1 kaşık yetiyor: Tam vitamin deposu, tansiyon dostu! Pek çok kişi kahvaltıda servis ediyor
Her evde mutlaka raflarda yerini alan pekmez, içerdiği demir ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekliyor ve kansızlığa iyi geliyor. Pek çok kişi kahvaltıda servis ediyor! ynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olarak hastalıklara karşı adeta duvar görevi de görüyor diyebiliriz.İşte pekmez tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan pekmezin, yıllardır şifa kaynağı oldu çoğu kişi tarafından bilinir. Özellikle kansızlık problemi yaşayanlar için de pekmez içilmesinin oldukça faydası olduğu kesin olarak kanıtlandı.
Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Nur Tatlıoğlu, soğuk havalarda vazgeçilmez bir besin kaynağı olan pekmezle ilgili bilinmesi gereken tüyolar paylaştı.
Pekmez, şeker bakımından zengin meyve sularının kaynatılıp yoğunlaştırılmasıyla elde edilen tatlı bir şurup diyebiliriz. Anadolu’da binlerce yıldır geleneksel yöntemlerle üretilen bu yiyecek, katkı maddesi eklenmeden titizlikle hazırlanıyor.
Bilmeyenler için pekmez, taze üzüm ve ihraç şansı olmayan kuru üzümden üretilmekle birlikte keçiboynuzu, elma, dut, kayısı, erik, karpuz, incir ve şeker pancarından da yapılır.
Yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de içerirken yapıldığı meyveye göre besin içeriğinin değişiklik gösterdiğini de belirtmekte fayda var.
KANA HEMEN KARIŞIYOR
Pekmez, karbonhidrat bakımından zengin bir enerji kaynağıdır. Glikoz ve fruktoz içeriği sayesinde sindirime gerek kalmadan hızla kana karışır. Ayrıca B vitaminleri (B1, B2, B3) ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom ve demir açısından zengin bir vitamin ve mineral deposudur.
Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyuma sahip. Pekmezin 100 gramı, yaklaşık 293 kalorilik dikkat çeken seviyede enerji sağlıyor.
Pekmez, vücutta kolayca emilebilen demir içeriği nedeniyle kan yapımını artıran, kansızlığa iyi gelen bir besin kaynağıdır. Süt ve süt ürünlerinden sonra, kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemlidir. Pekmez, içindeki zengin potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Pekmezde bulunan antioksidanlar, vücut direncini arttırarak, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalıklara karşı koruyucu etkisi nedeniyle öksürüğe iyi geldiği ve balgam söktürdüğü bilinmektedir
TANSİYON DOSTU
Büyüme çağındaki çocuklar, kilo almakta zorlananlar, iştahsızlık ve halsizlik gibi sorunlar yaşayanlar için beslenmede pekmez kritik rol oynuyor. Egzama, sedef, akne gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de destekleyici bir besin olarak kullanılabilirken, üstelik potasyum içeriği sayesinde tansiyonu dengelemeye de önemli katkı sağlar. Zengin besin değerine sahip olan pekmez, yetişkinler için günde 1-2 yemek kaşığı, çocuklar için ise 1-2 tatlı kaşığı tüketilecek şekilde önerilmektedir.
PEKMEZ TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
2. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
3. Pekmezin aşırı miktarı, ishal ve sindirim sisteminde şişkinliğe neden olabilmektedir. Bu nedenle dengeli tüketilmelidir.