• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Basit soğuk algınlığı virüslerinin içerisinde % 5-10 yer tutuyor! Coronavirüsten korunmak mümkün

Yeniakit Publisher
2020-01-27 11:08:00 -
Basit soğuk algınlığı virüslerinin içerisinde % 5-10 yer tutuyor! Coronavirüsten korunmak mümkün

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tehdit etmeye başlayan yeni tip coronavirüsten korunmanın ve yayılmasının engellemenin yolları konusunda uyarılar sık sık yapılmaya başlandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Bahadır Ceylancoronavirüs gibi virüslerin en sık solunum yolu ile bazen de elden temasla bulaştığını belirterek, “O yüzden soğuk algınlığı olan insanlara mümkünse 1 metreden fazla yaklaşmamak, soğuk havaya maruz kalmamak ve eğer nezleysek öksüreceğimiz zaman elimizle ya da bir mendille ağzımızı kapatmak ve sonra ellerimizi bol sabunlu suyla yıkamak gibi önlemlerle bu hastalığın yayılmasını engellemek mümkün” dedi. Coronavirüs ve korunma yollarına ilişkin açıklamalarda bulunan Ceylan, Çin’de ortaya çıkan virüsün yeni bir coronavirüs tipi gibi olarak görüldüğünü, Türkiye’de görünen tipteki Coronavirüsün ise bizim çok aşina olduğumuz ve çok sık rastladığımız bir virüs olduğunu kaydetti. Coronavirüsün basit soğuk algınlığı virüslerinin içerisinde yüzde 5 veya yüzde 10 oranda yer tutan bir virüs olduğunu vurgulayan Ceylan, “Genelde biz bunu çok hafif bir şekilde atlatıyoruz. Ancak bu virüs yaşlı ve çok küçük yaştaki çocuklarda ya da kemoterapi alan, böbrek yetmezliği, siroz gibi altta yatan ağır hastalığı olan hastalara bulaştığı zaman onlarda sadece bununla sınırlı kalmıyor akciğerleri etkiliyor ve solunum yetmezliğine götüren tablolara yol açabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Soğukta virüslerin üremesi kolaylaşıyor”

Ceylan, virüsün öksürme ve hapşırma ile yayıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

O sırada havaya karışan küçük damlacıklar bizim solunum yollarımıza ulaşıyor ve solunum yolları mukozamıza yerleşiyor. Yani burnumuza, boğazımıza, solunum yollarımıza yerleşiyor. Ancak bizde hemen hastalık oluşturmuyor. Ne zaman ki biz soğuk havaya çıkıyoruz, soğuk havayla temas ediyoruz, soğuk bir su içiyoruz yani soğuğa maruz kalıyoruz, işte o zaman üst solunum yollarımızdaki ısı düşüyor ve virüsün üremesi kolaylaşıyor. Virüs hızla artarak bizde nezle tablosuna yol açıyor. Bir diğer bulaşma yolu da şu; hapşıran, öksüren insanlar ellerini ağızlarına tuttuktan sonra ellerine virüs bulaşıyor. Sizin elinize ya da bir eşyanın üzerine temas ettiğinde o virüsü bırakıyor. Ayrıca o eşyaların üzerinden veya bu hasta kişilerin ellerinden bizim ellerimize ve bizim ellerimizden de ağız yoluyla üst solunum yollarımıza ulaşabiliyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Halil MEŞECİKLİ

CUMA HUTBESİNDE AŞAĞIDAKİ KONUNUN DETAYLI ANLATILMASI VE CEMAATİN EVE DÖNDÜĞÜNDE DE YAKINLARI AYNI BİLGİLERİ AKTARMALARI İYİ OLACAKTIR, ÖKSÜRÜRKEN PEYGAMBER EFENDİMİZİN NASIL DAVRANDIĞI İLE İLGİLİDE BİLGİ VERİLEBİLİR. O yüzden soğuk algınlığı olan insanlara mümkünse 1 metreden fazla yaklaşmamak, soğuk havaya maruz kalmamak ve eğer nezleysek öksüreceğimiz zaman elimizle ya da bir mendille ağzımızı kapatmak ve sonra ellerimizi bol sabunlu suyla yıkamak gibi önlemlerle bu hastalığın yayılmasını engellemek mümkün
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23