• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya Türkiye'den mandalina alımını azalttı! İşte sebebi

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Rusya Türkiye'den mandalina alımını azalttı! İşte sebebi

Ukrayna savaşı sonrası birçok sebze ve meyveyi Türkiye'den ithal eden Rusya'nın mandalina alımında çok sert bir şekilde düşüş yaşandı.

Türkiye'nin, 2023 yılının Ocak-Ekim döneminde Rusya’ya yaptığı mandalina ihracatında yüzde 20 oranında düşüş yaşandı. Türk istatistik kurumu TÜİK verilerine dayanan RIA haberine göre, bu dönemde Türkiye’den Rusya’ya gönderilen mandalina miktarı 161 bin 300 ton oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 202 bin 300 tondu.

Ekim ayında yeniden başlayan sevkiyatlar ise bir önceki yıla göre yüzde 29 oranında azalarak 35 bin 200 tona geriledi. İthal edilen mandalinaların kilogram fiyatı 97,6 ruble olarak belirlenirken, bu rakam geçen yılın yüzde 22 altında kaldı. Ancak uzmanlar, yılbaşına doğru mandalina fiyatlarının yüzde 20-30 artmasını bekliyor. Bu artışın nedenleri arasında Türkiye’deki olumsuz hava koşulları nedeniyle azalan rekolte ve rubledeki değer kaybı gösteriliyor.

Rusya’daki gıda sektörünün önde gelen temsilcilerinden İrina Koziy, İspanya’daki sel felaketinin Avrupa pazarında boşluk yarattığını, bu boşluğu Türkiye, Fas ve Mısır gibi ülkelerin doldurmaya çalışacağını belirtti. Ancak Türkiye’nin arz miktarındaki düşüş nedeniyle Rusya pazarına ulaşan mandalinaların azalacağını ve fiyatların yükseleceğini öngördü. Abhazya’dan gelen mandalinaların ise pazarın yalnızca yüzde 3-7’sini karşıladığı için durumu değiştiremeyeceğini ifade etti. Koziy, mevcut fiyat artışlarına ek olarak mandalina fiyatlarının yüzde 20 veya daha fazla artacağını, bunun rubledeki dalgalanmalara bağlı olarak değişebileceğini söyledi.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

tadı yok

mandalinalar bu yıl hoşaf gibi
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23