İran'dan Türkiye gündemine oturan ihanet! Gizlice anlaştılar
Türkiye ve Azerbaycan'ı birçok kez sırtından bıçaklayan İran'dan yeni bir ihanet hamlesi daha geldi.
Türkiye ve Azerbaycan'ı birçok kez sırtından bıçaklayan İran'dan yeni bir ihanet hamlesi daha geldi.
Azerbaycan'ın Karabağ'da zafere ulaşmasının ardından rahatsızlığını gizleyemeyen güney komşusu İran'ın karın ağrısı büyüyor.
Nahçıvan ile Azerbaycan'ı birbirine bağlaması beklenen Zengezur Koridoruna karşı çıkan Tahran yönetimi çeşitli hamlelere imza atıyor.
Bilindiği üzere Tahran yönetimi, Zengezur Koridoru'nun muhtemel güzergahına yakın konumdaki Ermenistan şehri Kapan'da konsolosluk açtı.
İran'ın Türkiye'ye yönelik düşmanca tutumu herkes tarafından biliniyor. Suriye'de karşımıza çıkan İran, PKK'ya İHA desteği sağlıyor.
Mart 2023'te İran'da kamikaze drone'ların kullanıldığı görüntü yayınlandı, Azerbaycan'ı doğrudan Türkiye'yi ise isim vermeden tehdit eden videoda "Mesajımız açık: Bir gün geleceğiz" denilmişti.
İran medyasında çıkan haberlerde ise Tahran ile Erivan arasında silah ticareti konusunda gizli anlaşma yapıldığına dair söylentiler yayınlamaya başladı.
İran International haberine göre, İran ve Ermenistan’ın 500 milyon dolar değerinde büyük bir silah anlaşması imzaladığını söyledi.
Orta Doğu’da kıdemli bir askeri yetkili olan kaynağa göre, bildirilen anlaşma birkaç sözleşmeye bölünmüş ve son birkaç ayda imzalanmıştır. İran Uluslararası, koruma amacıyla bunları tanımlamamıştır. İran International, İran’ın Ermenistan’a tedarik etmeyi planladığı askeri malzemelerin özel bir listesini elde etti.
Bunlar arasında Shahed 136, Shahed 129, Shahed 197, Mohajer gibi insansız hava araçları ve 3. Khordad, Majid, 15. Khordad ve Arman gibi hava savunma füze sistemleri yer alıyor. Bu anlaşma daha önce bildirilmedi. İran ve Ermenistan’ın dışişleri ve savunma bakanlıkları, İran International’ın ayrı yorum taleplerine yanıt vermedi.
Ermenistan Maliye Bakanlığı, 2024'te savunma harcamalarının 2020'ye kıyasla yüzde 81 arttığını bildirdi. 2024'te Ermenistan'ın savunma bütçesi yaklaşık 1.4 milyar dolar olacak. Bu durumda, İran'la yapılan bu anlaşma, bu bütçenin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Bazı uzmanlar, Ermenistan'ın bu ödemeleri kredi ile yapabileceğini düşünüyor.
Washington Institute'tan silah uzmanı Farzin Nadimi, bu çapta bir anlaşmanın Ermenista için önemli olduğunu belirtti. Nadimi, "Bu anlaşmanın bölgeyi ve ABD'yi memnun etmeyeceğini düşünüyorum" dedi. İran ve Ermenistan arasındaki güvenlik iş birliği, son aylarda yüksek düzeydeki delegasyonlar ve teknik ekiplerin ziyaretleri sırasında tartışıldı.
Middle East Institute'ten Alex Vatanka, Ermenistan'ın Fransa, Hindistan, ABD ve İran'a yöneldiğini belirtti. Vatanka, Ermenistan'ın son yıllarda Azerbaycan'a karşı askeri olarak zor durumda olduğunu ve Rusya'ya olan güvenini kaybettiğini söyledi. Uzmana göre Ermenistan, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa saplanmasıyla birlikte Batı ile bağlarını genişletmeye çalışıyor.
Royal Military College of Canada'dan askeri uzman Frederic Labarre, bu büyük anlaşmanın birçok nedeni olabileceğini belirtti. Labarre, Ermenistan'ın Rusya'ya silah tedarik etmesi için bir araç olabileceğini ve bu durumun Batı'nın Ermenistan'a baskı yapmasını zorlaştıracağını öne sürdü.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23