• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Araçlara alkol kilidi zorunluluğu geliyor!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Araçlara alkol kilidi zorunluluğu geliyor!

İngiltere hükümeti, yeni araçlarda alkol kilidi (alcolock) ve kara kutu sistemlerini zorunlu hale getirecek düzenleme üzerinde çalışıyor.

İngiltere hükümeti, yeni araçlarda alkol kilidi (alcolock) ve kara kutu sistemlerini zorunlu hale getirecek düzenleme üzerinde çalışıyor.

Alkol kilidi (Alcolock), Sürücünün yasal alkol limitini aşıp aşmadığını ölçer. Limitin üzerindeyse araç çalışmaz.

Avrupa Birliği’nin GSR2 yönetmeliğiyle uyumlu olması beklenen bu adım, trafik güvenliğini artırmayı ve ölümlü kazaları azaltmayı amaçlıyor. Ancak uzmanlara göre, alınan önlemler yeterli değil: Alkol kilitlerinin sıfır toleransla çalışması gerektiği savunuluyor.

Mevcut Sistem: Promile Göre Araç Çalışıyor

Halihazırda geliştirilen alkol kilitleri, sürücünün nefesindeki alkol oranını ölçüyor ve yasal sınırın üzerinde olması halinde aracın çalışmasını engelliyor. Ancak bu sistem, düşük düzeyde alkole izin veriyor. Oysa bilimsel çalışmalar, çok düşük promil seviyelerinde bile reflekslerin zayıfladığını ve kazaya yol açabileceğini gösteriyor.

Sıfır Alkol İçin Sıfır Tolerans Çağrısı

Trafik güvenliği savunucuları, alkol kaynaklı ölümlerin tamamen önlenmesi için araçlara entegre edilen bu sistemlerin herhangi bir alkol varlığında devreye girmesi gerektiğini savunuyor. Yani sürücünün kanında en ufak miktarda alkol varsa, araç çalışmamalı.

Benzer uygulamalar için Türkiye’de de kamuoyunda talep artıyor. Özellikle alkollü sürücüler nedeniyle yaşanan ölümlü kazaların ardından, “sıfır alkolle araç kullanımına geçilsin” çağrıları güçleniyor. Alkol kilidi teknolojilerinin yaygınlaştırılması, sadece İngiltere değil, Türkiye gibi yüksek risk taşıyan ülkelerde de caydırıcı ve koruyucu bir önlem olarak öne çıkıyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Soruyorum

Öncelikle alkol haram ve kesinlikle içilmemeli.ancak. nefesle alkol testi her zaman doğru sonuç vermiyor.ben ağzıma sürmem ama testte alkollü çıkıyorum.bu bana has değil. Onun için kaza raporuna polis üfleme ile değil hastane kan testi ile alkollü raporu talep ediyor.

Bendensin

Bende alkol kullanmam ama kolonyam aracımda eksik olmaz ve onun alkol oranı %80. Bunun kokusunu alınca ne olacak? Yada evde traş oldum ve kolonya süründüm, al başına belayı aracım çalışmıyor işe nasıl gideceğim? ????
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23