İSBAK’ta çalışan 5 mühendis, İstanbul trafiğini rahatlatmak ve sürücülere zamandan tasarruf, yayalara da güvenli bir trafik akışı sağlayan termal trafik lambası üretti.
Elektrik elektronik mühendisi 5 genç, her geçen gün yoğunlaşan İstanbul trafiğine çözüm sunmak amacıyla sürücülere zamandan tasarruf, yayalara da daha güvenli bir trafik akışı sağlayan termal trafik lambası geliştirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İstanbul Ulaşım Haberleşme ve Güvenlik Teknolojileri Anonim Şirketi’nde (İSBAK) çalışan Mahmut Çetin, Ali Maytap, Erhan Yılmaz, Metin Koç ve Hasan Salih Postallı’nın “Termal Yaya Algılama Projesi” adını verdikleri çalışma kapsamında geliştirdikleri sistem, yayaların yolun karşısına geçmek için butona basıp araçlara kırmızı ışığın yanmasını beklemesine son veriyor. Karşıya geçmek için bekleyen yolcular, trafik lambasına yerleştirilen termal sensör sayesinde algılanıyor ve yaya, karşıya geçene kadar araçlara yeşil ışık yanmıyor. Termal trafik lambası sayesinde sürücüler de yol kenarında yaya olmadığında kırmızı ışıkta beklemeyerek zaman kazanıyor. Sistemin maliyetinin 25 dolar olduğu ifade ediliyor. Söz konusu proje, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 8-10 Mayıs’ta Merinos Park’ta düzenlenen 4’üncü Bilim Şenliği kapsamında “mucit” kategorisinde birinciliğe layık görülerek, mühendislere 10 bin lira ödül verildi.