ABD’den Ukrayna’ya 825 milyon dolarlık silah satışına onay
ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yaklaşık 825 milyon dolar değerinde “Havadan Teslim Mühimmat” ve ilgili lojistik destek ekipmanlarının satışına onay verdi.
ABD Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA), yapılan açıklamada, Ukrayna hükümetinin 3 bin 350 adet Uzun Menzilli Saldırı Mühimmatı (ERAM) füzesi ile bu sistemlerle uyumlu Küresel Konumlandırma Sistemleri ve çeşitli ekipman talep ettiğini duyurdu.
Satış paketinde ayrıca füze konteynerleri, yedek parçalar, destek donanımları, yazılımlar, teknik belgeler, eğitim hizmetleri ve lojistik materyallerin bulunduğu bildirildi.
Söz konusu satışın bölgedeki askeri dengeleri değiştirmeyeceği belirtilirken, “Bu adım, Avrupa’da siyasi istikrar ve ekonomik ilerlemenin güvencesi olan bir müttefikin güvenliğini artırarak ABD’nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerine katkı sağlayacaktır.” ifadesi yer aldı.
Ukrayna’nın bu alımı, Danimarka, Hollanda ve Norveç gibi ülkelerden sağlanan finansman ile ABD’nin Dış Askeri Finansman (FMF) programı kapsamında yapılacak. Satışın tamamlanması için ABD Kongresi’nin nihai onayı gerekiyor.