• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Sinop neden başarılı oldu?

07 Temmuz 2018
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Bu seçimlerde Ak Parti 1 Kasım seçimlerine göre oy kaybına uğradı. Ak Parti ARGE Başkanlığı neden oy kaybına uğradıklarına ilişkin araştırma yapıyor. Cumhurbaşkanımız oyunu artırarak yeni sistemin ilk cumhurbaşkanı oldu. Kendisine buradan hayırlı olsun diyorum. Ak Parti’nin oy kazandığı, oyunu artırdığı iller de var.

Bu illerin başında Sinop geliyor. Bu ilimizde bugüne kadar sol partiler ağırlıktaydı. CHP’nin ve solun kalesi olarak bilinen bu ilimizde Ak Parti ciddi bir oy artışı yakaladı. Biraz araştırma yaptım. Bu ilimizde oylar neden arttı diye. En önemli faktör olarak adayların performansı karşıma çıktı. Bu ilde Nazım Maviş önderliğinde ciddi bir çalışma yapılmış.

İkinci sıra adayı da tıpkı birinci sıra adayı gibi çalışmış. Peki, biraz bilgi ver diyenler çıkabilir. Ne olmuş da Sinop başarılı olmuş. İşte bilgiler.

Cumhurbaşkanımızın aldığı oy % 61,2. Ak Parti’nin aldığı oy yani milletvekili oyu % 55,3. Bir kere bu iki oy oranı Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakam. Bu ilimizde 16 Nisan Referandum tarihinde alınan oy % 57,5 oysa bu 24 Haziran seçimlerinde alınan oy % 61,2 yani 16 Nisan Referandumuna göre +3,44 oy artışı var. 16 Nisan’a göre oy artışı açısından Türkiye genelinde 11. sırada bu ilimiz.

Oy oranı bakımından 81 il içerisinde 13. sırada. Karadeniz’de sahil bandında 65,31 ile Rize 1. 56,16 ile Trabzon 2. 55,3 ile Sinop 3. oldu. Samsun, Ordu, Giresun, Kastamonu, Bartın ve Zonguldak’tan fazla oy alındı. CHP 1 Kasım’a göre % 30’dan , % 24’e geriledi. Kendi oyuyla vekil çıkaramıyor.1 Kasım’daki oyunu alsa da vekil çıkaramıyor. Muharrem İnce 28,54 oy oranı ile 38,423 oy aldı. Tayyip Bey’in yarısı kadar bile olamadı.

Sinop’ta İl Belediyesi CHP’li. Gerze, Dikmen ve Erfelek CHP’li. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay gibi güçlü bir aktör var. Batı illeri arasında dikkat çeken iki il Edirne ve Sinop. Sinop tarihinde ilk defa bir Mv. 2. kez aday gösteriliyor. Daha önce 2 dönem yapan yok. 2. sıra adayı da başarılı bir belediye başkanıydı. Mütevazı ve sevilen kişilikler. Halkla sık temas. Yalın, sade siyasetçilik.

Ülke genelinde kaybetme nedenleri araştırılmalı. Ancak başarılı olunan yerlerde de başarının analizi yapılmalı. Nasıl başarılı olundu? Cumhurbaşkanımız başarısızlık nerelerde var. Bu durumun analizini yapacağız dedi. Öte yandan başarılı olan illeri de ödüllendirmek lazım. Tebrikler Nazım Maviş…

Amasya çok değişmiş…

Seçim sonrası birkaç günlüğüne Karadeniz Bölgesine gittim. Dönüşte çocuklarla birlikte Amasya’ya uğradım. Şehzadeler şehri olan bu ilimiz gerçekten çok gelişmiş ve değişmiş. 10 yıl önce gittiğim zaman bir köy görüntüsünde olan bu ilimiz çok büyümüş. Özellikler turizmden payını fazlasıyla almış. Yeşilırmak civarında bulunan Yalıboyu evleri muhteşem olmuş. Tarihi doku iyileştirilmiş. Turizm için cıvıl cıvıl bir il olmuş. Gerçekten kartpostal bir il. Bu ilimizin belediye başkanı Cafer Özdemir’i tebrik ediyorum.

Dışardan tarafsız bir gözle baktığım zaman Amasya’daki değişimi gördüm. Başkan gerçekten çok çalışmış. Turizm denilince akla sadece kum ve deniz gelmemeli. Kültür ve tarih turizmine de önem vermeliyiz. Çocuklarımız kendi tarihine sahip çıkmalıdır. Kendi tarihini en iyi yaşatan il Amasya. Mutlaka çocuklarınızla bu ilimizi görmelisiniz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23