• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yaşar Değirmenci
Yaşar Değirmenci
TÜM YAZILARI

Her geceni Kadir, her nefesini ahir bil! 

27 Nisan 2022
A


Yaşar Değirmenci İletişim: [email protected]

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise ebedi azaptan kurtuluş vesilesi olan Ramazan-ı Şerif’in son günlerindeyiz. Bu müstesna günler, bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesini içinde barındıran günlerdir. Kadir gecesi, rahmet ve mağfiretin sağanak sağanak yağdığı, inanan gönüllerin sevgi ve merhametle coştuğu mübarek bir gecedir. Kadir gecesi, unuttuğumuz değerleri hatırlatan, körelen vicdanlarımıza hayat sunan eşsiz bir gecedir. Allah Resûlü bu gece hakkında ümmetini şöyle uyarmıştır: “Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” Kadir gecesini kıymetli kılan, o gece indirilen Kur’an-ı Kerim’dir. O Kur’an ki okunması ibadet olan Zikir’dir. Hak ile batılı, iyi ile kötüyü, eğriyle doğruyu birbirinden ayıran Furkan’dır. 

İlahi hitap ve ikazın bütün incelikleriyle anlatıldığı Hikmet’tir. Kıyamete kadar gelecek bütün insanlara hidayet yolunu apaçık gösteren Mübin’dir. Buyruklarını düstur edinenleri, ömrünü Kur’an’ın yolunda geçirenleri iki cihanda yücelten Aziz’dir. Zihinleri ve gönülleri Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e göre yeniden inşa etme, onun hayat veren soluklarıyla yeniden dirilme ve diriltme gecesidir. Kur’an; bizim yüreğimizdeki, zihnimizdeki, hayatımızdaki zamanın getirdiği kiri, isi, pası yaptığımız tevbe ve istiğfarla silip süpürüp pırıl pırıl bir hâle getirir. Her pişmanlığın tövbe olduğunu unutmayalım. Bu gece vesilesiyle Kur’an-ı Kerim’in hidayete ve hakikate davet eden ayetlerinden bazılarını birlikte tefekkür edelim. 

Bilinmelidir ki hâlis dindarlık yalnız Allah için olanıdır.”  (39 Zümer 3) İnsanın boşuna yaratılmadığı gibi, yaratıldıktan sonra da başıboş bırakılmadığını idrak eden bir Müslüman, yalnızca Allah’a kulluk eder. Her türlü kibir ve gösterişten uzak durur, ihlas ve samimiyet içinde yaşar. İman ederek verdiği sözü, ibadetleriyle ve Kur’an ahlakıyla hayatına yansıtır. “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.” (11 Hûd 112) Müslüman, hayatın her alanında Peygamber Efendimizi model alır ve onun gibi dosdoğru olur. İstikametten, hak ve hakikatten asla ayrılmamaya gayret eder. 

Yalanın, iftiranın ve ihanetin imanla asla uyuşmayacağını bilir. Doğruluktan taviz (ödün) vermez. “Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” (4 Nisa 58) Canımız, malımız, ailemiz bize emanettir. Bitkisiyle, hayvanıyla, suyuyla, toprağıyla tabiat bize emanettir. Yeryüzünün adaletle, barışla, iyilikle imarı ve yönetilmesi bize emanettir. Erdemli bir Müslüman emanetleri ehline verir, adaleti ayakta tutar. “Ey iman edenler! Akitlerinizin gereğini yerine getirin.” (5 Maide 1) Mümin, adı üstünde güvenilen kimsedir. Söz verdiğinde sözünde durur. Allah’ın emir ve yasaklarına riayet ettiği gibi insanlarla yaptığı sözleşmelerin de gereğini îfâ eder. 

“Hani Rabbiniz şöyle bildirmişti: ‘Andolsun, eğer şükrederseniz elbette size nimetimi artırırım. Eğer nankörlük ederseniz hiç şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (14 İbrahim 7) Allah’ın sayısız nimetiyle hayatını sürdüren mümin, elindeki imkanları Rabbinin rızasına uygun şekilde kullanır. Servetin şükrü infak etmek, ilmin şükrü bilgiyi insanlığın yararına kullanmak, sağlığın şükrü ise iyilik ve ihsan yolunda hizmet etmekle olur. 

Kadir Gecesi’nden kadir ve kıymetini bilip takdir edenler faydalanırlar. Gecenin değer ve kıymetini fark edemeyenler bu geceden nasibini alamazlar. Bu gece dualara icabet edilen vakitlerden biri olması sebebiyle ibadetlerimizi dua ederek bitirelim. İhmal etmeyelim. Peygamberimiz bu gece için, “Allah’ım! Sen affedicisin, ikram sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” diye dua edilmesini tavsiye buyurmuştur. Kadir Gecesi’ni ihya sadedinde, bütün ibadet çeşitleri ile Allah’a yönelmek gerekir. Bizler de bu geceyi ‘kulluk şuuru’ ile değerlendirelim. 

Başta Müslümanlar olarak bütün insanlığın kurtuluşu için dua edelim. Allah Teâlâ, Kur’ân’ın gelmeye başladığı geceyi “mübarek bir gece” olarak nitelemektedir. Mübarek, “kutlu, bereketli, insana maddî ve manevî imkânlar bahşeden, fırsatlar sunan” demektir. Kur’ân’ın böyle bir gecede inmeye başlaması hem o gecenin ve onu ihtivâ eden Ramazan ayının hem de Kur’ân’ın önem ve değerini açıkça ortaya koymaktadır. Kur’ân Allah’ın, kullarına en büyük lûtfu, eşsiz nimetidir. Ramazan ayında Kadir Gecesinde verilmiştir. 

Kadir Gecesini, Rabbimizin rızasını kazanmamıza vesile olacak amellerle dolu dolu geçirerek bütün senemizde ‘ilim/amel/ihlas/ihsan’ istikametimizi devam ettirmeliyiz. Hiçbir nafile namaz, farzları, sünneti müekkedeleri ihmale/terke sebebiyet vermemeli. Bu gece de yatsı ve teravih namazının cemaatle kılınması, camilerimizin doldurulması ‘yaygın hastalıklar’dan da kurtulmamıza vesile olur inşallah. Bütün dini hükümleri ihtiva eden Kur’an, geçmiş semavi kitapların da özetidir. İman, ibadet, ahlak ve sosyal bakımdan insanı ve insan topluluklarını (ümmetleri) maddi-manevi mutluluğa ulaştıracak her şeyi bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim; insanlar için bir hidayet kaynağı son ilahi kitap olarak gönderildiğinden, bütün insanlığı içine alacak şekilde umumidir. İnsanı dünya ve ahirette mutlu kılacak her şeyi ihtiva eden bir Kitab-ı Mübin’dir. Hayat Rehberi Peygamberimizin yol göstericisidir. 

O’na sımsıkı sarılan sapıklığa/sapkınlığa düşmez. Onun gösterdiği yolda yürüyen şaşırmaz. 

Kadir gecesini idrak ederken, dünyanın neresinde olursa olsun açların, yoksulların, mahrumların, mağdurların, zulme uğramışların haklarına dikkat kesilmek, onların dertleriyle dertlenmek acılarına ortak olmak, yaralarını sarmak hepimizin vazifesidir. İnsanlığın barış ve huzuru için hayrın anahtarı, şerrin kilidi olmak, bütün Müslümanların sorumluluğudur. Bu geceyi, ancak Kur’an’ın kadrini, kıymetini bildiğimiz müddetçe ihya etmiş oluruz. Kur’anı Kerim’in hak, hakikat, ahlak ve adalet ilkelerine sarıldığımız ölçüde bir ömre bedel manevi gelişmeler yaşayabiliriz. ‘Her geceni Kadir, her nefesin ahir bil’ şuuruyla hayatımızı sürdürelim. Peygamberimizin çok sık yaptığı şu duayı da ihmal etmeyelim. “ Ey kalpleri çeviren Rabbim! Benim kalbimi hak dininin üzerinde sabit kıl.”Ya Rab! Bu gece hürmetine, İslâm coğrafyasında akan kan ve gözyaşlarının durmasını, bütün kardeşlerimizin bayrama huzur ve güven içerisinde ulaşmasını nasip eyle.   

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Nil

Amiin
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23