• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye’ye tanı ve tedavi akını var

Yeniakit Publisher
2017-12-07 12:44:00 - 2017-12-07 12:45:02
Türkiye’ye tanı ve tedavi akını var

Türkiye, kamu ve vakıf hastaneleri ile de yabancılara güven veriyor.

Türkiye, kamu ve vakıf hastaneleri ile de yabancılara güven veriyor. İleri tanı ve tedavi yöntemleriyle bilinen hastanelere en büyük rağbet Orta Asya’dan ve Arap ülkelerinden.

Ülkemizin hastanelerine, doktorlarına, tıbbi ekipmanlarına yakın coğrafyadan ilgi görüyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bilgin, tanı ve tedavi yöntemlerine yabancı hastaların itibar ettiğini belirtti. Hastanelerine MR ve tomografi çektirmek, ultrasona girmek için çok sayıda Orta Asyalı’nın başvurduğunu dile getiren Bilgin, “Azerbaycan’dan, Kazakistan’dan, Özbekistan’dan, Türkistan’dan, Tacikistan’dan gelen hastalarımız var. Arap ülkelerinden de müracaatlar geliyor. Bunlar bizim tanı ve tedavi metotlarımıza önem veriyor, güveniyorlar” açıklamalarında bulundu.

Bilgin, Balkan ülkelerinden de hastalarının bulunduğuna işaret ederek, “Bize Avrupa’dan da gelenler var. Bunların önemli bölümü gurbetçilerimiz. Gurbetçilerimizin her derdine burada deva aranıyor” dedi.

RADYOLOJİDE TÜRKİYE CENNET

Türkiye’nin radyoloji alanında tüm talepleri karşılayabildiğini vurgulayan Bilgin, şöyle devam etti:
Hastanelerimizin tamamında MR, röntgen ve tomografi çekilebiliyor. Hastanelerimizde çok sayıda tetkik yapılabiliyor. Ben bir dönem Almanya’da kaldım, Avrupa’nın sistemini de biliyorum. Oralarda öyle kolay kolay MR, tomografi yaptıramazsınız. Tomografi randevuları ileri tarihlere ertelenir de ertelenir. Ama bizim burada bir günde hastaya iki tomografi çektiğimiz de olur. Radyolojik incelemeler için Türkiye cennet sayılır. Ülkemizde tetkikler ve raporlamalar süratle yapılıyor. Tabii bizim de Bezmialem olarak da yeterli donanımımız ve ekipmanımız var. Ultrason olsun, röntgen ve tomografi olsun, MR olsun bütün taleplere cevap verebiliyoruz.
Bilgin, radyolojide ilerleme görüldüğüne; kolayca MR ve tomografi çekilebildiğine temas etti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

RADYOLOGLAR TÜMÖRÜ BELİRLİYOR

Tümörlerin check up yöntemiyle belirlendiğini bildiren Doç. Dr. Bilgin, “Tümörün saptanmasının ardından ya kemoterapi ya radyoterapi ya da her iki yöntemle tedavi yöntemine başvurulur, gerekli görülürse bunlara cerrahi yöntemler eklenir. Tanı ve tedavi yöntemini tümörün durumu tayin eder. Tümör küçük boyutlarda ise cerrahi yöntemlerle alınır, büyük boyutlarda ise kemoterapi ve radyoterapiden yararlanılır. Ama tümörlerin tamamında radyoloji ünitesinden faydalanılır. Ünitede tümörün varlığının yanında küçülüp küçülmediği, diğer alanlara yayılıp yayılmadığı kontrol edilir” dedi.

YERLİ ÜRETİMDE İLERLEME YOK

Mehmet Bilgin, radyolojik ürünlerde ithalata bağımlı olduğunu kaydederken, “Yerli üretimde, yerlileşmede ilerleme yok. Belki ufak ürünler yerli ama. Hastaneler kaliteli ve dayanıklı olduğu için MR ve tomografi gibi cihazları dışarıdan alıyor. Bu anlamda Avrupa’nın önemli ve kaliteli markaları tercih ediliyor. Yerli veya Çin malı cihazlar sıkıntılara neden olabiliyor“ ifadelerini kullandı.

YERLİ ÜRETİM İYİ OLUR

Radyolojide yerli üretim adımlarını memnuniyetle karşılayan Bilgin, “Biz büyümekte olan bir ülkeyiz. Bu radyolojide, hem alet edevat hem de yöntem konusunda üretim yapmak ve ihraç etmek iyi olur. Ama bunu kendi başımıza yapmamız kolay değil, belki bir veya birkaç ülke ile el ele vermemiz yerinde olur“ yorumunu yaptı.

Türkiye radyoloji dünyasının neresinde

-Yabancı hasta sayısı senede 200 ila 400 bin,

-Yabancı hastaların her birinden ortalama bin dolar gelir elde ediliyor,

-Hastaların vakıf hastanelerine başvuruları kamunun 4-5 katı

-2023 hedefi 2 milyon hasta, 20 milyar dolar gelir.

Doç. Dr. Mehmet Bilgin’in (solda) Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile ilgili verdiği bilgiler şöyle:

-Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’nda 3 Profesör, 3 Doçent, 2 Yardımcı Doçent 7 Doktor, 6 Asistan Doktor hizmet veriyor.

-Bölümde 2 adet 1,5 Tesla MRG cihazı, 2 adat 128 dedektörlü tomografi cihazı, 7 adet dijital röntgen cihazı, 2 adet C-kollu röntgen cihazı, 1 adet dijital mammografi, 8 adet ultrasonografi, 1 adet anjiografi cihazı var.

-Bölüme senede 600 bin, ayda 50 bin hasta başvuruyor.

TÜRKİYE’NİN HEDEFİNDEKİ ÜLKELER

Türkiye, hem tanı ve tedavi hem de termal turizm için dünyanın dört bir yanından hasta çekme gayretinde. Bu kıtalar ve ülkeler şöyle:

Afrika: Angola, Sudan, Güney Sudan, Kongo, Libya, Gana, Nijerya, Kenya, Etiyopya…

Avrupa: Almanya, Hollanda, Danimarka, Norveç, İsveç, İsviçre, Finlandiya…

Amerika: ABD ve Kanada…

Asya: Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Tacikistan, Afganistan…

Ortadoğu: Katar, Irak, Kuveyt, Yemen.

YABANCI EN ÇOK HANGİ İLLERİ TERCİH EDİYOR

Yabancı hastalardan en çok talep gören iller şöyle:

İstanbul

Kocaeli

Ankara

Antalya

Muğla

Samsun

Adana

Aksaray

İzmir

Nevşehir

 

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23