• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye şehidini uğurladı

Yeniakit Publisher
2015-04-02 08:12:00 - 2015-04-02 08:27:33
Türkiye şehidini uğurladı

DHKPC’li teröristlerin şehid ettiği 2 çocuk babası Savcı Mehmet Selim Kiraz için görev yaptığı İstanbul Adliyesi önünde tören yapıldı. Kiraz’ın naaşı Eyüp Sultan Camii’nde TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar, siyasi parti temsilcileri, yargı, ordu mensupları ve vatandaşların katıldığı cenaze namazı sonrasında toprağa verildi. Cenaze namazı öncesinde şehid için Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

İstanbul Adliyesi’nde iki DHKPC’li teröristin saldırısında şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Türkiye gözyaşı döktü. Yurdun tört bir yanında şehid için gıyabi namaz kılındı, Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.  Sivil toplum kuruluşları saldırıyı lanetledi.

ADLİYE SARAYI’NDA TÖREN

Şehid Mehmet Selim Kiraz için görev yaptığı adliyede cenaze töreni düzenlendi. Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda yapılan resmi törende Kiraz’ın Türk bayrağına sarılı tabutu polisler eşliğinde ön taraftaki alana getirildi. Şehidin babası Muhammet Hakkı Kiraz, taziyeleri kabul etti.  Törende konuşan Adalet Bakanı Kenan İpek, “Adalet talep etmenin, adaletle ilgili talepleri dillendirmenin yolu ve usulü bellidir. Bunun dışındaki tüm yollar hukuk dışıdır, ahlak dışıdır. Terörün ahlakı olmaz. Terör, masum insanlara yönelmiş bir yıkım çabası ve insanlık suçudur. Kamu huzuruna yönelen, halkın güvenliğini tehdit eden, insanların can ve malını hedefleyen her şey terörizmdir” dedi.  “Teröre karşı tek vücut olmanın zamanıdır. ‘Hepimiz Mehmet Selimiz’ demenin zamanıdır. Sağduyulu ve sorumlu davranmanın zamanıdır” ifadelerini kullanan İpek, terörün dini, milleti, mezhebi, ideolojisi olmadığını, terörün, yıktığını, yaktığını ve öldürdüğünü belirtti. Konuşmalardan sonra İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran tarafından dua okundu ve helallik istendi. Kiraz’ın naaşı daha sonra polisler tarafından omuzlara alınarak cenaze aracına konuldu ve  Eyüp Sultan Camii’ne götürüldü.

Öğle namazından önce Eyüp Sultan Camii’ne getirilen şehid için Kur’an-ı Kerim okundu. Cenaze namazına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanısıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, TSK’yı temsilen kara,  deniz, hava kuvvetlerinden subaylar, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Selami Altınok’un yanısıra, hakimler, savcılar, avukatlar ve vatandaşlar katıldı.
Şehidin cenaze namazını Müftü Rahmi Yaran kıldırdı.  Yaran, namazın ardından “İyilik ve takva üzere yardımlaşın, günahta, saldırganlıkta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın” ayetini okudu.  Duanın ardından Abdullah Gül, Cemil Çiçek, Efkan Ala, Mustafa Destici ve diğer yetkililer de Kiraz’ın tabutuna omuz verdi.  Tabut taşındığı sırada vatandaşlar sık sık tekbir getirirken, bazı vatandaşlar “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” şeklinde slogan attı.  Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TSK çelenk gönderdi. Şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, Eyüp Mezarlığı’nda toprağa verildi.

GIYABİ CENAZE NAMAZI

Şehit savcı için Ankara başta olmak üzere yurdun dört bir yanında gıyabi cenaze namazı kılındı.

Yurt genelinde birçok hakim, savcı, avukat ve adliye çalışanları, Savcı selim Kiraz’ın şehid edilmesini kınadı.

Öte yandan terör saldırısının yaşandığı İstanbul Adliyesi’nde yoğun güvenlik önlemi alındı.  Adliyeye girmek isteyen avukatlar da aranarak içeri alındı. Bazı avukatlar buna tepki gösterdi.

ŞEHİD BABASI: KADERE BOYNUMUZ KILDAN İNCE

Törende taziyeleri kabul eden savcı Mehmet Selim Kiraz’ın babası Muhammet Hakkı Kiraz,  şunları söyledi:  “Vallahi ben sakindim. ‘Allah’tan geldi’ dedim. ‘Takdiri ilahidir, kaderimizde bu vardı’ dedim. Oğlum bunu hak etmemişti ama kaderde bu varsa boynumuz kıldan incedir. Biz inanan insanlarız. Hamdolsun gayrimeşru bir yolda değil, namusuyla alnının akıyla, şerefiyle, haysiyetiyle, onuruyla, görevinin başında takdiri ilahi oldu. Ben memnunum, şükrediyorum. Yüreğim de yanıyor ama şükrediyorum.”

İstanbul Adliye Sarayı’nın iç tarafına karşılıklı 2 Türk bayrağı asılırken, atriumdaki ekrana “Milletimizin başı sağolsun” yazısıyla Kiraz’ın fotoğrafı yansıtıldı. Binaya, “Şehidimizi asla unutmayacağız. Allah rahmet eylesin. Ruhun şad olsun. İstanbul Adliyesi” yazılı pankart asıldı.

İHL’Lİ OLDUĞU İÇİN Mİ HEDEF SEÇİLDİ?

İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda teröristler tarafından katledilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın, Mersin İmam Hatip Lisesi’nde okuduğu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken İlim Yayma Vakfı’nın yurdunda kaldığı öğrenildi. Gazetemize konuşan İlim Yayma Vakfı Vefa Şubesi Eski Müdürü Öner Aydın: “Savcı Mehmet Selim Kiraz, namazında, niyazında biriydi. Namazını terk etmedi. Savcı olduktan sonra yurda gelip hal hatır sorardı” dedi.

MUHAMMED EMİN / İSTANBUL - İstanbul Çağlayan Adalet Sarayı’nda teröristler tarafından katledilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ın, Mersin İmam Hatip Lisesi’nde okuduğu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken İlim Yayma Vakfı’nın yurdunda kaldığı öğrenildi.

AYDIN: NAMAZINI TERK ETMEDİ

Gazetemize konuşan İlim Yayma Vakfı Vefa Şubesi Eski Müdürü Öner Aydın, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öğrenciliğinden beri tanıdığını söyledi.
Aydın; Savcı Kiraz’ın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okurken vakfın Vefa Şubesi’nde kaldığını belirterek, “Mehmet Selim Kiraz, Terbiyeliydi, üst düzey ahlakı vardı. Efendi, kibar, beyefendi, konuşurken yere bakarak konuşurdu. Mütevaziliğinden insanların yüzüne bakmazdı.  Çok derece merhametliydi. Vefalıydı, dostlarını bilir, arar sorardı. Namazında, niyazında biriydi. Namazını terk etmedi. Savcı olduktan sonra yurda gelip hal hatır sorardı” dedi.

TAŞIN: LİSEDE OKURKEN AYNI ZAMANDA TERZİLİK YAPIYORDU”

Kiraz ailesinin komşularından Ferhat Taşın, Savcı Kiraz’ın çalışarak okuduğunu lisedeyken terzilik yaptığını söyledi.

Ailenin 15 yıllık komşusu Ferhat Taşın, Hakkı-Saadet Kiraz çiftinin uzun bir süredir savcı Mehmet Selim Kiraz’ın çocuklarına bakmak için İstanbul’da olduklarını söyledi.

Ailenin tek erkek çocuğu olan Kiraz’ın şehit olmasından dolayı kendisinin ve tüm komşularının büyük bir üzüntü içinde olduklarını ifade eden Taşın, şunları söyledi: “Lisede okurken aynı zamanda terzilik yapıyordu. Çalışarak okudu. Olayı internetten öğrendim. Savcı Beyin fotoğrafını gördüm, çocuğun ağzını bantlamışlar. Şok oldum, böyle bir şey olamaz. Çok üzüldüm ve hemen Hakkı Bey’i aradım. Telefonda operasyonun iyi sonuçlanmasını diledim. Sesi çok üzgün geliyordu. Evlat acısı çok zor. Şu anda Hakkı Bey’in durumuna üzülüyorum.

ÇOK ALÇAKGÖNÜLLÜ BİR SAVCIYDI

 Çok değerli bir insandı. Çok saygıdeğer bir çocuktu. Babamızın, çocuğumuzun başına gelse bu kadar üzülmezdik. Çocuk savcı ama hiç öyle görünmezdi. Çok alçakgönüllü bir çocuktu. Hakkı Bey ve eşi Savcı Beyin çocuklarına bakmak için İstanbul’daydı. Komşuların hepsi çok üzgün. Bu bir terör saldırısıdır, lanetliyoruz bu olayı.”

KAN DAVASI YÜZÜNDEN GÖÇ ETTİ

Şehit edilen Mehmet Selim Kiraz’ın ailesinin 40 yıl önce Siirt’in Kayaboğaz köyünden kan davası nedeniyle ayrıldığı öğrenildi.  Muhtar Sıddık Yıldız, şehit savcının girişimleriyle 15 yıl önce kan davasının barışla sonuçlandığını söyledi.

İmam Hatip’li Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı namazında niyazında bir kişi olarak gösteren tanıdıkları da büyük üzüntü yaşadılar. Kiraz’ın umrede çekilmiş fotoğrafları da sosyal medyada en çok paylaşılanlar arasında.

LÂNET YAĞDI

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın iki terörist tarafından şehid edilmesi, hukukçular, sivil toplum kuruluşları ve siyasiler tarafından şiddetle kınandı. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesini kınadı ve yayınladığı taziye mesajında, kendilerini yasa boğduğunu belirtti.
Savcı Kiraz’ın şehit edilmesi Ankara Adliyesi önünde kınandı Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ın yanısıra hukuk temsilcilerinin katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada olayın herkesin yüreğini yaktığını dile getirerek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok değerli yargı çalışanlarıyız, adalet hizmetkarlarıyız. Hangi şart ve zorlama karşısında olursa olsun, adaletten asla taviz vermeden, dosdoğru çalışacağımıza inanıyorum” dedi.

Hukuk ve Değişim Derneği, Hukukçular Birliği Vakfı, Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER), Adalet Gönüllüleri Derneği (Adalet-Der), Hukuk ve Demokrasi Kurumu Derneği, Tüm Hukukçular Derneği ve Hukuk-Der üyesi avukatlar cübbelerini giyerek yaptıkları basın açıklamasında saldırıyı kınadılar.

HİSARCIKLIOĞLU: NEFRETLE KINIYORUZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu,  adaleti sağlamakla görevli kişilere yapılan bu tür saldırıların, geçerli izahı olamayacağını belirterek, şunları kaydetti: ”Bu iğrenç saldırıyı nefretle ve şiddetle kınıyorum. Bu terör eylemi, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.”

MEMUR-SEN: HAİN SALDIRIYI KINIYORUZ

Memur-Sen Genel Başkan Vekili Günay Kaya, Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesine ilişkin, “Hain saldırıyı kınıyor, şehit savcımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve aziz millete başsağlığı diliyorum” ifadesini kullandı.

MÜSİAD: ADALETE SIKILMIŞ KURŞUN

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, “Şehit savcımıza sıkılan kurşun, adalete sıkılmıştır. Terörle sonuç alacağına inananlar, büyük yanılgı içindedir” ifadelerini kullandı.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland,  “İstanbul’daki bir adliyeye dün düzenlenen terörist saldırıyı güçlü bir biçimde kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23