• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

3'lü cephe oluşturuldu! Hedef Türkiye

Yeniakit Publisher
2020-11-14 10:21:00 -
3'lü cephe oluşturuldu! Hedef Türkiye

İsrail ile Sudan arasında normalleşme adıyla duyurulan ihanet anlaşması, Mısır'ın da katılımı sonrası adeta Türkiye'ye karşı bir cephe oluşturmaya başladı. 3 ülkenin üst düzey askeri yetkilileri düzenleyecekleri bir toplantıda Kızıldeniz’deki Türk varlığının kısıtlanması planları ele alacak. Öte yandan Mısır'ın, Türkiye’nin Somali’deki varlığından ve Sevakin Adası anlaşmasından rahatsızlık duyduğu biliniyor.

İsrail ile Sudan arasındaki ilişkileri normalleştirme anlaşmasını tamamlama süreci devam ediyor. Önümüzdeki dönemde normalleşme anlaşmasının resmi açıklamasının yapılacağı belirtiliyor. İsrail-Sudan yakınlaşmasından faydalanmak isteyen Mısır’ın talebi üzerine üç ülkenin güvenlik ve askeri yetkilileri bir toplantı düzenleyecek. Özel kaynaklar, Mısır genel istihbarat servisinden yetkililerin, Savunma Bakanı Yardımcısı’nın ve Güney Bölge Komutanı’nın toplantıya katılacağını doğruladı. 

Sevakin anlaşması rahatsız ediyor

Toplantıda masaya yatırılacak en dikkat çekici maddelerden biri de Mısır’ın Kızıldeniz’deki Türk varlığını kısıtlama talebi. Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde Suudi Arabistan, Sudan, Cibuti, Somali, Eritre, Mısır, Yemen ve Ürdün’ün kıyıları bulunuyor. Mısır, Türkiye’nin Somali’deki varlığından ve Beşir hükümeti döneminde Türkiye’nin yaptığı Sevakin Adası anlaşmasından rahatsızlık duyuyor. Üçlü toplantıda, Kızıldeniz bölgesinde güvenliğin koordinasyonu ve o bölgedeki Türk varlığını kısıtlama planları ele alınacak. 

Mısır'ın Sudan ile derdi çok

Mısırlı yetkililer, ülkelerinin Sudan ile çıkarlarına ilişkin artan endişeleri nedeniyle bu toplantının büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Mısır ve Sudan’ın Nil Nehri üzerinde inşa ettiği Büyük Etiyopya Rönesans (Hedasi) Barajı konusundaki anlaşmazlıkları, Kızıldeniz bölgesindeki güvenlik, Kahire ile Hartum arasındaki sınır anlaşmazlığı gibi özel nitelikteki sorunları da konuşulacak. Üç taraf arasındaki ortak boyutları olan terörle mücadele dosyalarının da tartışılacağı toplantıda , İsrail’in eski Sudan rejimiyle ilişkileri olan “Hamas” hareketi olmak üzere silahlı Filistinli gruplara verdiği desteği durdurma talepleri masaya yatırılacak.

BAE anlaşmasından daha anlamlı

İsrailli yazar Amnon Lord, “Israel Today” gazetesinde yayınlanan yazısında Sudan ile normalleşmenin kendileri için üç önemli faydasını şöyle sıraladı: “ İlki Hamas’a silah desteğini kesmek, Türk tehdidi ile yüzleşmek ve üçüncüsü Çin genişlemesini durdurmak.” Amnon Lord BAE ile normalleşmenin aksine, Arap dünyasının İsrail ile tarihsel düşmanlığı çerçevesinde Sudan ile ilişkilerin tarihi bir anlamı olduğunu söyledi.

Kaynak: Yenişafak

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

Sudan a ne oluyorsözde islam ülkeler i siyonist olmuş batıl islam a cephe olmuş Allah kahretsin

Mehmet Soylu

Batık medeniyeti yüz yıllardır yaptığı tarımın mahsullerini topluyor. Topluyor ama meyva hala ham, ishal olacak kesin. Toplamadan önce kral meyvelerinin ardına şaplak atıp test etseydi eyiydi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23