• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Yemen Hizbullah için zincirin bir halkası'

Yeniakit Publisher
2015-04-16 15:47:00 -
'Yemen Hizbullah için zincirin bir halkası'

Hizbullah'ın Yemen'de başlatılan "Kararlılık Fırtınası" harekatına yönelik sert muhalefeti, yürütülen operasyona ve diğer bölgesel meselelere etki edecek.

Hizbullah'ın Yemen'de Husilerin ilerleyişinin engellenmesi amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" harekatına yönelik sert muhalefeti, yürütülen operasyonun gerek Hizbullah gerekse Lübnan üzerinde etkili olacağı şeklinde değerlendiriliyor.Uzmanlar, bölgedeki aktörlerin "ellerindeki bütün kartları açtığı" bu süreçte, başta Suriye olmak üzere bölgesel sorunlarla ilgili yeni siyasi dengelerinin oluşabileceğini belirtiyor.

Hizbullah önderliğindeki Suriye yanlısı 8 Mart Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen "Nehar" gazetesi yazarı İbrahim Bayram, Hizbullah'ın ilk defa bu kadar açık ve keskin şekilde Suudi Arabistan'a yönelik muhalefetini ortaya koyduğunu söyleyerek, "Hizbullah, tarihi boyunca Suudi Arabistan'la karşılıklı çıkar ilişkisini korumuş, Riyad yönetimiyle ihtilaflarına dair haberlerin basında yer almamasına özen göstermiştir" dedi.

Hizbullah'ın Yemen'deki gelişmelerle ilgili kararlı ve açık muhalefetinin başlıca üç nedenle ilgili olabileceğini belirten Bayram, şöyle devam etti:

"Hizbullah ve bağlı olduğu İran, Suriye, Irak ekseni, son örneği Yemen'de görülen belirli politikalara karşı artık sesiz ve pasif kalamayacağını görmüş olabilir. İkinci olarak, Yemen'deki savaş, Suriye, Irak ve Lübnan'dan sonra Suudi Arabistan ile devam eden savaşın sonuncu ve en şiddetli halkası olarak değerlendiriliyor olabilir. Son olarak Yemen'deki savaşın, İran ve Batı arasında nükleer anlaşmaya paralel olarak vuku bulduğu dikkate alındığında, başta Suudi Arabistan ve İran olmak üzere bütün aktörlerin, bölgedeki genel bir anlaşma öncesinde ellerindeki tüm kartları oynamaya istekli olduğu, tarafların tutumlarının da bu çerçevede şekillendiği düşünülebilir."

Hizbullah'ın, mevcut koşullar çerçevesinde bölgede meydana gelen bütün gelişmeleri birbiriyle bağlantılı olaylar olarak gördüğüne işaret eden Bayram, "Hizbullah için Irak, Suriye ve Yemen'de olup bitenler kendi arasında bağlantılı olaylar dizisinden ibaret. Bu, coğrafya ve sınırları aşan tek bir savaş ve Yemen de bu zincirin bir halkası" diye konuştu.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın "Olmamız gereken yerde olacağız, tüm alanlarda savaşacağız" sözünü hatırlatan Bayram, savaşın Suriye'ye uzanmasından bu yana artık sınırların geçerliliğini yitirdiğini de kaydetti.

Eski Başbakan Saad Hariri'nin başını çektiği ve Suriye'deki muhalefeti destekleyen 14 Mart Hareketi'ne yakınlığıyla bilien "Beled" gazatesi yazarı Ali el-Emin ise Hizbullah'ın Yemen'e askeri müdaheleye karşı açıktan tavır almasını, bu operasyonun siyasi sonuçları olacağının göstergesi olarak yorumladı. "Kararlılık Fırtınası" operasyonun Husileri yenilgiye uğratması ve hedeflerine ulaşması halinde Hizbullah, Suriye ve diğer bölgesel meseleler üzerinde etkisinin olacağını söyleyen Emin, bu çerçevede Riyad yönetimi ile Türkiye'nin, Suriye konusunda ortak hareket etmesi halinde İran'ın, halihazırdaki bütün gücü ve nüfuzuna karşın Suriye'de "zayıf taraf" olarak kalacağını savundu.

Emin, Türkiye'nin, askeri katkıda bulunmamasına karşın "Kararlılık Fırtınası" harekatına siyasi destek verdiğini belirterek, bu operasyonun başarıya ulaşmasının, arkasındaki koalisyonun başka alanlarda da kazanımlar elde edebileceğine işaret edeceğini söyledi.

Yemen'in başkenti Sana'daki Husilere ait camiye düzenlenen bombalı saldırıda yaralanan ve tedavi gördüğü Tahran'da hayatını kaybeden Husilerin dini liderlerinden Abdulmelik eş-Şami'nin bir süre önce Beyrut'ta defnedilmesine de değinen Emin, sözlerine şöyle devam etti:

"Şami'nin Beyrut'ta defnedilmesi, Hizbullah'ın üstlenmek istediği rolden ayrı düşünülemez. Şami'nin naaşı, Yemen'e nakil için koşullar elverişli hale gelinceye kadar Tahran'da kalabilirdi. Ancak İran ve Husiler arasındaki koordinasyonu sağladığı bilinen Şami'nin cenazesinin Beyrut'a nakli ve Hizbullah komutanlarından İmad Mugniye'nin yakınına defnedilmesi, Hizbullah'ın Yemen'deki rolüne ilişkin bir kararlılık mesajı niteliğinde. Aynı zamanda Suudi Arabistan'a karşı açık bir tavır almak ve Husilere, siyasi söylemi aşan bir destek verilmesi anlamı taşıyor."

Ensarullah Hareketi'nin (Husiler), başkent Sana'nın ardından Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından geçici merkez ilan edilen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetimi, Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı. İran ise söz konusu operasyonu kınayıp, derhal durdurulması çağrısında bulunmuştu.

(AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23