• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Batı seyrettikçe çocuklar ölüyor'

Yeniakit Publisher
2019-05-04 13:46:00 - 2019-05-04 16:01:41
'Batı seyrettikçe çocuklar ölüyor'

ABD’nin Irak’ı işgali sırasında savaşın çocuklar üzerindeki etkileri halen devam ederken, konuyla ilgili yeniakit.com.tr’ye değerlendirmelerde bulunan Kuzey Irak Zaho Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dileen Sardar Zuhdi Al-Noorı, şunları söyledi: “Ülkemiz Irak’ta savaş uzun yıllardır sürüyor. Batı bu savaşlara seyirci kaldıkça dünyanın birçok yerinde çocuklar ölüyor.” dedi.

 Mehmet Özmen  yeniakit.com.tr 

Dünya terör üretim merkezi ABD’nin Irak başta olmak üzere dünyanın birçok coğrafyasında işgal ettiği ülkelerde en büyük bedeli çocuklar ödüyor. ABD’nin işgal ederek kaynaklarını yağmaladığı Irak’ta yaşayan Zaho Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dileen Sardar Zuhdi Al-Noorı, savaşın çocuklarını yeniakit.com.tr’ye değerlendirdi.

“Dünyadaki milyonlarca çocuk, zor şartlar altında yaşıyor!”

- Yaptığınız araştırmalara önce özellikle çocukların yaşam tarzına yönelik nasıl bir durum tespitinde bulundunuz?

Kadın ve çocuk haklarının korunmasına ilişkin birçok sivil toplum örgütüne danışmanlık yapıyorum. ‘Toplumsal Krizlerde Çocuk Haklarını Koruma Mekanizmaları’ konusunda araştırma yaparak etkili bir makale yazdım. Dünyadaki milyonlarca çocuk, çatışmaların gölgesinde son derece zor şartlar altında yaşıyor. Bu durum onları yetişkinlerin yaşayabileceği tehlikeli ihlallere maruz bırakabilmekte, zayıf ve bakıma muhtaç oldukları için bu ihlallere kolayca hedef olabilmektedirler. Aralarında yetimler, sokak çocukları, mülteciler ve evsizlerin yer aldığı bu çocukların önemli bir kısmı tüm dünyada gelişimlerini engelleyecek tehlikeli durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.

“Savaş en çok çocukları vuruyor”

- Savaşın çocuklar üzerindeki etkilerine yönelik neler söylemek istersiniz?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ülkemiz Irak’ta uzun süren bir savaş yaşandı. Savaşlar ve krizler ile bunların sonucu olan işkence, korkunç şartlar altında olan illegal alıkonulma, evlerinden ve yurtlarından çıkarılma, mülteci olarak ailelerinden zorla koparılma gibi kötü durumlar sebebiyle bu çocukların sıkıntıları katlanarak artmaktadır. Savaş en çok çocukları vuruyor.

“Batı izledikçe çocuklar ölüyor”

- Dünyanın birçok yerinde insan hakları merkezli birçok kurumun, birçok STK’nın olduğunu biliyoruz. Savaş bölgelerinde yaşanan insanlık dramlarına ilişkin neden suskunlar?

Milyonlarca çocuk, emeğinin sömürüldüğü tehlikelerle dolu işlerde çalışmakta ya da çocuk kaçakçılarının veya fuhuş çetelerinin kurbanı olmaktadırlar. Kolay hedef olmaları sebebiyle bazen de sırra kadem basan aile fertlerinin yerine bu ailelerin çocukları tehdit, darp, tecavüze uğrayabilmektedirler. Dediğiniz gibi maalesef dünyanın her yerinde bulunan birçok kurum yeterince görevini yetirine getirerek mazlum çocuklarla ilgilenmiyorlar. Bütün bunlara rağmen, hiç şüphe yok ki çocuklara ilişkin hedeflerin gerçekleşmesi için ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmak kritik önem arz etmektedir. Batı izledikçe dünyanın birçok yerindeki çocuklar ölüyor.

Tercüme: Erkam Selvi

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23