Mumbar dolması tarifi, nasıl yapılır? Kolay tarif
Mumbar dolması nasıl yapılır? Tarifi ve püf noktası nedir?
Mumbar Dolması İçin gereken malzemeler:
- 2 kilo Bumbar
- Kelle paça ve kibe
- 1 kilo pirinç
- 1 çorba kaşığı nane
- 2 çorba kaşığı kırmızı pul biber
- Karabiber, tuz
- Terbiye Malzemesi;
- 2 yemek kaşığı tuz
- 5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 çay kaşığı nane
- 6 diş sarımsak
Mumbar Dolması Yapılışı:
Öncelikle mumbarları bol su ile iyice yıkıyoruz. Bıçak yardımıyla, üzerinde olan yapışkan şeyleri sıyırıyoruz. Fazla yağlarını kesip atıyoruz. Bağırsakların içerisine su bırakıp, diğer taraftan boşaltıyoruz bunu birkaç defa tekrarlıyoruz. Ayrı bir kapta pirinç, nane, pul biber, karabiber ve tuzu harmanlıyoruz. Temizlediğimiz bumbarların ve kibelerin içine hazırladığımız harcı dolduruyoruz. Daha sonra ağızlarını dikiyoruz. Çok doldurmayın ki yumuşak olsun içi iyi pişsin. Mumbarların dış kısımlarını, bir kez daha tuzlu suyla yıkayın ki, kalıntılar kalmasın. Terbiye malzemesinin hepsini, bir tencerede karıştırın. Tencerenin içine bumbarları yerleştirin. Bol su aktarın ki dibi tutmasın. Sıcak olarak servis edebilirsiniz.Afiyet olsun…
Püf Noktası:
Bumbarları alırken beyaz olmasına dikkat ediyoruz. Piştikten sonra tavada, kızgın zeytinyağında kızartabilirsiniz. Bağırsağın pişip pişmediğini çatal batırarak anlayabilirsiniz.
Mumbar nedir?
Mumbar, koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir çeşit dolma türüdür. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin büyük çoğunluğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerinde yapılmaktadır.