• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sadece kadının beyanı esas alındıkça bu sistem işlemez

Yeniakit Publisher
2021-11-28 11:40:00 -
Sadece kadının beyanı esas alındıkça bu sistem işlemez

TBMM’de kabul edilen beşinci yargı paketiyle, sorunlu boşanmaların yaşandığı ailelerde drama yol açan, ‘çocukların icra yoluyla ebeveynlere teslimi’ uygulaması artık tarih olurken, bazı STK temsilcilerini bu durum memnun etmedi.

Resul Ekrem Şahan  Ankara

Konuya ilişkin Akit’e konuşan Dağılmış Aileler ve Çocuk Hakları Derneği Başkanı Cengiz Dinçer, şunları dile getirdi: “Çocuk icrasının çözüldüğü noktasında da tedirginliğim var. İnisiyatif tamamen velayetlerin yüzde 87’in kadına verildiği ülkemizdeki 6684 sayılı yasaya göre velayet ortaktır. Ancak bu yasa uluslararası sözleşmelere uymuyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi der ki; ‘Eşler boşansa bile ortak çocuk üzerinde eşit haklara sahiptir.’ Peki neden ortak velayet uygulanmıyor? Yargıtay 2. Hukuk Daire başkanı açıklaması da, ‘Türkiye’de ortak velayet söz konusu sadece 2 yaşına kadar anne sütüne muhtaç olduğu için annede kalmalı’ şeklinde. Velayetin diğer tarafa neden verilmediği belirtilmeli.

Kadının lafı yetiyor

“Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Hak ihlalidir. ‘Çocuk yararına’ ilkesine aykırıdır. Uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya aykırı çıkarılan kanunların sorunları çözmesini beklemiyoruz. Kaldı ki 6284 sayılı yasanın varlığı velayet konusunda da suiistimale açıktır. Kadın her türlü şikayetinde 6284 sayılı yasaya göre delil belge kanıt rapor aranmıyor. Boşanma davalarında kötü niyetle kullanılan bu yasanın velayet konusunda da kullanılması elzemdir. Yeni çıkacak yasada çocuk yararı kriteri getirilmiş. Eski eşim, ‘Oğlum babasıyla görüştüğümde psikolojisi bozuluyor, derslerini olumsuz etkiliyor sınavlarına çalışamıyor’ diyerek sadece sözlü beyan ile görüşmemi engellemiştir.

Teslimde güvenlik

“Oysa gerçek tam tersidir. Oğlum ortaokulda okul birincisi olmuştur. Not ortalaması 97’ydi. Bunun dışında sosyal uzman raporlarında görmekteyiz ki, erkeklere karşı önyargılı raporlar düzenlenmektedir. Kadın iki gözyaşı döktüğünde çok rahat bir şekilde raporlar erkeklerin aleyhine kullanılacaktır. Yeni yasa daha büyük sorunlara yol açacaktır. Çocuk teslimi nasıl olacak? Güvenlik konusu çok mühim. Dernek üyemiz Murat Taşocak kardeşimiz çocuk teslimi sırasında öldürüldü. Çocuk icrası çok basit bir madde ile düzeltilecekken yeni mağduriyetlere kapı açılmıştır, her şey kadının vicdanına bırakılmıştır.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Neco

Ak parti bunun vebalini nasıl ödeyecek."kadinin söylediği esastır " dan dolayı çok aile bozuldu.aile kavramı yerlerde sürünüyor.islamda kanın şahitliği tek başına kabul edilmezken ne hale getirdiler.islamda kadın boşanmalar da kadın mihirini alıp giderken şimdi yüzde 50 mal alacağım diye evliliği bitiriyor.bunun hesabını bu kanunları çıkaranlar Allah'ın huzurunda verecekler.

Ömer ulaş

Kadinin beyani esastir. Bu kanun yuzunden aile kalmadi.kadinlarin bu kanun yuzunden kadinliği kalmadi erkekleştiler ve tamamen avrupalilaştilar.hangi musluman erkek evlensin ki.tam 21 defa ceza aldim lanet olsun bu kanunu getirenlere ve adaletin terazisini kadinlardan yana kaydiranlara.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23