• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Antakya künefelik peyniri tescillendi

Yeniakit Publisher
2021-12-23 16:43:00 - 2021-12-23 22:55:43
Antakya künefelik peyniri tescillendi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın yöresel lezzetlerinden Antakya Künefesi’nin peynirine, coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, daha önce Antakya Künefesinin coğrafi tescilini aldıklarını şimdi ise Antakya Künefelik Peynirin coğrafi tescil belgesini aldıklarını belirterek, "Aynı zamanda Antakya Künefesi’nin uluslararası tesciline müracaat etmiş bulunmaktayız. Kısa süre içerisinde bunun müjdesini vereceğiz. Hatay, ülkemizde eşsiz mutfak kültürü ürünleri çeşitliliği ile müstesna bir yere sahiptir. Doğu ve batı mutfağının buluşma yeri olan kadim topraklar geçmişten günümüze bizlere miras kalan lezzetlerimizi korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için 2005 yılından bu yana coğrafi işaret sürecini yoğun bir şekilde yürütmekteyiz. Bu kapsamda Antakya mutfağı ile özleşen en popüler ürünümüz olan Antakya künefesinin Antakya künefelik peyniri ile coğrafi işaret tescil belgesini aldık” dedi.

d

Farklı şehirlerde değişik peynir cinslerinden künefe yapıldığını belirten Çinçin, “Künefenin lezzetinin sebebi Antakya künefelik peynirdir. Künefeyi birçok şehirde yapıyorlar. Zaman zaman bu peynire ulaşamadıkları için kaşar peyniri veya değişik peynir cinslerinden künefe yapmaya çalışıyorlar. Ama yapılan ürünün sadece adı künefe oluyor. Lezzeti künefe olmuyor” dedi.

Künefelik peynir nasıl olur?

Künefe peynirinin elde edilmesi için keçi sütü gereklidir. Keçi sütünden gelen lezzetle bu peynirin kendine has bir kokusu oluşur. İnek sütüyle de hazırlanan künefe peynirleri mevcuttur fakat; orijinal bir künefe peyniri en çok 2 gün bekleyen keçi sütüyle mayalanır.

Antakya peyniri nasıl yapılır?

Hatay'a özgü olan peynirin yapımında taze peynir, taze çökelek ve çörek otu kullanılır. Hazırlanan karışım yöremizde “Cara” adıyla bilinen testilerin içine el yordamıyla hava almayacak şekilde bastırılır. Doldurduğumuz testiler suyunun süzülmesi için ters çevrilerek 4-5 gün bekletilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23