• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Fon kanun teklifi kabul edildi: Fatura millete değil, sorumlulara ödetilecek

Tasfiye sürecindeki fonlarda 43 bin 643 yatırımcıya toplam 6,4 milyar lira ödeme yapıldı. 40,5 milyar liralık tasfiye işleminin hafta sonuna kadar tamamlanması beklenirken, ödemelerin kamu bütçesinden değil fon varlıkları ve sorumlulardan tahsil edilecek tutarlardan karşılanacağı belirtildi.

3 Yorum
Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Recep Aydın / Sosyal Bilimci

Fatura Kesildi Ama Akıllardaki Soru Baki: "Kulağa Üfleyen" O Bürokrat Kim? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan jet hızıyla geçen fon tasfiye kanun teklifi, kamuoyuna bir "adalet tesellisi" olarak sunuldu. Sorumluların mal varlıklarına el konulacağı, faturanın millete değil manipülatörlere kesileceği manşetleri süslüyor. Ancak bu hamle, iktidar partisinin tam kalbinde açılan derin siyasi yarayı kapatmaya yetmiyor; çünkü kamuoyu artık sadece paranın peşinde değil, sistemin içindeki "köstebeklerin" peşinde. Yatırım fonları üzerinden dönen bu devasa çark, sadece birkaç açgözlü finansörün tek başına çevirebileceği bir mekanizma değildir. Kararların alınacağı, operasyonların başlayacağı tarihi içeriden sızdıran, tabiri caizse gemi batmadan önce seçilmiş bazı isimlerin "kulağına fısıldayan" bir bürokratik akıl var karşımızda. Muhalefet partilerinin iddialarına ve kamuoyuna yansıyan belgelere göre, eski Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 17 Eylül'deki tarihi müdahalesinden hemen önce, adeta bir mucize eseri milyonluk hisselerini milyarlık kârlara dönüştürerek sistemden çıktığı öne sürülüyor. Nisan ayında 63 milyon TL olan yatırımın, eylül başında 1,3 milyar TL’ye satılması ticari bir başarı değil, içeriden alınan net bir istihbaratın, yani "insider trading" suçunun açık bir vesikasıdır. Soruyoruz: Fatma Betül Sayan Kaya ve eşine bu kritik zamanlamayı sufle eden perde arkasındaki o güçlü figür kimdir? SPK’nın içinden mi, Merkez Bankası koridorlarından mı, yoksa finansal denetim mekanizmalarının tepe noktalarından mı bu bilgi akışı sağlandı? Kamu bütçesine yük getirmeden mağdurların parasını ödemek, bir hukuk devletinin zaten yapması gereken asgari görevdir. Fakat bu skandalın iktidar partisine verdiği hasarı tamir etmenin tek yolu, tasfiye edilen fonların büyüklüğünü açıklamak değil, bu kirli bilgi ağını yöneten bürokratik ayağın kelepçelenmesidir. Eğer bu operasyonun arkasındaki "içerideki adamlar" ortaya çıkarılmaz ve korumaya alınırsa, bugün kabul edilen kanun teklifi sadece bir üst örtme çabası olarak tarihe geçecektir. Siyasi sorumluluk gereği istifalar verilmiş, mal varlıkları dondurulmuş olabilir; ancak devlete olan güveni geri kazanmak için asıl soruya cevap verilmek zorundadır: O fısıltı kimin ağzından çıktı?
  • 1 Saat Önce

Can

Ondan isimleri gizleniyor, ve mal varlıkların değeri, ki görelim hazine mi ödüyor. Millet adalete güvenmiyor. Şimdiye kadar nice yolsuzluklar Sayıştay raporları rağmen hali,altı edilmedi mi.
  • 1 Saat Önce

Blondepate

Fatma Betül Sayan Kaya yı unutturdunuz. Ondan da alınacak mı. Yoksa TORPİLİ olmayanlardan mı alınacak.....
  • 2 Saat Önce
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23