• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM’nin kararı hukuksuz

Yeniakit Publisher
2014-04-04 05:38:00 - 2014-04-04 02:12:51
AYM’nin kararı hukuksuz

Twitter’a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi ile ilgili yapılan başvuruları öne çekip, iç hukuk yolları tüketilmeden yapılan başvurularda, hak ihlali yönünde karar alan Anayasa Mahkemesi’ne tepki yağıyor.

AZAN ALKAN / ANKARA - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın ferdi karar olduğunu, geneli ilgilendirmeyeceğini söyledi. Karar alınan kişinin Twitter’ının açılması gerektiğini belirten Kuzu, “Ferdi başvurudur, onunla alakalı olarak sadece onun Twitter’ının açılması gerekir. Ferdi başvurudur, tek onun için geçerlidir. Dolayısıyla o kararın geniş kapsamlı bir karşılığı yok” dedi. İdare mahkemesinin Twitter’ın açılması ile ilgili daha önce aldığı kararı da hatırlatan Kuzu, “Ama kamu düzenimiz ne olacak. Bunu sorgulamak lazım. Twitter, Youtube vergi ödemiyor, verilen mahkeme kararlarını uygulamıyorlar. Başka ülkelerde onlara vergi ödeyip, mahkeme kararlarını uygularken bizde bunlara uymuyorlar. Bizleri takmıyorlar. Şimdi idare iki arada bir derede kalmış. Olayın bu boyutu da var” diye konuştu.


“AYM ADİL YARGILAMA İLKELERİNİ İHLAL ETTİ”

Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Av. Hüsnü Tuna, AYM’nin kararında siyasi emarelerin görüldüğünü söyledi. İdarenin Twitter’ın yayınlarına yönelik taktir yetkisi olduğu gibi önemli bir görevi de bulunduğunu belirten Tuna, “Bu bir şirket ve vergi vermemekte direnen bir şirket. İdarenin tedbir uygulamasından başka ne beklenebilir ki?” şeklinde konuştu. Av. Hüsnü Tuna şöyle devam etti: “Twitter’da hakları ihlal edilen insanlar AYM’ye gittiklerinde onların da lehinde kararlar verilebilir diye düşünüyorum. AYM’nin kararının sadece başvuranların haklarıyla ilgili bir karar olduğunu düşünüyorum. Twitter’ın açılmasıyla ilgili bir karar değil”

“TWİTTER’IN ÖNE ALINMASI HUKUKİ DEĞİL”

AYM’nin karar alırken Bakanlık cevabını almaya gerek görmemesi ve başvuranların iç hukuk yollarını tüketmemiş olmalarına rağmen başvurunun kabul edilerek lehlerinde karar verilmesinin adil yargılama ilkeleri ile ters düştüğünü belirten Tuna şunları söyledi: “Mahkemelerde çok acil hallerde, idam, ölüm ihtimali gibi hallerde dosyalar öne alınabilir. 17 bin dosya bekleyen AYM’nin böyle bir konuyu öne alması normal değil. Bu durum Twitter’a ayrıcalık tanındığının, biraz da siyasi davranıldığının göstergesi olabilir. AİHM’in uygulamalarında can tehlikesi, işkenceye maruz kalma tehlikesi varsa savunmalar alınmadan öncelikli olarak karar verilebilir. Burada böyle hiçbir unsur mevcut değil. Bakanlığın cevabını almadan ve dosyayı erkene almak suretiyle karara bağlanması adil yargılama ile uygun olmamıştır, direk AYM ihlal yapmıştır. Bundan sonra 17 bin dosyanın tarafı olan vatandaş, ‘Benim başvurum twitterdan daha mı önemsiz’ diyecektir ve haklıdır da”

ALİ AŞLIK: “KARAR TÜRKİYE’NİN ELİNİ ZAYIFLATTI”

AK Parti’nin hukukçu vekillerinden Ali Aşlık, “Twitter’dan dolayı mağdur olanların haklarını korumak da Anayasa Mahkemesi’nin görevi değil mi?” sorusunu gündeme getirdi. Aşlık şunları söyledi: “Twitter değerlendirilirken buradan saldırıya uğrayanlarında haklarının korunması gerekiyordu. Ben kararı konjektürel buldum. Anayasa Mahkemesi konjektürel bir karar vermiş, bunu da kamuoyuna pazarlayacaklardır, ‘özgürleşme’ adı altında. Bence Twitter yönetiminin Türk yetkililerle oturup bu konuyu çözmeleri gerekiyordu. Bu konunun mahkemeye gitmesi doğru değildi. AYM’nin bu kararı Türkiye’nin Twitter karşısındaki gücünü zayıflatmıştır. Karar doğru olmadı”

ÖZTÜRK: “İDARE VAZİFESİNİ YAPMIŞTI”

AYM kararını değerlendiren Her Yerde Adalet Platformu yöneticisi Konya Barosu avukatı Özkan Öztürk ise Twitter’ın Türkiye’ye 3. sınıf ülke muamelesi yaptığını, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. Twitter’ın sivil darbe teşebbüslerine aracılık ettiğini kaydeden Öztürk şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi’nin kararı yerinde olmamıştır. Meseleye bireysel haklar, temel haklar ve özgürlükler açısından yaklaşanlar olduğu malum. Ancak burada bu hakların tamamen ayaklar altına alınması durumu söz konusu. Bu ortamlarda özel hayatları ortalığa dökülen, mağdur edilen insanların haklarının devlet tarafından bizzat koruma altına alınması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında tedbir kararı ile devlet vazifesini yapmıştır. Bu yasadışı dinlemeler, montajlar, şunlar bunlar marifetiyle erişilen, üretilen birtakım materyallerin sosyal medya araçlarından servis edilmesi dünyanın hiçbir ülkesinde temel haklar kapsamında değerlendirilmez. Sosyal medya kullanılarak sivil bir darbe teşebbüsüne twitter aracılık yapıyor. Hindistan’da 2013’te meydana gelen olaylar sebebiyle, hiçbir mahkeme kararı da olmamasına rağmen Hindistan siyasilerinin hassasiyetlerini dikkate alan twitter, Türkiye’ye 3. sınıf ülke muamelesi yapamaz. TİB’in bu duruma el koyması ve müdahale etmesi gerekiyordu, yapılan da budur”

TWİTTER'A YASAK KALKTI

HABER MERKEZİ - TİB’in internet sitesinde twitter.com’un yasaklanmasına neden olan mahkeme kararları tamamen kaldırıldı. TİB internet servis sağlayıcılara Twitter’ın yasaklanmasına neden olan mahkeme kararlarının kaldırıldığını bildirdi. Bu işlemin ardından Twitter’a erişim tekrar sağlanmaya başladı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter’a erişim, açılan sahte hesaplarla bazı vatandaşların kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle verilen mahkeme kararları doğrultusunda 20 Mart gecesi TİB tarafından tedbir amaçlı engellenmişti. TİB’in kararının ardından Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu tarafından, kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı dava sonucu Ankara 15. İdare Mahkemesi, oy çokluğuyla yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Bireysel başvuruları birleştiren Yüksek Mahkeme, “Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” karar vermişti. Anayasa Mahkemesi, kararın “ihlalin ortadan kaldırılması” için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TİB ve BTK’ya gönderilmesini kararlaştırmıştı. Söz konusu karar, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanmıştı. Kararın, BTK ve TİB’e ulaşmasının ardından 13 gün süren Twitter’a erişim engeli son buldu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23