• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aya Yorgi açıldı Ayasofya mahzun

Yeniakit Publisher
2017-11-21 11:35:00 - 2017-11-21 11:44:46
Aya Yorgi açıldı Ayasofya mahzun

Azınlığın 'Aya Yorgi'si ayine açıldı, çoğunluğun Ayasofya'sı hala ibadete kapalı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce restore edilen Aya Yorgi Kilisesi’nin ayine açılmasıyla birlikte Ayasofya’nın tekrar camiî olarak ibadete açılması gerektiğini belirten STK’lar, “mahzun ve mükedder Ayasofya kubbeleri ve minarelerinin yeniden ezan sesleri ve mü’min cemaati ile buluşması toplumumuzun en doğal hakkıdır” ifadelerini kullandılar.

Kilise ve sinagoglar restore edilip birer birer ayinlere açılırken, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethinin ardından fethin sembolü olarak camiîye dönüştürdüğü Ayasofya Camiî hâlâ ibadete kapalı. Konuyla ilgili Akit’e konuşan Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Ayasofya’nın asli fonksiyonuna yeniden döndürülmesi gerektiğini belirterek, “Toplumumuzun bu konuda ciddi talepleri uzun zamandır mevcuttur ve bu talep haklı ve yerinde bir taleptir. Bu talebin bir an önce karşılık bulması, mahzun ve mükedder Ayasofya kubbeleri ve minarelerinin yeniden ezan sesleri ve mü’min cemaati ile buluşması toplumumuzun en doğal hakkıdır” dediler.

AYASOFYA’NIN MÜZE OLMASI ESKİ TÜRKİYE UYGULAMASI

Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasının birden fazla anlamı olduğunu belirterek, “Öncelikle restore edilmesi gereken kiliselerin restore edilmesini güzel bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Ayasofya konusunda ise; Ayasofya bir camiîdir. Aslına uygun olarak, yeniden asli fonksiyonuna döndürülmelidir. Fatih Sultan Mehmed’in vakıfnamesinde de hepimiz biliyoruz ki, Ayasofya’nın amacının dışında kullanılmaması gerektiği noktasında ağır bir telkin var. Üstelik buranın aslı camiîdir. Bundan yaklaşık yüzyıl önce Mustafa Kemal’in Türkiye’de gerçekleştirmek istediği İslam’ın dışına çıkarma, büyük bir değiştirme ve dönüştürme çabasının bir sembolü olarak burası camiî olmaktan çıkarılmıştır. Allah’a hamdolsun ki o günler geride kaldı. Ezanların yasaklandığı, Kur’an-ı Kerîm okumanın yasaklandığı ortamlardan farklı bir yere geldik. Ama maalesef o dönemin sembollerinden bir tanesi olan Ayasofya hâlâ ibadete kapalı. Ayasofya’nın tekrar camiî olarak ibadete açılması yaşadığımız o bunalımın sonlandırılması açısından da önemli bir adım olur” diye konuştu.

AYASOFYA İBADETE AÇILMALI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Genel Başkanı Ecevit Öksüz ise, “Son yıllarda ülkemizin farklı şehirlerinde kiliselerin restore edilerek, kültürel değer anlamında insanlık mirasına kazandırılması projesi hayata geçirilmeye devam ediliyor. Bunun gerek uluslararası ilişkiler bağlamında, gerek ülkemizde birlikte yaşama kültürünün geliştirilmesi bağlamında faydaları bulunabilir ve bu faydalar idarecilerimiz tarafından hesaplanarak bu çalışmaların yürütüldüğü kanaatindeyim. Tüm bu restorasyonlar yapılırken ve gerek medeniyetimizin, gerek Anadolu’da hüküm sürmüş diğer medeniyetlerin tarihi mirası gün ışığına çıkarılırken; medeniyetimizin ortaya koyduğu tüm eserlere de farkındalık düzeyimizi artıracak ve gerekli hassasiyetin gösterildiğini ortaya koyacak şekilde önem verilmelidir. Bu açıdan Müslümanlar için manevi anlamı da, sembolik değeri de oldukça yüksek olan Ayasofya’mızın ibadete açılması ve asli fonksiyonunu icra eder hale gelmesi gönlümüzün en büyük arzularındandır” açıklamasında bulundu.

Öksüz şunları kaydetti: “Bu konuyla ilgili olarak, uluslararası anlaşmalar, konjonktürel durum, hassasiyetler ve dengeler göz önüne alındığı kadar, toplumsal taleplere de karşılık verilmelidir. Toplumumuzun bu konuda ciddi talepleri uzun zamandır mevcuttur ve bu talep haklı ve yerinde bir taleptir. Bu talebin bir an önce karşılık bulması, mahzun ve mükedder Ayasofya kubbeleri ve minarelerinin yeniden ezan sesleri ve mü’min cemaati ile buluşması toplumumuzun en doğal hakkıdır” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23