• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bakanlık harekete geçti! Türkiye'de üretilecek

Yeniakit Publisher
2019-12-15 12:17:00 -
Bakanlık harekete geçti! Türkiye'de üretilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı, stratejik ve üretim açığı olan tarım ürünlerinin yerli imkanlarla karşılanması için 945 havzada 21 ürünü destekleme kapsamına aldı.

Hükûmet, son yıllarda savunma sanayisinde ardı ardına millîleşme adımlarını atarken, tarımda da aynı anlayışı sürdürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3’ncü Tarım ve Orman Şûrası’nda “Temel tarım ürünlerinde dışa bağımlı olmak, en az savunma sanayisinde dışa bağımlılık kadar tehlikelidir. Milletimizin gıda güvenliğini garanti altına almak, her ülke gibi Türkiye için de bir millî güvenlik meselesi hâline gelmiştir” uyarısının ardından çalışmalar hızlandırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle stratejik ve üretim açığı olan tarım ürünlerinin öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması için yeni üretim modellerini devreye sokacak.

Güvenli gıda için havza bazlı destekleme modeli

Gıdanın yerli ve güvenli olması için Havza Bazlı Destekleme Modelini oluşturan bakanlık, 945 havza bazında en uygun yetişen ürünleri belirlerken, 21 ürünü destekleme kapsamına aldı. Bakanlık, diğer ürünlerin de Havza Bazlı Destekleme Modeli kapsamına dâhil edilmesi için önümüzdeki yıllarda geniş çaplı çalışma başlatacak. Desteklenecek ürünler ise şöyle: Buğday, arpa, çavdar, çeltik, mısır, tritikale, yulaf, mercimek, nohut, kuru fasulye, yağlık ayçiçeği, pamuk, soya, kanola, aspir, çay, fındık, zeytinyağı, yem bitkileri, soğan ve patates.

Her eve organik gıda

Bakanlık yine, üretiminde insan sağlığına zarar veren madde kullanılmadan, üretiminde tüketimi kadar her aşamada kontrollü ve sertifikalı ürünlerin üretimini artıracak. Bu kapsamda daha fazla çiftçi organik üretime yönlendirilecek. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda başlatılan Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi daha etkin kullanılarak eğitim ve denetim faaliyetleri artırılacak.

Hastalıklar önceden bertaraf edilecek

Yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından yapılan sertifikasyon işlemlerinde özellikle fidan ve fidelerde bitki sağlığı kontrolleri yapılarak, ürün yetiştirilen alanlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların önceden bertaraf edilmesi sağlanacak. Hastalık ve zararlı maddelerin yeni alanlara bulaşmasını ve kimyasal ilaç kullanımını azaltıp maddi kayıpların önüne geçmeyi hedefleyen bakanlık, sertifikasyon kuruluşlarının altyapı eksiklerini giderecek. Yeni bitki sağlığı laboratuvarları kurulmasıyla birlikte görevli teknik personel de mesleki bilgi açısından donatılacak.

Hayvancılığa "mera" çözümü

‘İyi Tarım’ uygulaması kapsamında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması ve güvenli gıdanın sağlanabilmesi için üretim yapan üretici sayısı çoğaltılacak. Bakanlık bu hedefe ulaşmak içinse meralar ve yaylalar ıslah edilerek, otlatma kapasitesinin artırılması ve ot kalitesinin iyileştirilmesi çalışmaları yapacak. Böylece hayvancılık sektörünün kaliteli kaba yem ihtiyacı, yurt dışından değil, yerel kaynaklardan karşılanacak.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

MCB TS 61

25 senelik Ziraat Mühendisiyim. Bu lafları öğrencilik yıllarımdan beru duyarım. Yani 29 senedir aynı terane. Hiçbir şey yapılmayacak. Syngenta , Dow Agro, Rink Zwan , Bayer vs firmaları ülkeden def etmedikçe hiçbir değişiklik başlamayacak. İsrail , Hollanda , İsviçre cirit atacak. Bizlere GDO lü veya hibrit ürünler organik diye satılacak. Ayrıca savunma sanayiinde milli diyebileceğimiz ne var onu da bir açıklarsanız memnun olurum. Atmayın Akit Din kardeşiyiz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23