• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Yeni kabineyi bekleyen tehlike…

21 Temmuz 2018
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

24 Haziran seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan hemen kabineyi açıkladı. Kabine ağırlıklı olarak dışardan ve özel sektör tecrübesine sahip kimselerden oluşuyor. Bakıldığı zaman her birinin evleri dopdolu. En iyi okullarda okumuşlar kendi alanlarında başarılı olmuşlar. İş yaşamında, özel sektörde bir yere gelme başarısı gösterenlerin daha başarılı olacaklarını söylemek mümkün. Hızlı karar alırlar. Hızlı uygularlar.

Bana göre yeni kabineyi bekleyen iki tehlike var. Bunlardan birincisi siyaset ayağının eksik olması. Ne demek istiyorum açayım. Bizler yüz yüze iletişimi seven bir milletiz. İş, aş, tayin vb. gibi konularda vekillerin kapısını çalarız. Belediye başkanıysak ilimize yapılacak bir yatırım için vekillerin kapısını çalarız. Sorunlarımızı birinci elden aktarmak isteriz.

Bu yeni sistemde bakanlarımızın meclise gelmemesi, yasama faaliyeti içerisinde bulunmaması iletişim kopukluğuna neden olabilir. Biz bir İskandinav ülkesi değiliz. Bir İsveç ya da Norveç değiliz. Adamların kurumları ve kuralları oturmuş. Başbakanı ya da bakanı tanıması gerekmiyor. Kişi başına düşen yıllık gelir bu ülkelere 40 bin dolar civarında.

Bizler yeni yeni bu standartları yakalamaya çalışıyoruz. Sayın Erdoğan döneminde milletin cebi para gördü. Köylü, esnaf, memur para kazanmaya başladı. Ancak henüz istenen seviyeye gelmedik. Bu yeni sistemde bakanları siyasi sorumluluk taşımadığı için vekiller kadar zorlanmayacaklardır. Bakanlarımız istese de yeni sistem nedeniyle siyasi sorumluluk altına girmeyeceklerdir.

Bakanlara vekillere ulaşması son derece zor hale gelecektir. Tahminen dört ay sonra ufak ufak sıkıntılar başlayacaktır. Vekiller bakanlara ulaşamıyoruz diyeceklerdir. Peki çözüm var mı? Elbette var. Bakan yardımcılarını eski vekillerden oluşturmak gerekir. En az iki bakan yardımcısı siyasi olmalıdır. Siyasi bakan yardımcıları sorunları çözmede etkili olacaktır.

Bir başka tehlike de bakanlarımızın bürokrasiye teslim olma riskidir. Bakanların siyasi tecrübesinin eksik olması, devlet tecrübesinin eksik olması bürokrasinin etkin olmasına neden olabilir. Bu noktada bakanlarımızın, bürokratların dümen suyuna gitmemeleri gerekir. Siyasetle arasında doğal olarak mesafe olacağı için bakanlarımızın bürokrasiye teslim olma riskleri yüksektir. Bürokrasi haliyle mevzuat diyecek kanun diyecek bu iş olmaz diyecek. Bu durum böyle olursa devletin hizmetlerinde aksama yaşanabilir. Bu iki konuda dikkat edilirse yeni sistem ülkemiz için hayırlı olabilir. Ülkemiz hızlı ve etkin yönetileceği için fevkalade önemli atılımlar gerçekleşebilir. Bu sistemin oturması zaman alacaktır. Oturduğu zaman ülkemiz ekonomik olarak büyük bir ülke olacak dış dünyada sözü geçecektir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23