• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bebeğin dil gelişimi için neler yapılmalıdır?

Yeniakit Publisher
2018-06-14 13:03:00 -
Bebeğin dil gelişimi için neler yapılmalıdır?

Dil gelişimi, çocukların doğumuyla birlikte başlayan bir süreçtir. Bu süreç, yaşam boyu devam eder. Dünyaya geldikleri günden itibaren çocuklar çevresindeki seslere ve konuşmalara aşırı duyarlıdır. Bu sayede sesleri öğrenirler. 0 - 2 yaş bebeklerin dil gelişimi için oldukça önemlidir.

Bebeklerin ilk aylarında çıkardıkları doğal sesler, öksürme ve hapşurma gibi durumlarda ortaya çıkar. Birinci ayın sonunda bebeklerin ağlamaları o anki durumlarına göre değişiklik kazanma başlar. İkinci ve üçüncü aylara girilmesi ile birlikte bebekler; 'k, g' ile birlikte 'a, e, o' gibi sesleri çıkarmaya başlar. Dört ve altı ayın sonunda bu seslerde artış görülür. Tek heceli sözcükler söylenmeye başlar.

Yedi ve on ikinci aylar itibariyle bebekler, iki heceli ve birbirini tekrar eden sesleri söylemeye başlar. ''mama, baba'' gibi kelimeler bunlar arasındadır. Nesneleri tanır ve el hareketleri ile birlikte isteklerini göstermeye çalışır.

Çocuğun ikinci yaşına girmesi ile birlikte kendi benliğini keşfetme süreci de başlar. Yürüme, konuşma gibi davranışlar bu yaşlarda kazanılır. Çocukların motor yeteneklerini çabuk kavramasında dil kabiliyetlerinin payı büyüktür. 'Neden' ve 'nasıl' gibi soruları bu dönemde yönelten çocuklar, 70'den fazla sözcüğü kullanabilir.

DİL GELİŞİMİ İÇİN UYGULACAK YÖNTEMLER:

Bebeklerin dil gelişiminin sağlanabilmesi için ebeveynler tarafından ilgi görmesi çok önemlidir. Bu nedenle çocukla gözlerinin içine bakarak konuşulmalı ve pozitif bir vücut dili kullanılmalıdır. Bebeğe ismi ile hitap etmek de bu noktada daha da önem kazanır.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bebeğin yattığı bölümde ve odada, dokunulması durumunda ses çıkaran veya konuşan oyuncakların bulunması gerekir. Seslere yönelme ve hareketlerin anlam kazanması bu sayede gerçekleşir. Dördüncü aydan sonra bebeğin oyuncakla teması için destekte bulunulması da önemlidir.

Bebeğin anne ve babasıyla birlikte ayna karşısına geçmesi ve aynada konuşulması dil gelişimi için önemli bir etkinliktir. Bunun yanında bebeğin, kalabalık aile ortamlarında bulunması ve konuşmaları dinlemesi kelime öğrenme kapasitesini artırır.

1 yaşından itibaren çocuklar ile karşılıklı konuşulmaya başlanması daha doğrudur. Bebeğe burnunun veya ayaklarının yerinin sorulması gibi alıştırmalar yapmak, konuşma ve algılama yeteneğini geliştirir. Çocuğun yanında kitap okumak, ona müzik dinletmek de dil gelişimi için önemlidir.

 

 

 

 

 

 

Nasılkolay.com'dan alınmıştır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23