• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Arabuluculukta başarı ile Türkiye kazandı'

Yeniakit Publisher
2018-02-18 11:39:00 -
'Arabuluculukta başarı ile Türkiye kazandı'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili ve AK Partiİstanbul Milletvekili Benli, "Yargı tarihi açısından devrim niteliğinde sayılabilecek arabuluculukta yakalanan başarıyla hem taraflar hem de Türkiye kazandı. Arabuluculuk yolu ile daha az masrafla, kısa zamanda adalete erişimin sağlanıyor hem de yargının yükü azalıyor." ifadelerini kullandı.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünya nüfusunun  her geçen gün arttığını, buna bağlı olarak da hukuki uyuşmazlık sayısının ciddi  oranda yükseldiğini belirtti.

Toplumsal barışı sağlamak için bireylerin anlaşmazlıklarının, hızlı ve  etkin olarak çözülmesi gerektiğini ifade eden Benli, AK Parti iktidarında hızlı  ve etkin adalete erişim için yeni Bölge Adliye Mahkemeleri kurulduğunu, bir çok  hukuki düzenleme yapıldığını, yeni hakim alımlarına ve hakimlerin meslek içi  eğitim seminerlerine ağırlık verildiğini bildirdi.

Bu kapsamda, yargıdaki yığılmanın ve uzun süren davaların önüne geçmek  için alternatif çözüm yollarının denenmesi amacıyla 2012'de de arabuluculukla  ilgili yasa çıkartıldığını anımsatan Benli, Arabuluculuk Sistemiyle mahkemeye  gidilmeden tarafların resmi arabulucu eşliğinde kendi aralarında anlaşmasıyla  masraflı ve uzun süren yargı yükünün azaltılmasının hedeflendiğini aktardı.

Arabuluculuk sistemi sayesinde uyuşmazlığı, uyuşmazlığın taraflarının  çözdüğünü, böylece her iki tarafın da kazandığını vurgulayan Benli, sonucun her  iki tarafın kararı olması nedeniyle yeni ihtilafların doğmadığına, tarafların,  tekrar dava açma yoluna gitmediğine işaret etti.

Benli, İş Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle iş  uyuşmazlıklarında ara buluculuğun 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirildiğini  ve 10 bin uyuşmazlıktan 7 bin 100'ünde anlaşma sağlandığına değinerek, şöyle  devam etti:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Toplumda uzlaşma kültürünün yayılması, insanların birbirini dinlemesi  ve yargının yükünün azaltılması amacıyla hayata geçirilen arabuluculuk  uygulamasının yürürlüğe girdiği 2012 yılından bu yana, 30 Kasım 2017 tarihi  itibariyle Arabuluculuk Daire Başkanlığına ulaşan 23 bin 108 arabuluculuk  uygulamasından, 20 bin 590'ında anlaşma sağlanırken 2 bin 518 uygulamada anlaşma  sağlanamamıştır. Yani, uygulamanın yürürlüğe girdiği günden bugüne arabuluculukta  yüzde 89 oranında başarı sağlanmış oldu.

Yargı tarihi açısından devrim niteliğinde sayılabilecek arabuluculukta  yakalanan bu başarıyla hem taraflar hem de Türkiye kazandı. İnsanların gönüllü  şekilde uzlaşma iradesiyle oturduğu arabuluculuk masası aslında kaybedeni olmayan  iki tarafın da kazandığı bir masa. Arabuluculuk yolu ile daha az masrafla, kısa  zamanda adalete erişimin sağlanıyor hem de yargının yükü azalıyor."

Benli, AK Parti döneminde uygulanan arabuluculuğun adalete hızlı  erişim ve toplumsal barışın sağlanmasına katkı sağlayacağının aşikar olduğunun  altını çizerek, yurt dışında pek çok farklı davada kullanılan arabuluculuğun daha  yaygın hale gelmesiyle bu yönteme başvuranların sayısının artacağını kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23