• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam

Özellikle akaryakıt fiyatlarının ve nakliye maliyetlerinin artmasıyla sebze-meyvenin Antalya’dan İstanbul’a yolculuğu da zamlandı. Antalya’dan İstanbul’a sevk edilen domates fiyatlarında yüzde 50-60 fiyat artış yaşanıyor

#1
Foto - Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam

Tarımda artan maliyetler, akaryakıt ve işçilik ücretlerine gelen zamlar sebze-meyvede üretici ve market makasını artırırken, Antalya Hali’nden 25 TL’ye çıkan bir kilogram domates İstanbul’daki hallerde yüzde 60 zamlanarak 40 TL’den satılıyor. Antalya’dan çıkan ve 25 ton taşıyan bir TIR’ın İstanbul Bayrampaşa Hali’ne girişine kadar olan toplam maliyeti, geçen yıl ortalama 26 bin TL iken bu yıl 32 bin TL’ye çıktı. Bu rakamın 3’te 1’i sadece akaryakıt maliyetlerinden oluşuyor.

#2
Foto - Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Antalya’dan 30 TL’den çıkan bir kilo domatesin İstanbul Hali’ne 40 TL’den aşağıya giremeyeceğini aktaran Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, işçilik ve kira maliyeti yüksek olan marketlerin de ortalama yüzde 30-40 marj koymaması halinde üründen zarar edeceğini aktardı. Domatesin Antalya Hali’ndeki fiyatı 25-35 TL arasında değişiyor. İstanbul Avrupa Yakası Hal Müdürlüğü verilerine göre ise domates fiyatı 40-50 TL arasında.

#3
Foto - Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam

Piyasadan aldığımız nakliye ücretlerine ilişkin bilgilere göre geçen yıl 23-26 bin TL’ye İstanbul’a gelen bir TIR sebze meyve, bu yıl 32 bin TL’ye taşınıyor. 25 tonluk bu TIR’ların sadece akaryakıt giderleri 12 bin TL tutuyor. Otoyol geçiş ücretleri ve yol masrafları ile sürücü maliyetlerinin ise ortalama 10 bin TL olduğu kaydedildi. İstanbul’da dünkü fiyatlarla 45.7 TL olan motorin litresi, Ocak 2024’te 39.04 TL idi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de geçen yıl çiftçinin kullandığı mazotun yüzde 18 zamlandığına işaret etti. Köprü ve otoyollara gelen yüzde 43’ü aşan zamlar da bu maliyetlerin artmasında etkili oldu.

#4
Foto - Tarladan pazara büyük fark: Domatese yüzde 60 zam

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

diyarbakırlı

Ya babam kıştır, yenilmez bir kere cümle alem konservesini yaptı bile. O domates te onlara kalsın.

İ. Keskin

Domatese 60, emekliye 11,5, 15,7. Artık birileri bu işe dur demeliiiiiiiiiii!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23