• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Milli savaş uçağı için iki ay zaman verildi

Yeniakit Publisher
2018-05-24 09:51:00 -
Milli savaş uçağı için iki ay zaman verildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere ziyareti sırasında Rolls Royce ile Milli Muharip Uçağı (MMU) projesi için kritik önem taşıyan bir “niyet beyanı” anlaşması yapıldı.

2020’den sonra üretimine başlanacak uçağın ihracatında sorun yaşamak istemeyen Türkiye, motor geliştirme sürecine dahil olmak isteyen Rolls Royce’a, başta ihraç izinleri olmak üzere çeşitli konulardaki şartları kabul etmesi için 2 aylık süre tanıdı.

Hürriyet'in haberine göre, Rolls Royce’un daha önce TAI aracılığı ile verdiği teklif, özellikle teknoloji paylaşımı ve ortak üretimi, ihraç izinleri, fikri mülkiyet haklarının paylaşımı ve kısıtları ile geliştirme maliyetleri konusunda yetersiz bulunmuştu. 

Daha sonra Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), milli jet motoru tasarlamak ve üretmek üzere yeni kurulan yerli şirket TR Motor ile motor geliştirme sürecine başlamıştı.

TÜRKİYE ŞARTLARINI SUNDU

Son İngiltere ziyareti sırasında Rolls Royce, Türkiye’de Kale şirketi ile kurduğu ortak firma TAEC vasıtası ile projeye dahil olma yönünde bir kez daha ısrarlı talepte bulundu. Bunun üzerine iki ülke arasında bu ortaklığın projeye dahil olma şartlarının görüşülüp 31 Temmuz tarihine kadar olumlu veya olumsuz sonuçlanmasını öngören bir niyet mektubu imzalandı.

Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ile Birleşik Krallık Savunma Tedarikleri Bakanı Guto Aberconwy arasında imzalanan niyet beyanına göre iki ay içerisinde Rolls Royce’un TR Motor şirketine adreslenen projeye dahil olup olmaması yönünde karar verilecek. Milli Savaş Uçağı’nın 2030 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri’nde aktif olarak kullanılmaya başlanması ve görev süreleri kademeli olarak sona erecek F-16 uçaklarının yerini alması öngörülüyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23