• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aşılar omicron varyantına karşı etkili mi? Bilim Kurulu'ndan açıklama

Yeniakit Publisher
2021-11-30 07:47:00 -
Aşılar omicron varyantına karşı etkili mi? Bilim Kurulu'ndan açıklama

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Yoğun Bakım uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, "Sarscov2 ailesinden gelen yapı olması nedeniyle oluşabilecek antikor yanıtının bir miktar omicronda da etkili olması bekleniyor. Geçmiş bilgilerimize dayanarak bunu söylüyorum literatür bilgisi henüz eksik bu konuda." dedi.

Uzman isimler, omicron varyantına dair açıklamalarda bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoli Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Sağlık Bakanlığı'nın kurallarının geçerli olduğu söyledi. Şüpheli ülkelerden gelen uçuşların durdurulmasının yerinde bir karar olduğunu aktaran Ünal, maske, mesafe, temizlik ve aşı tedbirinin üstüne basarak en önemli tedbirler olduğunu belirtti. Prof. Dr Ünal şunları söyledi:

"Omicron yeni bir varyant. DSÖ tarafından endişelendirici düzeyde bir varyant olarak tanımlandı. Bundan korkmalı ve dikkat etmeliyiz uyarısı yapıldı. Virüs yeni birine bulaşmazsa çoğalmaz. Çoğalmazsa mutasyon olmaz. Mutasyon olmazsa yeni varyant olmaz. Omicron varyantı hücrelere daha çabuk girdiği ve daha yapışkan olduğu için dikkatli olmalıyız.

Türkiye'de uçuş kısıtlaması dışında şu an için başka tedbir gözükmüyor. Tedbirler salgının başladığı ilk andan itibaren geçerli. İlave tedbirlere gitmeden hepimiz maske, mesafe, temizliğe ve aşılarımıza dikkat etmeliyiz. Herkes yaygın olarak aşılanmalı. Kalabalık yerlerde dolaşılmamalı, kalabalık yerlerde mutlaka maske takılmalı, Sağlık Bakanlığı'nın koyduğu diğer kurallara uymalıyız."

Omicron'a karşı şu an için ek tedbir gerekmediğini ifade eden Ünal, "Bütün kurallara uymamıza rağmen başka ülkede varyant varsa bizim ülkemize varyant girmesin diye ilerleyen dönemlerde tedbirler artırılabilir. O ülkeden gelen uçuşları kapatmamız, şüpheli ülkelerden gelen kişilerden mutlaka aşısını sorgulamalı ve PCR testi istemeliyiz. Hollanda'da tarama yaptığı için ülkesine gelen varyantı tespit etti. Tarama yapılmasa varyant ülkede yayılacaktı" açıklamalarında bulundu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Koronavirüse karşı yaygın aşılanmanın önemine değinen Prof. Dr. Ünal, "Koronavirüs ve Delta varyantına karşı aşının koruyuculuğunu ve önemini biliyoruz. Bu yeni mutantın mevcut aşılardan kaçıp kaçmadığı ile ilgili henüz bir bilgi yok. Elimizdeki aşılama takvimine omicron ile ilgili çalışmalar henüz bitmedi. Mevcut aşılardan kaçıyorsa ya aşı dozu artırılmalı ya da ona özel aşı yapılmalı" dedi.

Aşılar etkili olabilir

Sabah'a konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Yoğun Bakım uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, omicron varyantının Türkiye'ye gelmemesi için çabaladıklarını belirtti. Türkiye'nin tetikte olduğunu ifade eden Turan, "Omicron'un bulaşma ve replikasyonu hızlı bir virüs olduğu biliniyor bu yüzden çok dikkatli olmalıyız. Vaka sayıları artıyor, Avrupa'da özellikle etken izolasyonu yapılıp da omicron baskın haline geldiğinde tüm ülkeleri yakından takip edeceğiz. Bu varyantın Türkiye'ye gelmemesi için uğraşacağız. Bu noktada gerekli önlemler alındı. Ülkeye giriş hava yolları ile engellendi. Bu doğru ve hızlı bir müdahale oldu. Umarız bu varyant ülkemize hiç gelmez ama gelme ihtimali her zaman var. Hastane ve yoğun bakım açısından tetikte duruyoruz. Kış aylarındayız halkımız kısıtlama dışında kendileri de önlem almalı. Tedbirlere dikkat edilmeli. Özellikle maske kullanımına önem verilmeli. Toplu ve kapalı alanlarda vakit geçirilmemeli" diye konuştu.

Aşıların omicron varyantına karşı etkisini önümüzdeki günlerde göreceğimizi aktaran Turan sözlerini şöyle tamamladı:

"Dünyanın omicrondan nasıl etkileyeceği ile ilgili elimizde net bir bilgi yok. Omicron varyantına aşıların da etkisi nedir henüz bilinmiyor. Aşıların Omicrona nasıl etki edecek bunu zaman gösterecek. Ama şöyle düşünmek mümkün Sarscov2 ailesinden gelen yapı olması nedeniyle oluşabilecek antikor yanıtının bir miktar omicronda da etkili olması bekleniyor. Geçmiş bilgilerimize dayanarak bunu söylüyorum literatür bilgisi henüz eksik bu konuda."

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Rıza

Bu millet böyle budala olduğu sürece dsö uşağı bir düzine şeytan oyuncak gibi oynar kapanma çağısı yapar ekonomini mahveder insanları kalp hastası eder aşı firmalarını zengin eder. Müslüman doktor ne kadar önemliymiş bu sene anladım. Gerçi birkaç tanesi çırpınıyor gerçekleri anlatmak için ama sesleri kesiliyor demekki müslüman medyada çok önemliymiş. Prof Dr Serhat Fındık hocanın görüşlerinede yer verin. Yeter üç tane masonu şımarttığınız.....

Bunlara inanan varsa hala Allah bunlara ne yapsa müstahak

Yunan alfabesi bittikten sonra bakalım ne uyduracak lar ...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23