istihdam demek. Mesela Türkiye'de hala var olan 2 bin ABD şirketinde 7 bine yakın istihdam var, çalışan var. Bu şirketler buradan dünyaya ihracat yapıyor. Bundan sonra bu süreç daha da hızlanabilir. Örneğin geçen sene 12 milyar dolar yabancı sermaye girişi belki de bu yıl 20 milyar doları aşabilir" diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

deniz HAN

DÜNYANIN MERKEZİ SIFIR NOKTASI NERESİ İSTANBUL DÜNYA BURDAN ŞEKİLLENİR DİĞER NOKTASI NERESİ BİLİN BAKİM SAYIN DİLİPAK SÖYLEDİ AMA DÜNYA YÖNETİLİRSE İSTANBULDAN ŞEKİLLENİR TÜRKLER ŞEKİLLENDİRİR GÖRECEKSİNİZ TÜM TİCARET YOLLARI TÜM AĞ ANADOLUDAN GEÇECEK 350 YILLARDAN FAZLA KANDIRILAN TİCARET YOLLARI ARTIK ÇÖKTÜ GÖRÜYORSUNUZ HEPSİ AYAĞINIZA GELİYOR HAZIR MISIN DÜNYA TÜRK YÖNETİMİNE HAZIR MI MAZLUMLAR GÜLMEYE HAZIR MISINIZ ?? 

Cüneyt beyaz

Yıllardır trilyonlarca dolar geliyor dediniz, bulunan altın doğal gaz petrol sayısı belkide 500 ü aştı.Surekli şirketler burayı tercih ediyor da neden bu millet bu halde.Eger dedikleriniz doğru ise parayı birileri yiyor ve göz yumuyorsunuz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23