• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Paralelciler yalnız kaldı

Yeniakit Publisher
2015-04-13 13:25:00 - 2015-04-13 13:59:30
Paralelciler yalnız kaldı

Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Hakan Şükür gibi Paralel Yapı’ya yakınlığı ile bilinen kişilerin bir partiden değil de, bağımsız aday olmalarını yorumlayan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak,' CHP ve MHP, yaptıkları araştırmalarda paralelcilerin hiçbir oy potansiyeli olmadığını gördü ve bu yüzden paralelcileri listelerine almadı' diye konuştu.

Haziran Genel Seçimlerinin arefesindeyiz. Siyasi partiler, genel seçimler için aday listelerini YSK’ya bildirdi. Biz de siyasi partilerin aday listelerini ve gündemdeki gelişmeleri Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ile konuştuk…

7 Haziran Genel Seçimlerinin arefesindeyiz. AK Parti’deki üç dönem kuralı nedeniyle 70 kişi listeye giremedi. Sizin üç dönem konusundaki düşünceleriniz nedir?

- AK Parti kurulduğunda üç dönem kuralı tüzüğe yerleştirildi. Şimdi siyasette koltuğa oturanlar, bir türlü ayrılmayı bilmiyor. Sürekli bu şekilde eleştiriler de yapıyoruz. Gençliğimizde bir sima görüyoruz, gençliğimiz geçiyor ama o sima hâlâ duruyor. Örneğin, Kamer Genç… AK Parti ise üç dönem kuralı ile bunu yıktı. AK Parti’de bu kuralın ilk defa bu dönem uygulanacak olması da biraz travmatik.

'3 DÖNEM KURALI BÜYÜK RİSK'

Ahmet Davutoğlu’nun ilk hükümetine gelmesi mi travmatik?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

- Aynı şeyi biraz daha çarpıcı ifadeyle söylemek istiyorum. Partinin kurucusu, değişmeyen lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrılmasından sonraki ilk seçim döneminde bu kuralın uygulanması önemlidir. Bu kural genelde güzel bir kural ama kritik bir seçime denk gelmesi ve asıl lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın ayrıldığı bir seçimde bu kuralın uygulanması parti açısından büyük bir risktir.

Erdoğan, 400 ve sonrasında 335 milletvekilinden bahsetti. Sizce AK Parti bu seçim listesiyle 335 milletvekili alabilir mi?

- Yeni anayasa artık Türkiye için ertelenemez bir durum haline geldi. Yeni seçilecek olan meclis ne olursa olsun yeni anayasa için kurucu bir meclis olacaktır.

AK Parti’nin yeni anayasa ve Başkanlık sistemi için en azından yeni anayasayı referanduma götürebilecek olan 335 sayısına ulaşması gerekiyor. Buradaki en belirleyici etken HDP’nin barajı aşıp, aşmamasıdır. HDP barajı aşmışsa bu sayıyı rahatça aşar. Fakat burada HDP’nin barajı aşmamasının kaos gibi yansıtılmasına da katılmıyorum.

'HDP POSTACILIK GÖREVİNDEN BAŞKA BİR ŞEY YAPMADI'

HDP barajı aşamazsa çözüm süreci noktasında bir eksiklik söz konusu olur mu?

- Türkiye çözüm sürecinde önemli bir aşamadadır. Çözüm süreci, meşru bir temsilci olarak HDP üzerinden yürür fakat HDP’nin bir imaj yükleyerek, bir sorumluluk alarak, bir muhatap olarak Türkiye’nin karşısına çıktığını göremiyoruz.

HDP, son döneme yakın zamana kadar bir postacılık görevinden başka bir şey yapmadı. Türkiye daha önceki dönemlerde ısrarla bu siyasi hareketi muhatap kabul etmeye çalıştı ama HDP, ısrarla Kandil’i ve İmralı’yı muhatap gösterdi.

Eğer bu siyasi hareket başından beri insiyatif alan ve temsil ettiğini söylediği kesim için çözüm çalışmalarında rol alabilen bir çizgide olsaydı işte o zaman bugün HDP’nin meclise girip girmeme konusunu çok daha ciddi düşünmemiz gerekirdi. HDP çözüm sürecinde ne kadar gerçek anlamda rol aldı ki? HDP, meclise girmezse Türkiye’nin/meclisin bir şey kaybedeceğini düşünmüyorum.

CHP DE BU SEÇİMİN GALİBİ AK PARTİ DİYOR

CHP’nin bu seçimde iktidarı zorlamasını bekliyor musunuz? 

- CHP lideri, ulaşması zor ama hayal ettiği oran anlamında seçim hedefini yüzde 35 koydu. Öte yandan da, CHP yanlısı şirketler bile AK Parti’nin alabileceği minimum oy oranı olarak yüzde 35’in çok üzerinde tahmin ediyor. Demek ki, CHP de bu seçimin galibi AK Parti diyor…

CHP listesinde sizin ifadenizle paralel örgütün köprüsü olan Umut Oran liste dışı kaldı. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?

- AK Parti, listesinde paralelci olmaması için çok aşırı gayret sarfetti. Şimdi burada CHP ve MHP’nin de Paralel Yapı’dan kaçındığını görüyoruz. Bütün siyasi partilerin paralel yapıya mensup bir isme yer vermediği görülüyor. CHP, bunun bir adım ötesinde kendi partisiyle Paralel Yapı arasında Emre Uslu ile ilişkiyi sağlayan Umut Oran’ı aday göstermedi. CHP ve MHP, yaptıkları araştırmalarda paralelcilerin hiçbir oy potansiyeli olmadığını gördü ve bu yüzden paralelcileri listelerine almadı.

'BİR AN ÖNCE BAŞKANLIK SİSTEMİNE GEÇİLMELİDİR'

Başkanlık sistemi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

- Başkanlık sistemini geçmişte olsun mu, olmasın mı diye tartışıyorduk ama şimdi, başkanlık sistemi nasıl olsun diye tartışıyoruz. Bugün gazete köşelerinde, ekranlarda parlamenter sistemin bizim için çok ideal bir sistem olduğunu açıklayan beyanatları çok samimiyetsiz buluyorum.

Çünkü Türkiye’de artık parlamenter sistem diye bir sistem yok. Halk tarafından Cumhurbaşkanı seçilmesinin önü açıldığından beri parlamenter sistem yoktur. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda sorumsuz olarak kullandığı yetkileri sorumlu olarak kullanmak istiyor. Dolayısıyla bir an önce Başkanlık sistemine geçilmelidir. 

CHP’de başörtüsü yasakçısı Nur Serter liste dışı kalırken, başörtüsü mağduru olan Özlem Zengin, Leyla Şahin, Emine Yavuz Gözgeç ve Esra Yalvaç aday oldu… Bu durumu nasıl görüyorsunuz?

- Bu aslında Türkiye Cumhuriyeti devletinin başaramadığı normalleşmeyi halkın başarması demektir. 12 Eylül’ü yargılayamadığımız gibi 28 Şubat’ı da yargılayamadık. Elimize, yüzümüze bulaştırdık. 28 Şubat bir darbeydi. Hem de ekonomik, siyasi, kültürel, her alanda bir darbeydi. Ama bütün sanıklar dışarıda, davayı doğru dürüst takip eden bile yok. Başörtülülerin milletvekili olmasıyla bunu halk sağlamış oldu. Bugün CHP, Nur Serter’i o listeye koymamışsa bunun da bir anlamı var. Bunun için halk başardı diyorum. Başörtülülerin vekilliğini de şimdiye kadar kariyer ve siyasi mücadelelerinin sonucu hak ettikleri halde gasp edilen hakkın iadesi olarak görmek gerekir.

Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Hakan Şükür gibi Paralel Yapı’ya yakınlığı ile bilinen kişilerin bir partiden değil de, bağımsız aday olmalarının sebebi yalnız kaldıklarının mı göstergesidir?

- Evet. Ben de bunu söylemeye çalışıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminde paralelcilerin oyunun yüzde 5 olduğundan bahsedildi ama böyle değildi. Bu durum Nasreddin Hoca’nın kedi fıkrasına döndü. Nasreddin Hoca eve üç kilo et almış. Ertesi gün gündüz kadınlar eti yemiş. Hoca akşam eve geldiğinde bir de bakmış yemeklerde et yok. Demiş ki, “Hanım et nerede?” Eşi de korkusundan, “kedi yedi” demiş. Hoca kalkmış kediyi almış tartıya koymuş, üç kilo gelmiş. Hoca sonra karısına demiş ki; “Hanım bu kedi üç kilo. Kedi buradaysa et nerede? Et buradaysa kedi nerede?” Şimdi iş bu noktaya geldi. Cumhurbaşkanlığındaki oyların yüzde 5’i paralelcilerin ise diğer partilerin oyları nereye gitti?

CHP’de  başörtüsü yasakçısı Nur Serter’in listedışı kalması ve başörtüsü mağduru olan Özlem Zengin, Leyla Şahin, Emine Yavuz Gözgeç ve Esra Yalvaç gibi kişilerin ise AK Parti’den aday olmasını değerlendiren Albayrak; “Bu aslında Türkiye Cumhuriyeti devletinin başaramadığı normalleşmeyi halkın başarması demektir” dedi.

 

Yeni Akit Gazetesi

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23