• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarihi detay Diriliş Osman Gazi'de anlatılacak: Mevlana, Osman Gazi'yi müjdeliyor

Yeniakit Publisher
2019-04-23 11:48:00 - 2019-04-23 11:48:42
Tarihi detay Diriliş Osman Gazi'de anlatılacak: Mevlana, Osman Gazi'yi müjdeliyor

Yakında bitecek olan TRT'nin sevilen ve ilgiyle izlenen Diriliş Ertuğrul'un ardından ekranlarda yerini alacak Diriliş Osman Gazi'de geçecek olaylar diziye ilgiyi artıracak gibi dururken, Mevlana ile Osman Gazi arasında yaşanan tarihi bir detay gündeme geldi.

TRT'nin reyting rekorları kıran tarihi dizisi Diriliş Ertuğrul'un sona ermesiyle birlkte başlayacak olan Diriliş Osman Gazi dizisi şimdiden izleyenleri heyecanlandırırken, tarihte yaşanan ve Mevlana Celalettin Rumi'nin Osman Gazi'yi Saltanat-ı İslamiyye ile müjdelediği olay gündeme geldi.

Atâ tarihinde geçen hadiseye göre bir gün Selçuklu İmparatorluğu'nun son sultanı Alâeddin-i Selçuki, bir adamı kendisine şeyh olarak ilan etmiş ve tanıtmak için bir ziyafet tertiplemiş.

Başkent Konya'da verilen bu davete şehrin tüm tanınan, önde gelen simaları davet edilmiş. Hz. Mevlana'da baş davetlilerden biriymiş. Ancak Alâeddin-i Selçuki'nin şeyh edindiği adamın o işe layık olmadığını düşündüğü için bir nevi protesto maksadıyla daveti terketmiş.

Mevlana, Saltanat sarayının merdiveninde sultana babasından bir vazife ile name getirmiş olan Osman Gazi ile karşılaşır.

Büyük bir zat gördüğünü farkeden Osman Gazi ise hemen hürmetkar bir tavırla saygısını göstermek maksadı ile kenara çekilir. Bu yaptığı şey Mevlana'nın dikkatini çeker ve O'na:
ÖNE ÇIKAN VİDEO

-"Oğlum sen kimsin?" der.

-"Ben uç beylerinden Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman'ım." der.

O'nun terbiyesinden etkilenen Mevlana ise, "Oğlum, Sultan Alâeddin birini şeyh edindi. Ben de sana şeyh olmak dilerim" der.

Osman Gazi, sultanla görüşmesi gerektiğini söyler ancak Mevlana: "O şimdi meşgul seni kabul etmez gel benimle" der ve yürümeye koyulurlar.

Mevlana, Osman Gazi'yi alır ve tekkeye götürür. O'na sikke (fese benzeyen ancak daha uzun, mevlevilerin taktığı serpuşlar) ve cübbe giydirir.

Osman Gazi'den Fatih-ı Şerife'yi okumasını ister

Orada bulunan müridlerine de zikir vaziyeti almalarını söyler. Müridler hilal şeklinde oturmuşlar ve Mevlana'da karşılarına oturmuş. Ve Osman Gazi'ye:

"Oğlum Fatiha-ı Şerife oku" dedikten sonra Mevlana, manevi bir hale girmiş ve adeta kaybolmuş. Osman Gazi de elinde tespihle gayri ihtiyarı okumaya devam etmiş. Derken Mevlana birden kendine gelmiş ve:

"Oğlum okudun mu?" Osman bey ise okuduğunu söyler.

"Kaç tane okudun?" diye soran Mevlana'ya Osman bey 18 tane okuduğunu belirtir.

Mevlana Celalettin Rumi bu sayının yetmeyeceğini belirterek, 18 adette kendisi okur.

Osman Gazi'ye müjdeyi verir

Mevlana'nın okuması bittikten sonra "Amin!" demir ve orada bulunan müridler de ellerini kaldırırlar.

Ve orada müjdeyi verirler: "Saltanat-ı İslamiyyeyi Âl-i Selçuk'tan aldım, sana verdim. Soyundan 36 adil padişah gelecek. Mübarek olsun!"

Diriliş Ertuğrul'un bitmesiyle başlayacak olan Diriliş Osman Gazi bölümünde Mevlana detayının verilmesi özellikle bekleniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23