• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sokağa çıkma yasağı dönemleri yıllık izinden düşülür mü?

Yeniakit Publisher
2020-06-04 18:33:00 - 2020-06-04 18:36:01
Sokağa çıkma yasağı dönemleri yıllık izinden düşülür mü?

Türkiye’de koronavirüs tedbirleri kapsamında resmi bayramlarda ve hafta sonlarında sokağa çıkma yasağı uygulandı. Kimi işveren de yasak nedeniyle işe gidilemeyen günlerin yıllık izinden düşülüp düşülmeyeceğini soruyor. Peki sokağa çıkma yasağı dönemleri yıllık izinden düşülür mü? İşte sokağa çıkma yasağının döneminde çalışanların hakları.

İş Kanunu’nun başka bir maddesinde de işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde, işçiye bu bir haftalık süre zarfında yarım ücret verilmesi gerektiğine hükmedilmiştir. Bir haftalık süreden sonra, yukarıda da belirttiğimiz gibi işveren iş akdini feshedebileceği gibi bu yetkisini kullanmayabilir. Bu durumda iş akdi askıda kalacaktır. İş akdinin askıda kaldığı durumlarda işçinin iş görme borcunu, işverenin de ücret ödeme borcunu yerine getirme yükümlülükleri bulunmamaktadır.

Sokağa çıkma yasağı dönemleri yıllık izinden düşülür mü?

Çalışmış olduğumuz bir firma sokağa çıkma yasağından dolayı çalışmadığımız günleri, bir ayda 10 günümüzü, resmi tatilleri de kesti. İşverene, işi bırakmak istiyorum dedim, istifa dilekçeni yaz gönder dedi. Gönderdim, çalışmak zorundasınız diyor. Dava açma hakkım var mı? Sorusuna Hürriyet yazarı Noyan Doğan şu şekilde cevap veriyor: “Sokağa çıkma yasağı dönemlerinde hem yıllık izinden düşülmez hem de çalışanın maaşı kesilmez. İşveren maaşı yatırmak durumunda. İstifanızı isteme konusunda gelince yeni yasa ile 17 Temmuz’a kadar siz işten ayrılamazsınız, işveren de sizi işten çıkartamaz.”


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23