• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yaşar Değirmenci
Yaşar Değirmenci
TÜM YAZILARI

Diriliş ve direnişimizin ayı Ramazan hoş geldin

01 Nisan 2022
A


Yaşar Değirmenci İletişim: [email protected]

Ramazan ayı, bir yıl boyunca hasretle yolunu beklediğimiz rahmet ayıdır. İmanın, ibadetin, güzel ahlâkın, ümmet bilincinin ve İslam kardeşliğinin pekiştiği müstesna bir zamandır. 

Diriliş ve direnişimizin ayı Ramazan ayına hasretimizi, hüznümüzü giderip maddi-manevi sürura, neşeye kavuşturacağı için ‘hoş geldin’ diyoruz.

Müminin bir yandan Rabbiyle olan bağını, diğer yandan kardeşleriyle olan ilişkilerini gözden geçirdiği bir nefis muhasebesi dönemidir. İşte böyle mübarek bir aya kavuşmanın verdiği huzurla Peygamber Efendimiz ashabına şöyle seslenmiştir: “Ramazan ayı size bereketiyle geldi, Allah bu ayda sizi zengin kılar, bundan dolayı size rahmet indirir, hataları yok eder, bu ayda duaları kabul eder. Allah Teâlâ sizin ibadet ve hayır konusunda birbirinizle yarış etmenize bakar ve meleklerine karşı sizinle övünür. O halde iyilik ve hayırdan yana Allah Teâlâ’ya kendinizi gösterin. Ramazan ayında Allah’ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht kimsedir.” Aynı zamanda biz ümmetine de hitaptır. 

Ramazan, sabırlı ve kanaatkâr halimizle bizi takvaya eriştiren oruç ibadetinin farz kılındığı aydır. Hidayet ve istikamet rehberimiz Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı aydır. Ramazan, yaz sonunda yağıp yeryüzünü kir ve tozdan temizleyen güz yağmuru gibi müminleri günahlardan arındıran tövbe ayıdır. Ramazan-ı şerif, ömrümüzün en değerli hasat mevsimi, hepimiz için maddî ve mânevî açıdan yenilenme fırsatıdır. Müslümanlar için bir umut, heyecan ve uyanıştır. İnfakla yoksulların, düşkünlerin, muhtaçların, kimsesizlerin hatırlandığı ve korunduğu bir yürek seferberliğidir. Ramazan’a kavuştuğu hâlde onun kadrini ve kıymetini bilmeyen kişi, çok büyük bir hazineden mahrum kalmıştır! Ramazanın bereketinden istifade edelim. Kur’an ayında yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım. Mukabele geleneğimize sahip çıkarak Peygamberimizin sünnetini ihya edelim. Camilerimizdeki vaazlara ve coşkulu teravih namazlarına kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla bütün ailemizin katılmasını sağlayalım. Zekât ve sadakalarımızla ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürelim. Yaşadığımız zor, sıkıntılı, sabır ve şükür gerektiren imtihan günlerinin bir başkası salgın, virüs/pandemi günlerinden kurtulduğumuz günlerde bu ayla buluşmamızın sevincini (kapalı kalan, bayram ve Cuma namazlarına bile gidemediğimiz günleri unutmayarak ders ve ibret alarak) yaşayalım/yaşatalım. Yalnızlığa mahkûm edilen yaşadıklarını mazeret olarak öne süren, insan ilişkilerini ihmal edip tek hak din olan dinimiz İslâm’ın sosyal tarafını yaşamayan Müslümanlardan olmayalım. Hayat tarzına müdahale ettirmeyen (kendi kutsalının canlılığının yerini alan sekülerizm, paganizm, laisizm, vb.) sanal/yapay kutsallara dikkat edelim. Bu mübarek aydan istifade ederek işlediğimiz salih amellerle istilaya uğradığımız bütün bu zihin, düşünce kirlerinin/paslarının hepsini silsin süpürsün. Her ne kadar ramazan ayı maneviyatımızın arttığı bir zaman dilimi olsa da kulluğumuzun son nefese kadar devam ettiğini unutmamalıyız.
Allah Teâlâ’nın “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine kulluk et” hitabı gereğince kulluğumuzun bir ayla sınırlı olmadığının, ölüm vaktine kadar devam ettiğinin bilincinde olmalıyız. Ramazanda bazı meşakkatlere göğüs gererek ulaştığımız hâlet-i rûhiyemizi ve ibadet alışkınlıklarımızı devam ettirmeli, o yoğunlukta olmasa da kulluğumuzun gereği olan mezkûr ibadetleri az da olsa istikrarlı bir şekilde muhafaza etmeliyiz. Nitekim Peygamberimizin de buyurduğu gibi “Allah’a en sevimli olan ameller az da olsa devamlı olanlardır.”

On bir ayın sultanı Ramazanın manevi hayatımızda özel bir yeri vardır. Zira Ramazan, oruç ve Kur’ân ayıdır. Ramazan sabır, şükür, tövbe ve tefekkür ayıdır. Ramazan, bin aydan daha hayırlı Kadir gecesini içinde saklayan en şerefli aydır. Ramazan ibadettir, berekettir, mağfirettir. Ramazan taattir, hayır ve hasenattır. Ramazan, oruç ile anlam bulur. Oruçlarımız her şeyden önce bir sabır, irade ve merhamet eğitimidir. Bizi iştah ve hevesin, gayrimeşru istek ve arzuların esiri olmaktan koruyan birer kalkandır.

Ramazan kardeşlik, dayanışma ve paylaşma ayıdır. Geçici olarak yeme-içmeden uzak kaldığımızda, yoksulun halini anlar, nimetlerin kadrini bilir ve Rezzâk olan Allah’a hakkıyla şükretmemiz gerektiğinin farkına varırız.

Ramazan aynı zamanda kötü alışkanlıklara son verme, iyiden, güzelden yana yeni sayfalar açma fırsatıdır. Ramazan sayesinde hayırlı işlerde yarışır, iyiliğe yatırım yapar, kötü sözden ve amelden uzak dururuz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı gönülden hissederiz. Aramızdaki sevgi ve saygı bağları güçlenir. Bu ayda yapılan ibadetlerin, iyiliklerin, hayırların sevapları ve mükâfatları diğer aylara nazaran daha fazladır. Öyleyse geliniz dilimizi, kalbimizi, tefekkür dünyamızı ve bütün hayatımızı Ramazanın ve orucun getirdiği güzelliklerle buluşturalım. Kur’ân-ı Kerim’i okumaya ve anlamaya her zamankinden daha fazla vakit ayıralım. Yıpranan gönül ve zihin dünyamızı Kur’ân’ın nuruyla tamir edelim. Oruçlarımızı şuurla tutalım. Yalnız midemize değil dilimize, elimize, gözümüze, gönlümüze velhasıl bütün uzuvlarımıza bizleri tüm kötülüklerden koruyan bir oruç tutturalım. 

Allah’a kul olmanın şuurunu bir ömür canlı tutalım ve bu hayat sermayesini devamlı olan salih amellerle, güzel ahlakla süsleyelim. Bize emanet edilen hayat nimetini hayatı verenin rızasına mutabık olarak değerlendirelim. Rabbimiz bizi bütün bunlarda muvaffak kılsın.

Bu vesile ile mübarek Ramazan-ı şerifinizi tebrik ediyor, kulluğumuzun terakki etmesine, ümmet-i Muhammed’in birliğine ve bütün insanlığın selametine vesile olmasını Cenâb-ı Hakk’tan niyaz ediyorum.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23