• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ya başkanlık, ya kaos!

Yeniakit Publisher
2016-01-28 06:59:00 - 2016-01-28 07:34:02
Ya başkanlık, ya kaos!

Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin halka anlatılması amacıyla sivil toplum kuruluşları tarafından salon toplantılarına başlanırken, Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için yönetimde istikrarı sağlayacak bir başkanlık sistemine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Akit’e konuşan hukukçular, yeni anayasa ile birlikte başkanlık sisteminin de getirilmesi gerektiğini belirterek, “Ya başkanlık, ya kaos” vurgusu yaptılar.

RAMAZAN ALKAN / İSTANBUL - Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin halka anlatılması amacıyla sivil toplum kuruluşları tarafından salon toplantılarına başlanırken, Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedeflerine ulaşabilmesi için yönetimde istikrarı sağlayacak bir başkanlık sistemine ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Akit’e konuşan hukukçular, yeni anayasa ile birlikte başkanlık sisteminin de getirilmesi gerektiğini belirterek, “Ya başkanlık, ya kaos” vurgusu yaptılar.

“CUMHURİYET YIKILIYOR ZANNEDENLER VAR”

AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, “Sistemle ilgili vatandaşların yanlış algılarının düzeltilmesi gerekiyor. Başkanlık olduğunda parlamento olmayacak zannedeler var, hâlbuki en güçlü parlamento başkanlık sisteminde var. Sistem değişikliğini, ‘rejim elden gidiyor, cumhuriyet yıkılıyor’ zannedeler var. Salon toplantılarıyla başkanlık sistemi en doğru şekilde topluma anlatılacak” dedi.

Kuzu, “Türkiye; 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine başkanlık sistemiyle daha rahat erişebilir. Parlamenter sistemde Sezer-Ecevit örneğinde olduğu gibi istikrarsızlığa neden olan potansiyel her zaman var. Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında uyumsuzluk olması durumunda bunun faturası bütün ülkeye çıkar. Bundan dolayı da parlamenter sistem çukurları olan, miladını doldurmuş hantal bir model. Değişmesi gerekiyor” dedi.

“KOMİSYONA 6 AY SÜRE”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

4 Şubat’ta başlayacak Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Kuzu, “Yeni anayasa Meclis Genel Kurulu’ndan 333 vekilin onayını almadıkça referanduma gidemez” dedi. “AK Parti bu problemi nasıl aşacak?” sorumuza Kuzu, şöyle cevap verdi: “Kolay gözükmüyor. AK Parti’nin genel kanaati, ‘Komisyona 6 aylık bir süre verelim’ şeklinde. Bu sürede bir şey yaptı yaptı. Yapamazsa ne yapılır, duruma göre yeniden görüşülüp bir karara varılır.”

“TÜRKİYE’NİN YENİ KRİZLERE TAHAMMÜLÜ YOK”

Hukukçular Birliği Başkanı Alaaddin Varol, “Geçmişte Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında kavgalar oluyor bedelini de millet ödüyordu. Şimdi Erdoğan ve Davutoğlu arasında uyumlu çalışmadan dolayı bir problem çıkmıyor ancak ülke olarak bu riskle yaşayamayız. Yarın AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan olmadığında bu ülke ne yapacak, yine mi kaos ortamı doğacak? Yeni krizlerin yaşanmaması için acilen sistem değişikliği gerekiyor” diye konuştu.

“AVRUPA’DA DA PARLAMENTER SİSTEMDE SIKINTILAR VAR”

Varol, millet iradesinin sandığa en iyi başkanlık sisteminde yansıyacağını ifade etti. Varol, “Başkanlık sisteminin halka anlatılması gerekiyordu. Bununla ilgili çalışmalar başlıyor. Başkanlık sistemini muhalefet öcü gibi gösteriyor. Demokratik yönetim şeklinin farklı bir yönetimi de başkanlıktır. Bizim ülkemizde ve Avrupa’da parlamenter sistemin ciddi sıkıntıları görülmeye başlandı. Onlar da yasal düzenlemelerle koalisyonun önünü kapattılar. Geriye dönüp baktığımızda Türkiye, bütün atılımlarını tek parti iktidarları döneminde gerçekleştirdi” diye konuştu.

 “YENİ ANAYASA İÇİN HEP BİRLİKTE”

Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşları yeni anayasa konusunda farkındalık oluşturmak ve içeriğine yönelik öneriler geliştirmek amacıyla, “Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte” sloganıyla, Türkiye Anayasa Platformu’nu kurdu. Memur-Sen, ASKON, Birlik Vakfı, Ensar Vakfı, Hak-İş, İHH İnsani Yardım Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, MÜSİAD, ÖNDER, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, TÜMSİAD ve TÜRGEV’in de aralarında bulunduğu 250’ye yakın STK, bugün yeni anayasa çalışmalarının startını veriyor. Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışmalar yapacak platformun, bugün ATO Congresium’da düzenleyeceği ilk toplantısına Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da katılacak.

Kaynak: Yeni Akit Gazetesi

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23