• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Dünya gündemine YILDIRIMHAN düştü

09 Mayıs 2026
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Dünya gündemine YILDIRIMHAN düştü

MEHMET KOÇAK

5-9 Mayıs 2026 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, Türkiye’nin savunma sanayiinde ulaştığı yerli ve millî teknoloji seviyesini dünyaya gösterdiği en prestijli organizasyonlardan biri olarak tarihe geçti.

Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen çevrelerde moral bozukluğuna yol açan bu büyük buluşma, dost ve kardeş ülkeler nezdinde ise sevinç ve takdirle karşılandı. Millet olarak bizleri gururlandıran bu önemli fuarı ziyaret edenlerden biri de ben oldum.

Fuarı tarihî kılan en dikkat çekici gelişmelerden biri ise, Millî Savunma Bakanlığı AR-GE Merkezi tarafından geliştirilen YILDIRIMHAN Füzesinin ilk kez sergilenmesi oldu.

Dünya basını İstanbul’daki fuardan çok YILDIRIMHAN Füzesinden bahseder oldu. Siyonist İsrail ve Yunanistan başta olmak üzere Türkiye karşıtı cephe de yer alan ülkelerin basını ve siyasilerinin açıklamalarında korku ve endişeler kimi ülkelerin kıskançlıkları geniş yer alırken, dost ve kardeş ülkelerin takdir ve övgüleri dikkat çekti.


Kısacası, YILDIRIMHAN Füzesi dünya gündemine adeta bir bomba gibi düştü.


Önemle ifade etmek isterim ki, fuarda sergilenen her ayrıntı şüphesiz çok kıymetliydi. Ancak YILDIRIMHAN’ın taşıdığı anlam çok daha büyüktü. Çünkü bu füze, Türkiye’nin artık sadece İHA ve SİHA teknolojilerinde değil, stratejik uzun menzilli mühimmat üretiminde de üst lige yükseldiğinin güçlü bir göstergesi olarak kabul edildi.

Fuar alanını gezerken Ticaret Bakanımız Sayın Prof. Dr. Ömer Bolat, TBMM önceki başkanlarından Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, farklı ülkelerden savunma bakanları, askerî erkân temsilcileri, savunma sanayii uzmanları ve siyaset bilimcilerle aynı panellerde bulunma imkânı elde ettim.

Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarının takdirle dile getirilmesi ve ülkemizin milletler mücadelesinde artık çok daha güçlü bir mevkiye yükseldiğinin vurgulanması, şahsım adına büyük bir gurur vesilesi oldu.


*


İstiklal olmadan istikbalin hiçbir anlamı yok.

Bugün dünyada devam eden savaşlar, işgaller ve insanlık vicdanını yaralayan trajik gelişmelerin yanında, ülke olarak ekonomik sıkıntılar yaşadığımız da bir gerçektir. 

Bu zor dönemde daha huzurlu ve yaşanabilir bir Türkiye olma adına özgür kararlar alabilen, bağımsız hareket edebilen, güçlü ve caydırıcı bir devlet olmak zorundayız.

Çünkü istiklalini kaybeden bir milletin istikbali de olmaz.

Bu nedenle savunma sanayiinde elde edilen başarılar yalnızca teknik ya da ekonomik kazanımlar değildir. Aynı zamanda bir milletin bağımsız yaşama iradesinin, kendi kaderini tayin etme kararlılığının ve geleceğe güvenle bakabilmesinin en önemli teminatlarından biridir.

Diğer önemli bir mesele ise siyasi görüş farklılıklarımıza rağmen millî konularda ortak bir duruş sergileyebilmektir. 



Bu açıdan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İstanbul’da düzenlenen SAHA 2026 Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nı ziyaret ederek stantları gezmesi, YILDIRIMHAN başta olmak üzere Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarını takdir eden açıklamalarda bulunması ve sergilenen sistemlerle fotoğraf vermesi, millî birlik adına anlamlı bir görüntü oluşturmuştur.

Çünkü yapıcı eleştirilerin yanında yapılan doğru işleri takdir etmek ve millî başarıları sahiplenmek de yapıcı siyasetin en temel sorumluluklarından biridir.

Bir diğer dikkat çekici gelişme ise fuarın ilk üç gününde Türk savunma sanayii şirketlerinin yaklaşık 8 milyar dolarlık ihracat sözleşmesine imza atmış olmasıdır. Bu tablo, Türkiye’nin artık sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de savunma sanayiinde güçlü bir aktör hâline geldiğini göstermektedir.


Fuarı baştan sona ziyaret ettikten sonra, ülkemizin bu seviyeye ulaşmasına katkı sunan başta Başkan Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek ellerimi semaya kaldırdım ve “her alanda kalkınmış, daha güçlü bir Türkiye” için dua ettim.

Yüce Rabbim milletimize ve ülkemize daha nice başarılarla dolu, huzurlu, güçlü ve gurur verici gelecekler nasip etsin.

“Âmin inşallah.”

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23